Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fortélyok leégés ellen napozás előtt és alatt

Az egyre erősebb UV-sugárzás miatt fokozottan ügyelnünk kellene arra, ne töltsünk túl sok időt tűző napon, illetve ne égjünk le. A megfelelő fényvédő krémek ára 2000-2500 forinttól indul, felső határa a csillagos (napos) ég. Sokan emiatt próbálják elbliccelni a dolgot, vagy kételyeik vannak az adalékokkal teletömött gyári készítményekkel kapcsolatban. A napsugarak elleni védelemhez most több módszert ajánlok.

A Wikipedia bemutatja, hogyan nézünk ki naptejjel bekenve (szemből az arc bal oldala) és naptej nélkül (szemből az arc jobb oldala). Látható fényben nincs különbség, ám UV-fényben sötétebbnek látszik a bekent arcfél, mert a naptej (és nem a bőr) elnyeli a sugarakat.

Az amerikai Environmental Working Group (EWG) 2013-as minőségi értékelőjében sajnos nem szerepel minden Magyarországon forgalmazott márka, de egyértelmű, hogy szerintük a magasabb árhoz nem feltétlenül kötődik jobb minőség. Érdemes áttanulmányozni a mintegy 1400 terméket felsoroló listát, de a Tudatos Vásárlók honlapján is van hasonló teszt.
Ami pedig a gigantikus faktorszámokat illeti, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) többször is megtévesztőnek és kerülendőnek ítélte az 50-esnél nagyobb számú besorolást, mondván, nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a hatékonyságukat illetően. Azt tudni kell, hogy a 15-ös faktor is visszaveri az UVB-sugarak 93 százalékát, a 30 faktoros 97 százalékot, az 50-es pedig 98 százalékot.

Házilag sem lehetetlen napvédő krémet keverni, de mivel nem lesz olyan erős fényvédő képessége, mint a gyárinak, első körben azt kell megakadályozni, hogy a károsító sugarak elérjék a bőrfelszínt. A fényvédő krém ugyanis legfeljebb a leégést előzi meg, de nem véd a bőrrák ellen! Sőt, amerikai kutatások szerint a fényvédő termékek hamis biztonságérzetet keltenek, használójuk tovább marad kint a napon, mint ajánlott, ezért a fényvédő termékek használói körében akár magasabb is lehet a bőrrák előfordulási aránya. Megelőzése érdekében mindenképpen széles spektrumú krémet kell használni, amely blokkolja az UVA-sugarakat is.

Mechanikai védekezés?

Nyáron mindenki első dolga, hogy minél rövidebb-kisebb ruhát húzzon csak magára: spagettipántos top, sort, miniszoknya, kombinészabású ruha. Érdemes volna pedig azon elgondolkodni, hogy ha valahol, hát a Szaharában igazán éget a Nap, a sivatagi népek (tuaregek, beduinok) mégis beburkolják egész testüket. Azt mondják, így kevésbé hevül fel a bőrfelszín, mivel védve van a közvetlen sugárzás ellen. Igaz, ott sokkal alacsonyabb a páratartalom, könnyebb elviselni az öltözetet, mégis elgondolkodtató a módszerük. Nem kell mindjárt csadort vagy burkát húzni, de ajánlottak a következők:

- Nagyanyáink napernyője sajnos kiment a divatból, de a netes áruházakban kapható UV-szűrős napernyő, nemcsak strandra, hanem utcai méretben is (úgy néz ki, mint egy esernyő, csak belül ezüstszínű UV-szűrő réteggel látták el). Ha valaki ragaszkodik az ujjatlan ruhához, egészítse ki napernyővel.

- Napszemüveg (a szemlencsét erősen károsítják az UV-sugarak, korábbi cikkemben megírtam, hogy a szürkehályog esetek megjelenését egyre korábban észlelik az orvosok Magyarországon is)

- Széles karimájú kalap (sorban állásos vagy piacos bevásárláshoz, kerti munkához kötelező)

- Hosszú ujjú, laza szabású, természetes szálból és világos anyagból készült ing (ha csak baseball-sapkánk van, akkor az ing felhajtott gallérja védhet a tarkótáji sugárzás és a miatta bekövetkező napszúrás ellen), ami sokkal kellemesebb viselet a hőségben, mint a tapadós póló. Hozzá hosszú szárú laza nadrág vagy szoknya.

