Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Helikopter mentette meg a jégen rekedt szarvast

Drámaian induló felvételt tett közzé az albertai Ian Waugh nyugdíjas biológus: a kanadai Új-Skóciában az Antagonish-öböl jegén rekedt egy szarvastehén és borja: a csúszós jégen képtelenek voltak megállni a lábukon. Hiába vették őket észre segítő szándékú emberek, túl vékony volt a jég ahhoz, hogy közel kerüljenek az állatokhoz. A borjú valahogy kievickélt a partra, ám az anyja nem tudott, és félő volt, hogy ott pusztul el.
Waugh értesítette a helyi természetvédelmi szervezetet, amely helikoptert küldött a helyszínre. Ennek pilótája, Dave Farrell különleges manővert hajtott végre: a rotorszéllel óvatosan partra fújta az eleinte ellenkező, majd megadóan tűrő állatot. Farrell már máskor is mentett így vadat, szerinte ez a módszer viszonylag kevés stresszt okoz a jószágnak - igaz, a helikopterre nézve kimondottan veszélyes, az alacsony repülési magasság miatt. 
Waugh másnap is kiment a környékre, és sikerült felfedeznie a borjút és anyját, ismét együtt voltak, épségben, egészségben.  

Forrás: CBC News Nova Scotia

2 Tovább

Sohasem téved az időjós kő

Egyes meteorológusok magát az időjárást hibáztatják, ha nem jön be az előrejelzés, mondván, elegendő akár csak egy meteorológiai feltételnek megváltoznia, és borul a menetrend. Ilyesmi nem fordulhat elő a cornwalli Porthallow-ban, ahol a John's Weather Forecasting Stone nevű időjós kő évek óta megbízhatóan szolgáltat. Sajnos, nem sikerült kiderítenem, ki az a John, de látatlanban állítom, hogy mindig igaza van.


Forrás: Flickr by Timmo

0 Tovább

Cipőpucolás banánhéjjal, bolhairtás teafilterrel?

Számolatlanul dobjuk a kukába a kávézaccot, használt teafiltereket és a déligyümölcsök héját, holott háztartásunkban egy sor problémára kínálnak gyerek-, háziállat és környezetbarát megoldást.


Kobi Levi cipőtervező eljátszott a slippery/slipper szópárral.
Érdemes megnézni a többi cipőjét is a honlapján. 

Banánhéj:
- A kálium- kalciumtartalmú héj remek növekedésserkentő a rózsának: tövenként egy banánhéjat aprítsunk föl, és tíz centiméter mélyen ássuk a talajba. A szobanövények is meghálálják, ha kéthavonta banánhéj-turmixszal megöntözzük a talajukat, ehhez egy rész banánhéjat mixeljünk össze három rész vízzel. (A túlérett banánt is beletehetjük a mixbe, de le is fagyaszthatjuk, és később remek kevert tepsis süti vagy muffin készülhet belőle. A fagyasztástól ráadásul intenzívebb lesz az íze.)
- Szemölcs eltávolításához bélyegnyi banánhéjat tapasszunk a szemölcsre és leukoplaszttal rögzítsük. Naponta egyszer-kétszer cseréljük, a banánhéj belső, fehér fele legyen a szemölcsön.
- A rovarcsípés okozta duzzanatot lelohasztja, ha a banánhéj belső felével átdörzsöljük.
- Használhatjuk bőrcipők ápolásához is, először simítsuk át a felületet a héjjal, aztán puha ruhával töröljük szárazra.
- A héj belső felére szórjunk durva szemcsés cukrot: ezzel dörzsöljük át a testünket. Kiválóan eltávolítja az elhalt hámsejteket, egyúttal táplál és hidratál. Utána zuhanyozzunk le, de tényleg gyorsan, hogy ne áztassuk ki a bőrünkből az imént bevitt tápanyagokat. Törülközést követően hidratálás ajánlott.