Lényeg: 11 és 15 (de inkább 16) óra között ne napozzunk, és kertészkedés közben is mindig kenjük be magunkat napvédő termékkel! Ezt sokan elfelejtik, pedig ugyanolyan kockázati tényező, mintha a Balaton-partra hevernének ki.

Mennyi krém kell?

Sokkal több, mint amennyit általában használunk! Iparági kutatások szerint az arcra fél evőkanálnyi, a felső végtagokra fél-fél evőkanálnyi, az alsó végtagokra 1-1 evőkanálnyi, a törzsre elöl és hátul is legalább 1-1 evőkanálnyi napkrém szükséges. Hatását a felvitel után körülbelül 20-30 perccel fejti ki, tehát még a strandra indulás előtt otthon kenjük be magunkat, hogy meglegyen az alapozás. A krémezésből ne felejtsük ki a lábfejet és a fülkagylót sem, nagyon csúnyán le tud égni. Úszás, fürdés (főleg a törülközés) után még a vízálló naptejet is pótolni kell, de akkor is, ha sokat izzadunk.

És a férfiak?

Ők különösen veszélyeztetettek. Azt hiszik, „erősebb” a bőrük, ezért nem ügyelnek a megfelelő napvédelemre. Amerikai felmérések szerint csak 34 százalékuk használ naptejet (szemben a nők 78 százalékával), és ez is lehet annak oka, hogy egy 2009-es statisztika szerint az Egyesült Államokban kétszer annyi férfi halt meg melanoma miatt, mint nő.

Van fényvédő vitamin?

A D-vitamin és az antioxidáns hatású E-vitamin védik a bőrünket (utóbbi utólag is hasznos, ha leégtünk volna). Ezzel szemben kerülendő az A-vitamin, mert fokozza a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ne vásároljunk A-vitaminnal dúsított, vagy retinol, illetve retinyl palmitate nevű adalékanyagot tartalmazó készítményt. Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása viszont biztonságos.

Akkor menjünk szoláriumba?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoláriumokat 1-es fokozatú karcinogénnek (rákkeltőnek) minősítette, azaz ugyanolyan károsnak, mint a mustárgázt vagy az arzént. 

A Szolianyu néven elhíresült amerikai Patricia Krentcil naponta kétszer járt szoláriumba. 

Van növényi fényvédelem?

Egyre többen érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt, nem csoda, hogy a nemzetközi kutatásokban is mind nagyobb hangsúlyt kapnak az ilyen módszerek. A fényvédő hatású növények közül kiemelkedő az eper, a csarab, a rozmaring, a gránátalma, a büdöske és a zöld tea. Ezek kivonatait belsőleg, illetve külsőleg alkalmazták az adott kutatásokban. Sajnos konkrét termékkel még nem álltak elő.

Naptej házilag?

A neten ezerféle recept elérhető, az elkészítés módjával együtt (fontos, hogy minden alkotóelemet azonos hőmérsékletűre melegítsünk, mert akkor lehet jól összedolgozni őket). Közös alkotóelemeik a sheavaj, a kókusz-, szezám-, olíva-, búzacsíra- vagy avokádóolaj, valamint a levendula, a mirrha, a szalmagyopár (helichrysum), szantál vagy borsmenta illóolaj.

Arab különlegesség: napvédő szer fekete teából:

Hozzávalók:

1 evőkanál méhviasz (patikából)
1 dl forró víz
3 fekete tea filter
1 dl szezámolaj
2 csepp levendulaolaj

Forrázzuk le és lefedve áztassuk a filtereket, amíg ki nem hűl a víz (kb. 20 perc). Vegyük ki a filtereket, és alaposan csavarjuk ki őket.

Egy nagy lábosba töltsünk négy-ötujjnyi vizet, és tegyünk bele két hőálló üvegpoharat: egyikben legyen a tea, a másikban a méhviasz és a szezámolaj. Óvatosan melegítsük az edényt addig, amíg elolvad a méhviasz. Az arabok feltehetően azért használnak szezámolajat, mert náluk könnyen beszerezhető. Helyette használhatunk olívát is, ebből azonban kizárólag extra szűz, hidegen sajtoltat, illetve más olajat is, lásd a lenti táblázatban. 