Kávézacc:
- Hagymapucolás után dörzsöljük át vele a kezünket, elveszi a szagot. Utána mossunk kezet szappannal.
- A zaccot finoman szórjuk ki a kerti földre, távol tartja a hangyákat és a csigákat. A kerítés töve mentén végig „zaccbarikádot” is szórhatunk, azt a szomszéd macskája sem fogja átlépni. Amennyiben a saját macskánk használja valamelyik szobanövényt vécének, annak tövébe is szórjunk pár kanál zaccot a probléma megszüntetésére.
- A konyhában tökéletes bio-súrolószer az edények megtisztításához. Utána töröljük ki a zaccot egy szalvétával, azt dobjuk a komposztra vagy a kukába, hogy ne menjen a lefolyóba.
- A savanyú talajt kedvelő növények (paradicsom, azálea, hortenzia, rododendron, erika) számára jó talajjavítónak.
- Egy pohárnyi kiszárított zacc jó hűtőszagtalanító szer.
- Biofesték: tetszés szerinti mennyiséget tegyünk forró vízhez, és festhetünk vele beszürkült pólót, zoknit, húsvétkor tojást, sőt, leszűrés után barna hajúak színező hajöblítőként is használhatják.
- Sötét szőrű kutyánk bundája is ragyogni fog a leszűrt zaccos-vizes öblítéstől, ráadásul a bolhákat is bio-módon elűzzük vele.
- Egy evőkanálnyi száraz zacc egy papírzsebkendőbe csomagolva jó cipőszagtalanító.
- Arcradírnak egy evőkanálnyi száraz zaccot egy evőkanálnyi mézzel összekeverünk, és alulról fölfelé körkörös mozdulatokkal finoman végigdörzsöljük vele az arcunkat. A masszát papírzsebkendővel letöröljük, utána meleg vízzel megmossuk az arcunkat.
- A zacc remek narancsbőr ellen, erről korábban írtam itt.

Használt teafilter:
- A zöld tea szintén alkalmas hagymapucolás után a kézre, utána mossunk kezet szappannal. A vágódeszkát is szagtalaníthatjuk, ha átdörzsöljük egy kis nedves teafűvel.
- A fekete tea tannintartalmánál fogva ideális faápolószer: 6-12 filtert főzzünk fel öt liter vízben. Hagyjuk kihűlni, és használjuk úgy, mint a szokásos felmosószeres vizet. Bútorápoláshoz (kivéve politúr) egy liter vízben főzzünk fel 1-3 filtert, hagyjuk kihűlni, és ebbe mártsuk azt a rongyot, amit alaposan kicsavarva töröljük át a bútort. Enyhén színez, ezért inkább sötétebb fához alkalmas.
- Zsíros-leégett edény vagy tepsi áztatásához 1-2 fekete teafiltert tegyünk a meleg vízhez, reggelre feloldja a kulimászt.
- Két-három zöldtea-filtert tegyünk egy lavór meleg vízbe: antibakteriális hatású lábáztatót készíthetünk pedikűr előtt.
- A hűtőben tartott zöldtea-filtert reggel használhatjuk pár perces pakolásnak a táskás, duzzadt szem kezelésére.
- A kinyomkodott, de nem száraz feketetea-filter jó a sötét bőrcipők pucolásához és ápolásához, megakadályozza a bőr repedezését.
- Bármilyen kiszárított teafüvet hintsünk a macskaalom tetejére, enyhíti a szagát.

 Citrusok:
- A zsíros konyhai szennyeződésekre hintsünk sót vagy sütőport, majd egy kicsavart citromgerezdet vagy fél citromot használjunk dörzsinek – a végeredmény tökéletes csillogás lesz.
- A kávé vagy tea okozta elszíneződést eltávolíthatjuk a poharakból és bögrékből, ha a turmixban durvára törünk jégkockákat, citromgerezdeket és egy-két kiskanál sót, majd ezt a keveréket amúgy „koktélosan” körberázzuk a pohárban.
- A kicsavart citrom-, grapefruit- vagy narancsfél remek arcfrissítő. Körkörös finom mozdulatokkal simítsuk át az arcunkat vele, felfrissíti a bőrt. A szem környékét ki kell hagyni, és utána öblítsük le az arcunkat langyos vízzel.
- A vízforralóból eltávolítja a vízkövet, ha egy fél citromot egy liter vízzel felforralunk, és éjszakára állni hagyjuk az edényben. Utána néhányszor öblítsük ki, sokkal egészségesebb megoldás, mint a vegyszerek.

0 Tovább

Napi öt perc cukiság fejleszti az agyat

Eddig csak titokban kukkolta a neten a dögönyözni való bumfordi kiskutyák és elveszetten miákoló cicuskák videóit, mert zord főnöke ki nem állhatja az ilyen „nyálas” dolgokat? Akkor dörgölje az orra alá a japán Hirosima Egyetem kutatóinak felmérését, amely szerint a cuki képek bámulása fejleszti az összpontosító képességet. (Talán nem véletlen, hogy ezt a vizsgálatot Japánban végezték el, Hello Kitty szülőhazájában, ahol a cukiságra a kawaii szót használják.) A kutatás beszámolóját a PLOS ONE nemzetközi online tudományos folyóirat közölte. Hogy mennyivel nőtt a koncentrációjuk, arról részletek a kép alatt.