Egy keverőedényben kezdjük felverni a viaszos olajat habosra, és apránként öntsük hozzá a teát. Amikor már felvette az egészet, cseppentsük bele a levendulaolajat is, és még habosítsuk egy kicsit, hogy egységes állagú legyen.

Kifőzéssel fertőtlenített üvegedénybe vagy műanyag dobozba (üres samponosba, például) töltjük, és használatig hűtőben tartjuk. 

Faktorszáma szezámolajból jó esetben 3-as, olívaolajból majdnem 8-as.

Más olajakból is működik

Találtam a Pharmacognosy Magazinban egy indiai tanulmányt, amely a különféle természetes olajok fényvédő (SPF) képességét vizsgálta. Az eredmények értékelésénél nem árt figyelembe venni, hogy ez in vitro, azaz laboratóriumi kutatás volt, tehát nem számolt az egyéni érzékenységgel, egészségügyi kockázati tényezőkkel. 

Növényi olajok fényvédő képessége

rózsa

  0,25

szezám

  1,7

teafa

  1,7

mustár

  2,1

eukaliptusz

  2,6

citrom

  2,8

narancs

  4

mandula

  4,6

levendula

  5,6

ricinus

  5,7

citromfű

  6,3

borsmenta

  6,7

kókusz

  7,1

olíva

  7,5

Más vizsgálatok szerint a szójaolajnak 10-es a fényvédő faktorszáma, az avokádóolajé 15, a búzacsíra-olajé 20, a málnamagból sajtolt olajnak 30, míg a sárgarépamag-olajé 40-es, de ez további kutatásokat igényel, úgyhogy nyugodtan tegyük a mondat elé az „állítólag” szót.

1 Tovább

A pázsit is lehet organikus

Aki környezettudatos, belátja, hogy a pázsit a kert legdrágább eleme. Nem muszáj azonban lemondanunk róla, ebben segítenek az alábbi tippek.

Már gyepszőnyeg a kialakításához, az előzetes talajműveléshez is sok földmunka, költséges startertrágyázás kell, utána jön a vetés, a gyakori locsolás, az alkalmankénti műtrágyázás, szellőztetés, gyomirtás, és akkor még a nyírásról nem is beszéltünk. Ez mind rengeteg időt, fáradságot, áramot (vagy benzint) igényel, továbbá sokba kerül a gépek, eszközök, kemikáliák beszerzése. S ne feledjük, a vegyi anyagokkal átitatott terület nem a legegészségesebb játszótér a gyerekek számára.

Ültessen tehát mindenki veteményest a pázsit helyére? Nem feltétlenül! Azt ugyanúgy gondozni kell, mint a gyepet, amire egy napi 8-10 órában dolgozó + 2 órában közlekedő + családról gondoskodó embernek nincs ideje.

A parkosítás első lépése tehát, hogy végiggondoljuk: milyen adottságai vannak a kertünknek – és nekünk. Mit bírunk erővel, pénztárcával?

Árnyékos vagy félárnyékos területen talán nem is kellene erőltetni a füvesítést. Jobban járunk, ha más talajtakarót választunk, például mulcsozást, díszítő kavicsburkolatot vagy kövezett felületet. Amennyiben napos a kertünk, veteményes helyett el lehet gondolkodni néhány szép virágágyásban, egy hangulatos pergolában, szőlő- vagy rózsalugasban. A virágok gondozásában sokat tudnak segíteni a nagyobbacska gyerekek, a pergola alkalmas kiülős családi vagy baráti összejövetelekhez, de a lugas alatt is remek pihenőhelyet lehet kialakítani. Kertünk így a gondtalan lazítás helyszíne lesz, és nem a kötelességből végzett kemény fizikai munkáé.

És ha mégis gyep?

Akkor törekedjünk organikusan művelhető pázsitra, amely nemcsak vegyszermentes, hanem gyakran olcsóbban is fenntartható, mint a hagyományos. (Fura, hogy hagyományosnak nevezzük a vegyszereset, holott komposzt előbb volt, mint műtrágya.)

Az organikus gyepművelés nem csupán inputban és outputban gondolkodik (ennyi és ennyi kiló fűmag + műtrágya + gyomirtó + locsolás = gyep), hanem folyamatokban, kölcsönhatásokban. És nem különálló egységenként kezeli a gyepet (fű ÉS talaj ÉS giliszta), hanem különféle élőlények társulásaként. A talajlakó baktériumok, giliszták, ízeltlábúak együttesen teszik élővé, élhetővé a talajt, amely aztán kedvez a pázsit növekedésének – így válnak mindannyian egyetlen nagy életközösséggé. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor pontosan azt fogják tenni, amit mi is szeretnénk: dúsan fog zöldellni a gyep a kertünkben.

Organikus gyepgondozási tippek

- Ha valaki csak nitrogénnel kezeli a gyepet, az olyan üres kalória a talajlakó élőlények számára, mint a fehér cukor az embernek. Helyesebb tehát komposztot alkalmazni, amely gazdag tápanyagforrás a különféle organizmusoknak.

- Nem szabad a füvet túlságosan rövidre nyírni, mert az óriási stressz elgyengíti a növényt, amitől kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. Egyszerre legfeljebb a fű harmadát vágjuk le. A magasabb szálú fű hosszabb gyökeret növeszt, amellyel több tápanyagot képes felszívni, és mivel mélyebben is eléri a vizet, tehát kevesebb öntözést igényel. Egyúttal sűrűbbre nő, elveszi az életteret a gyom elől. Az 5-6 centis fű nő a leggyorsabban.

- A csorba fűnyíró tépi a füvet, nem pedig vágja. Szezon elején érdemes megéleztetni a kését, illetve mindig, ha azt látjuk, hogy nem sima a vágásfelület, hanem borzolt.

- Ha olyan a fűnyírónk, amely egészen finomra aprítja a lenyírt füvet, azt nyugodtan a gyepen hagyhatjuk, nem szükséges összegereblyézni. Bízzuk a gyep élővilágára az eltakarítását, talajba való bedolgozását. Időnként persze ellenőrizzük a fű tövét, mert az elszáradt, levágott növényi részekből sűrű gyepfilc alakulhat ki, amelytől befülled a talaj, és ez melegágya a kórokozóknak. Megoldás a rendszeres gyepszellőztetés. Ugyanígy szellőztetésre van szükség, ha foltokban besárgul a gyep, illetve ha annyira összeszikkad, megtömörödik a talaj, hogy egy ceruzát nem tudunk teljes hosszában leszúrni. A szellőztetéssel új légjáratokat alakítunk ki a talajban, amelyeken könnyebben lejut a csapadék is, nem szívja fel azt a gyepfilc. Ettől máris gyorsabban nő a fű, és megint csak nem kellett vegyszert használni. (Kánikulában viszont nem szabad bolygatni a gyepet.)

- Ne megszokásból öntözzünk, hanem a gyep valós igénye szerint. Ha a fű fáradtzölddé vagy kékeszölddé válik, a fűszál hosszában összepöndörödött, netán sokáig meglátszanak a lábnyomok a pázsiton, itt az ideje egy alapos locsolásnak. Ezt mindig reggel végezzük, mert ha este nedves marad a fű, az fokozza a gombásodásra vagy más megbetegedésre való hajlamot.

- Az egészséges és tömött gyepet nem veri fel a gyom, mert képes elnyomni azt. Ha tehát azt látjuk, hogy itt-ott mégiscsak megjelenik valami gaz, más lehet a probléma. Ajánlatos szerves gyeptrágyával kezelni a területet, amellyel erősítjük a gyepet, visszaállítjuk eredeti védekező képességét. A szerves trágyázást nem kell túlzásba vinni, a kevesebb több. Inkább a minőségre törekedjünk. Az állati eredetű trágyát ne szórjuk közvetlenül a gyepre, mert túl tömény, kiégeti a gyepet. Előbb érdemes ezt is komposztálni, és néhány hónap után hígítva kiszórni. További javaslatok itt

Tipp:

Folyékony trágya házilag

Kicsit undi, de a gyári készítményekhez hasonlóan hatékony az emberi vizelettel kevert fahamu. Előbbiben sok a nitrogén, utóbbi magnéziumban és kalciumban gazdag. Egy finn kísérletben paradicsompalántákat locsoltak az eleggyel, és négyszer több paradicsom termett ezeken a töveken, mint a műtrágyázott kontrollcsoporton.
Aki azonban fogamzásgátlót vagy más hormontartalmú gyógyszert, illetve antibiotikumot vagy szteroidot szed, az ne adakozzon a családi közösbe. 