A kísérleti alanyoknak többféle ügyességi és matematikai feladatot kellett megoldaniuk, ám előtte állatkölykök, felnőtt állatok, illetve étel- és más semleges fotókat mutatták nekik. A cuki képek után a 44 százalékkal nőtt a sikeres feladatmegoldás aránya, a felnőtt állatok képei után 12 százalékkal, a semleges képek után 1,4 százalékkal, magyarul lényegében semennyivel.

A cuki fotók elsősorban az odafigyelés mértékét növelték, az alanyok sokkal gondosabban végezték a feladatokat, és gyorsabban rájöttek a matematikai példák megoldására. Ennek valami olyasmi lehet a tudományos oka, hogy a „cukiság által kiváltott pozitív érzelmek összefüggnek a feladat megoldásának vágyával és az alaposság iránti törekvéssel”. A kutatók olyan feladatokhoz ajánlják a cuki képek nézegetését, mint az autóvezetés vagy az irodai munka. 

Persze lehet, hogy a koncentrációs képességünk azért javul ilyenkor, mert közben hatalmasakat sóhajtozunk, és ezáltal javul a szervezetünk (beleértve az agyunk) oxigénellátása… Huh, ezt mintha egy zord főnök mondta volna!

Mindenesetre érdemes belenézni az alábbi videóba, amelyben az elárvult lajhárbébiket gondozó Costa Rica-i Aviaros menhely cukiságait mutatja be Lucy Cook dokumentumfilmes. Hanggal! 

0 Tovább

Feszesítő arcpakolás a spájzból

Így faragj le az arcodból öt évet a céges karácsonyi buli előtt:

1 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet
1 evőkanál forró vízzel elkeverni, hozzáadni
1 evőkanál joghurtot és
1 evőkanál jó minőségű mézet.

Ezeket egy bögrében keverd össze, és minden faxnizás nélkül az ujjaiddal kend fel az arcodra.

A teljes kiőrlésű lisztben található E-vitamin bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, antioxidánsként semlegesíti a környezeti ártalmakat, lassítja a bőr öregedését. A joghurtban lévő tejsav tisztítja és puhítja a bőrt. A méz természetes cukrokat és enzimeket tartalmaz, fertőtlenítő, sebgyógyító hatású.

A fenti pakolás kevert vagy zsíros bőrre jó. Érzékeny bőrűek a joghurt helyett tejet használjanak, száraz bőrűek hidratáló hatású tojássárgáját. Zsíros-pattanásos bőr esetén a pakolás előtt egy almaecetbe mártott vattával törölgesd át az arcodat, hagyd hatni öt percig, aztán bő vízzel mosd le – enyhe hámlasztó hatása van, utána jobban hat a pakolás.

A méz miatt kicsit ragadós pakolást húsz perc elteltével papírzsebkendővel apránként óvatosan, finoman törölgesd le az arcodról, ne cibáld a bőrödet. Utána langyos vízzel öblítsd tisztára, és krémezd be a szokásos nappali krémeddel. Ugye milyen szép lettél?

U.i.: Amennyiben nem öt, hanem esetleg hat, sőt hét évet szeretnél lefaragni az arcodból, nyargalj el a patikába, és vegyél egy csomag aszkorbinsavat (magyarul C-vitamint, 50 gramm kb. 600 Ft). Amennyiben nem érzékeny vagy száraz az arcbőröd, a fenti pakolást megdobhatod fél mokkáskanál aszkorbinsavval: a fehér kristályos port előbb teljesen oldd fel a joghurtban, és a méz előtt keverd az elegyhez. Ekkor még kellően langyos, de nem túl meleg a massza, a C-vitamin ugyanis nagyjából 50 Celsius-fok felett elbomlik. A C-vitamin fokozza a vérkeringést, hatására enyhe bőrpír alakulhat ki.

Hogy tudj viszonyítani, az aszkorbinporból egyébként egy késhegynyi felel meg kb. 1000 milligrammnak. Három korty langyos vízzel reggeli italt is készíthetsz belőle, jó savanyú.

Ha pedig mindezek után a céges partin öt percre sem tudsz leülni, mert mindenki veled akar táncolni, ne engem hibáztass :D

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)