0 Tovább

26 tipp a só alkalmazására - a sózáson kívül

Az amerikai Salt Institute (Só Intézet) nevű non-profit kereskedelmi szövetség szerint a só 14 ezer féle módon felhasználható, ezekből válogattam most néhányat.

A modern vegyszerek kifejlesztése előtt ugyanis a só minden háztartásban sokrétűen alkalmazott adalék volt, a személyes higiéniától a takarításon át az élelmiszertartósításig ezerféle (pontosabban tizennégyezer féle) módon bevetették. Fontosságát bizonyítja, hogy a sóbányászat számos országban királyi monopólium volt (Magyarországon is), és a sót még a középkorban is használták fizetőeszközként. Modern világunkban jóformán kizárólag ízesítőként gondolunk rá, pedig gyakran kiválthatjuk vele az allergiakeltő vagy egészségre ártalmas vegyszereket – egyszerűen és olcsón. 

Egészség

Üde lehelet – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót és ugyanannyi sütőport. Öblögessen vele, elveszi a kellemetlen szájszagot.

Torokfertőzés – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót, és ezzel gargarizáljon.

Szúnyogcsípés – áztassa sós vízben, majd enyhítse a viskeztés só és zsír egyenlő arányú keverékével.

Lábfürdő – egy maréknyi sót oldjon fel egy lavór langyos vízben, és 10-15 percig áztassa benne a fáradt lábát.

Bőrradír – zuhanyozás után dörzsölje át a még nedves testét nagyszemcsés tengeri sóval, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és fokozza a vérkeringést. Utána öblítse le.

Arcfrissítés – olívaolaj és nagyszemcsés só egyenlő arányú keverékével (nagyjából 1-1 evőkanálnyi) kenje be az arcát, mintha maszk volna, kivéve a szemkörnyéket. Ujjbeggyel finoman masszírozza végig az arcát, alulról fölfelé és kívülről befelé haladó köröket leírva. Öt perc után törölje le a masszát egy zsebkendővel, és mossa le az arcát. Utána hidratálókrém ajánlott.

Konyha

Tűzoltás – tartson egy doboz sót a tűzhely mellett, ha a serpenyőben a zsiradék meggyulladna, szórja rá, és kialszik a tűz. Égő zsiradékot nehogy vízzel próbáljon eloltani, mert felcsap a lángja. Ez a trükk grillezéskor is használható: a lecsöpögő zsírtól begyulladó faszén lángját és füstjét így lehet elnyomni, anélkül, hogy lehűtenénk.

Tojásfőzés – ha sós vízben főzi a keménytojást, könnyebb lesz meghámozni.

Tojásellenőrzés – egy bögre vízben oldjon fel két teáskanál sót. Tegye bele a tojást: ha friss, lemerül az aljára, ha állott, lebeg.

Fémserpenyő – hintsen bele sót, dörzsölje át papírtörlővel, és sokkal könnyebb lesz elmosogatni.

Teafolt – a barnás kávé- és teafoltot só bedörzsölésével el lehet tüntetni.

Sütőszag – elveszi az égett szagot, ha só és fahéj egyenlő arányú keverékével (1-1 teáskanál) behinti a sütő alját, amíg még forró. Kihűlés után kefével vagy ronggyal törölje ki a sós keveréket.

Penész – a sajt nem penészedik meg, ha sós vízbe áztatott és kicsavart kendőbe tekerjük (lehet többrétegű géz).

Lefolyó – időnként engedjen bele erős sóoldatot, ami feloldja a zsíros lerakódásokat.

Tej – egy pici csipet sótól tovább marad friss a tej.

Hűtőszekrény – sós ásványvízzel törölje át a felületet, nem karcol, és tökéletesen szagtalanít. Ugyanilyen oldatban áztassa az áporodott szagú műanyag tárolóedényeket.

Tisztítás

Zsírfolt – a szőnyegre cseppent zsírfoltot eltávolíthatja egy rész sóból és négy rész alkoholból kevert eleggyel. Óvatosan dörzsölgesse ezzel a foltot, amíg eltűnik.

Borfolt – ha ruhára vagy szőnyegre ömlött a vörösbor, azonnal szórjunk rá annyi sót, amennyit csak beszív magába. A ruhát utána hideg vízzel öblítsük ki, a szőnyeget pedig alaposan porszívózzuk át.

Penész és rozsda – elszíneződött ruhanemű esetén kenje be a foltot citromlé és só egyenlő arányú keverékével, tegye ki napra, amíg kifehéredik, majd öblítse ki hideg vízben.

Háztartás

Színfrissítés – a színes függönyök ragyogni fognak, ha enyhe sós vízben öblíti át őket (egy lavór vízbe két-három evőkanál só). A szőnyeget sós vízbe mártott és kicsavart szivaccsal dörgölje át, száradás után porszívózza ki. A famernek is jót tesz az enyhe sós öblítés.

Nádbútor – megelőzhető a nád vagy vessző besárgulása, ha átkeféli sós vízbe mártott kefével, és napon hagyja megszáradni.

Viaszcsöpögés – a gyertya nem fog csöpögni, ha vásárlás után néhány órát sós vízben áztatja.

Akvárium – nem jódozott sóval szépen tisztára lehet dörzsölni az akvárium belső felületét (leeresztés után). Jól öblítse át, mielőtt visszaengedi a halakat. Állítólag az aranyhalaknak is jót tesz, ha időnként 15 perces sós fürdőt vesznek, ehhez egy liter vízhez egy kiskanálnyi sót adjon. Utána mehetnek vissza az akváriumba.

Vágott virág – tovább marad friss, ha a vázába csipetnyi sót tesz.

Cipőfrissítő – néhány csipet sóval el lehet venni a tornacipő lábszagát. Szórja bele, forgassa körbe, és utána alaposan rázza ki belőle.

Mosógép – ha túl sok mosóport tett bele, és dől a hab, állítsa meg a programot, nyissa ki a gépet, szórjon bele egy marék sót, és utána kapcsolja vissza. A só csökkenti a habzást.

Tapadós vasaló – műszálas ruhák vasalása után előfordul, hogy ragadós (barnás) folt alakul ki a vasaló talpán. Szórjon egy evőkanál finom sót egy papírlapra, és húzogassa rajta a forró vasalót néhányszor, amíg a folt eltűnik.

További ötleteket angol nyelven talál a Salt Institute weboldalán.

0 Tovább

Hogyan kezeljük a vízhólyagot?

Először volt rajtam harisnya nélkül cipő, azonnal vízhólyag is lett a lábujjamon. Utánanéztem a neten, milyen természetes gyógymódokat ajánlanak a hozzáértők a problémára.

Hazaérve:
Először is alaposan mossuk meg a lábat szappannal, mert a vízhólyag könnyen elfertőződhet. 

Áztatás:
Hideg tejben is lehet, vagy sós vízben, vagy erős zöld teában, mert az gyulladáscsökkentő hatású.

Ápolási módok:
Vattakorongot vagy fültisztító pálcikát almaecetbe mártani, és azzal törölgetni, tupfolni a vízhólyagot és a környező bőrfelületet. Az almaecet antibakteriális hatású.
Bekenni cink-oxidos popsikrémmel, ami gyulladáscsökkentő és leszárítja a vízhólyagot, bár oda kell figyelni, ne kenjünk mindent össze vele.
Bekenni aloe vera géllel, ami nemcsak gyulladáscsökkentő, tehát enyhíti a bőrpírt, hanem hidratáló is, attól pedig gyorsabban felfakad a hólyag.
Bekenni szárító hatású fogkrémmel.
Keverjünk egy kiskanál zúzott hagymához egy fél kiskanál almaecetet, és ezzel kenjük be a fájó, gyulladt bőrt. Fertőtlenít, és gyorsítja a vízhólyag leszáradását. 
Ricinusolajjal bekenni a vízhólyagot. Leszárítja a hólyagot.
Éjszakára vazelinnel vagy más petróleum-alapú krémmel bekenni a vízhólyagot. 

Saját tipp: Borsónyi hidratáló krémhez adjunk egy csepp teafaolajat, és kenjük a vízhólyagra. Várjuk meg, amíg beszívódik. Folytatás a kép alatt.

newadventuresofoldchristine.blogspot

Kép: newadventuresofoldchristine.blogspot

Erős önuralommal tartózkodjunk attól, hogy az elszáradt bőrlemezkét le akarjuk tépni – az bőrfertőzést okozhat.

Ha valaki mindenáron ki akarja szúrni a vízhólyagot, először sterilizálja az ehhez használandó varrótűt alkohollal vagy kézfertőtlenítő oldattal – utána törölje szárazra steril gézzel. A vízhólyag szélébe szúrjon, ne a közepébe, majd óvatosan nyomja ki a folyadékot, és itassa fel steril gézzel. A kiszúrt hólyagot kenje be szárító hatású antibakteriális krémmel. Figyelem: a vízhólyagot sem kifejezetten ajánlatos kiszúrni, jobb békén hagyni, de a vérhólyagot TILOS.

Indulás előtt:
Ne erőltessük másnap is azt a lábbelit, amelyik a vízhólyagot okozta.
A pántos szandál alatt a lábfej bőrét izzadásgátló dezodorral bedörzsölni, amitől csúszkálni fog a bőrön a pánt, nem tapad le és nem dörzsöli ki az izzadás miatt felpuhult bőrt.
Drogériában kapható középen lyukas szivacskorong, amit bőrkeményedésre ajánlanak, de a ki nem fakadt vízhólyagot is megvédi attól, hogy tovább dörzsölje a cipő. Leukoplaszttal a helyére rögzíthető. Vigyázat: ne tyúkszemtapaszt vegyen, mert az acetil-szalicilsavat tartalmaz, ami kimarhatja a vízhólyagos bőrt.

A vízhólyag teljes gyógyulása körülbelül egy hét.

 

2 Tovább

Bezöldül a konyha

Mivel már a harmadik generáció nő fel a korábbiakhoz képest jólétben, feledésbe merültek déd- és nagyszüleink takarékoskodási praktikái. Aki hajdanán a kútról vödörben hordta be a vizet a mosakodáshoz, de még előtte fát kellett vágnia, hogy legyen tűz a sparhertben a víz melegítéséhez, érthetően másképp viszonyult a mennyiségekhez. Ma már távol kerültünk ettől az életmódtól, és természetesnek vesszük, hogy ha megnyitjuk a csapot, folyik a víz, ha feltekerjük a termosztátot, meleg lesz a lakásban, ha megnyomjuk a villanykapcsolót, akkor pedig világos.

Eljöhet azonban a pillanat, amikor úgy döntünk, hogy akár anyagi, akár egyéb megfontolásból szeretnénk visszavenni a fogyasztásunkból. Érdemes először átgondolni a dolgot. A „bezöldülést” sokan kifejezetten stresszként élhetik meg, amitől gyorsan elillan a jó szándékuk. Pedig gondoljanak csak arra: minden út az első lépéssel kezdődik, azaz a legnagyobb ökoguru is volt egyszer kezdő. Aki apránként vált a környezettudatos életmódra, tartósabb eredményt érhet el, hiszen menet közben neki és családjának is van ideje hozzászokni az új körülményekhez.

A takarékoskodást a konyhában lehet a legkönnyebben elkezdeni, illetve ha a helyiség a mértékegység, akkor a lakás többihez részéhez képest fajlagosan itt lehet a legtöbbet spórolni. Íme, néhány mérlegelési szempont (folytatás a kép alatt).

Ökonyha
A mosogatás során keletkező szürkevíz némi szűrés-ülepítés után
alkalmas a "beépített" saláta locsolására.

Tartósság

Egyre többen vitatják a tapadásmentes edények létjogosultságát egészségügyi okokból (állítólag hő hatására egyes bevonatokból nem biztonságos származékok kerülnek az ételbe). Az olcsó edények helyett érdemes öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényeket vásárolni. Igaz, hogy drágábbak, de ha jól választottunk méretet, egy életen át használhatjuk őket. Hasonlóképpen, kerüljük az „eldobható” műanyag eszközöket, és papírtörlő helyett használjunk konyharuhát, ne szaporítsuk a szemetet.

Energiafogyasztás

Mi fogyaszt sokat a konyhában? A fagyasztó, a hűtő és a tűzhely. Komoly beruházás ezeket energiatakarékosra cserélni, de például egy öreg és gazdaságtalanul működő fagyasztó havonta több ezer forint értékű áramot zabál meg. (Soha ne hagyjuk, hogy eljegesedjen, mert azzal csökken a hatékonysága.) Az új készülékek fele annyit fogyasztanak, és ha talán túlzás is azt mondani, hogy „néhány év alatt megtérül”, de a megtakarított pénz jól jöhet más célra, például a gyerek nyári táboroztatásánál. Érdemes összehívni a családi kupaktanácsot, és megvitatni, hogy ha adódik a lehetőség, mi legyen a következő beszerzés: egy új lapostévé vagy táblagép – vagy pedig egy energiatakarékos hűtő.

Okos főzés

A sütőt az előírt sütési idő előtt akár tíz perccel le lehet kapcsolni, a maradék hő elegendő a sütemény vagy hús teljes elkészüléséhez. Fél kiló alatti mennyiséget érdemes a mikróban vagy serpenyőben melegíteni/készíteni. A kuktában történő főzés legalább 30 százalékos energia-megtakarítást tesz lehetővé. Elektromos tűzhelyen a megfelelő méretű edényt használjuk, mert a túl kicsit akár 40 százalék hőveszteséget is okozhat. A forráspont elérése után tegyünk fedőt az edényre, és vegyük le takarékra a hőt.

Frissesség

Ki tudja, mi van a készételekben, és mivel tartósították a más kontinensekről idehurcolt gyümölcsöket? Aki például a hiperben vásárolt spanyol vagy chilei import citrom héját reszeli bele a sütibe, előtte forró vízben le szokta róla mosni a védőviaszt? És ez csak egyetlen tétel.

A házikoszt egészségesebb megoldás, mint a készen vásárolt, a piaci kínálat – a leinformálhatóságnak köszönhetően – biztonságosabb lehet, mint a szupermarketé. (Persze hallottunk már olyat, hogy egyes termelők habozás nélkül ráöntenek bármilyen vegyszert a veteményesükre, csak hogy megmentsék a termést és a bevételt. Ez sajnos a kis mennyiségű termeléssel járó kockázat.)

A környezettudatosság nemcsak a méreganyagok kerülésében, hanem az úgynevezett „ételkilométer” (angolul food miles) számolásában is megjelenik: a szállítás óriási környezetszennyezést okoz, amibe legtöbb esetben bele sem gondolunk. Tehát aki zölden gondolkodik, megpróbál legalább a kontinenshatárokon belül maradni.  

De ide tartozik a zöld tisztítószerek alkalmazása is: a konyhát ecettel, sóval és szódabikarbónával ragyogó tisztán lehet tartani, amivel a drága, ráadásul erősen mérgező tisztítószerek is elkerülhetők.

Gazdaságosság

Akinek van spájza vagy tároló szekrénye, használja ki, és vásároljon nagyobb kiszerelésben. Ezzel nagyon sok feleslegesen megvásárolt csomagolóanyagot is kiiktat az élelmiszerláncból (szintén csak a szemetet szaporítja, azt meg pénzért viszik el).

Írjunk előre bevásárló listát, és tartsuk is magunkat ahhoz. Kerüljük az impulzusvásárlást, ami azt jelenti, hogy hirtelen felindulásból össze-vissza veszünk olyasmit, amiről otthon kijózanodva megállapítjuk, hogy nincs is rá szükségünk.

Figyeljünk oda: az akciósnak hirdetett termékek néha drágábbak, vagy legalábbis ugyanannyiba kerülnek, mint a nem akciósak. Néhol hét közben olcsóbbak ugyanazok a termékek, mint hétvégén.

Érdemes egyszerre 6-8 adagot főzni, utána porciózni, és lefagyasztani. Ezzel nemcsak a konyhának takarítunk meg energiát, hanem saját magunknak is.

Aki különleges ételre vágyik, menjen étterembe. Összességében kevesebbe kerül, mint megvásárolni a különféle ételízesítőket, adalékokat és fűszereket, amelyekből legfeljebb egy kiskanálnyi vagy csipetnyi kell az adaghoz, és utána pedig megpenészednek a konyhaszekrényben, ami tiszta pocsékolás. Arról nem beszélve, hogy mivel különleges ételről van szó, nem is biztos, hogy sikerül hitelesen vagy jól elkészíteni. 

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)