A tartós enyhe idő hatására egyre többen kezdenek sportolni, pláne, hogy közelednek a városi futóversenyek.  Ám a télen nem használt "futómű" megszenvedi az első edzéseket, különösen, hogy a téli mackóháj miatt még súlyosabbak vagyunk. A nem megfelelő vagy túl rövid bemelegítés is okozhat lesérülést. Az éjszakai térdfájás lehetetlenné teszi a nyugodt alvást, márpedig az évszakváltás idején erre fokozottan szükségünk volna. 

jegelés RICE éjszakai térdfájás rozmaringolaj diólevéltea zsurlófűtea kamillatea cickafarktea

Forrás: Kramer Chiropactic

A szakirodalom szerint térdfájás azért éjszaka vagy fekvő helyzetben jelentkezik, mert ilyenkor a térd körüli izmok ellazulnak. Vannak akut (gyors lefolyású), illetve idült, krónikus (hosszan tartó) okok. Ahol gyulladás alakul ki, ott fájdalom jelentkezik.

Túlerőltetés hatására a térdízületet kipárnázó nyálkatömlő begyulladhat. Az osteoarthritis nevű probléma esetén az életkor előrehaladtával kopnak az ízületek, fájdalmasan egymáshoz nyomódnak, dörzsölődnek a térdet alkotó csontok. A rheumatoid arthritis, magyarul ízületi gyulladás autoimmun betegség, azaz a szervezet valamilyen okból saját maga ellen fordul. Míg a fizikai sérülés, túlterhelés néha csak az egyik térdet érinti, RA esetén mindkét térd fáj. A koleszterincsökkentő gyógyszerek is okozhatnak éjszakai fájdalmat a vádliban és a térdben, ezt az orvossal meg kell beszélni.

Ameddig józan ésszel lehetséges, szintetikus fájdalomcsillapító nélkül kellene enyhíteni a térdfájást. (Például azért is, mert a nem-szteroid gyulladáscsökkentők az arra hajlamosaknál fokozhatják a gyomorfekély kialakulásának kockázatát, annak pedig most van a szezonja.) 

Az alábbiakban a magam és ismeretségi köröm bevált tippjeit osztom meg, amelyek természetes módszert kínálnak az éjszakai térdfájás kezelésére.

1. Rozmaring illóolaj
Személyes kedvencem, nemcsak a térd, hanem a sajgó forgók, pattogó izomcsomók bedörzsölésére is alkalmas. Rozmaringolaj az illatszerboltokban kapható 10 milliliteres cseppentős üvegben, de eléggé drága. Mivel nekem bevált a rozmaring, a patikában rendeltem, így a 100 grammos (kb. 100 milliliter) kiszerelés kb. 2500 Ft volt. Még a tavalyi üveget használom, szerencsére erős antioxidáns hatásánál fogva nem avasodik meg.
Használata: Lefekvés előtt az ágy szélén ülve először testápolóval érdemes bekenni a térd körüli, általában igen száraz bőrt, és utána 5-6 csepp illóolajat finoman belemasszírozni a bőrbe. Utána egy darab folpackot terítünk a térdre, és már bújunk is be a takaró alá. Mire vége a filmnek vagy a könyvfejezetnek, szépen beszívódik az olaj, a folpackot le lehet venni a térdről, már nem fogjuk összekenni a takarót.
Előnye: Kiadós alapanyag, egyszerű alkalmazás, a kis üveg az edzőtáskába is befér. Sőt, a rozmaring egyéb jótékony hatással bír, például a szellemi képességeket is felturbózza.
Hátránya: Ne szépítsünk, olyan szaga van, hogy neki lehet támaszkodni.

2. RICE
Az angol betűszó feloldása: Rest (pihentetés), Ice (jegelés), Compress (fáslizás), Elevate (felpolcolás). Ha az éjszakai térdfájás megerőltető edzés (például sztep-aerobik) után jelentkezik, legalább egy napig pihentetni kell a térdet. A jegelés csökkenti a duzzanatot, akut és krónikus térdprobléma esetén is lehet használni. A jégkockát nem szabad közvetlenül a bőrre tenni. Jegelés után helyezzünk fel fáslit vagy bandázst. Felpolcoláskor a térd és az alsó lábszár is alá helyezzünk párnákat, ahogy mondani szokták, a lábunk legyen magasabban a szívünknél, hogy csökkenjen a nyomás a térd körüli szövetekben. 
Használata: 3-4 napig napi 2-3 alkalommal 20 percig kell jeges borogatást, nyomókötést helyezni a fájós térdre. Utána a visszamelegedés idejéig pihentessük a térdet. Néhány napig térdszorító bandázst érdemes viselni.
Előnye: A jegelés viszonylag gyorsan hat. Ha nincs egy zacskó jég a közelben, akár mirelit zöldséget is használhatunk a célra, csak azt utána nem szabad visszafagyasztani. 
Hátránya: Előre kell gondoskodnunk jégről, az ismételendő és hosszadalmas kezelés igazán nyugodtan csak hétvégén kivitelezhető.

3. Zselatinpakolás
Anyukám gyógytornásza esküszik a bükkszentkereszti Füvesember, Szabó Gyuri bácsi zselatinpakolására. Mivel a zselatin állati kötőszövetből kivont kollagén, népgyógyászok régóta ajánlják az ízületi porc visszapótlására.
Használata: A csomagon lévő leírás szerint feloldjuk a zselatint vízben, a masszát rákenjük a térdre, és megvárjuk, amíg rászárad. Utána lemossuk, és fekete nadálytő krémmel vékonyan bekenjük a térdet. A Füvesember szerint 6-8 hétig tart egy kúra, enyhébb gerincsérvre is ajánlja. 
Előnye: Olcsó alapanyag, egyszerű használat. A zselatin belsőleg is fogyasztható, akár a port ételekhez hozzákeverve, akár kollagénkapszula formájában.
Hátránya: Munkanapokon csak este kivitelezhető, a kezelés hetekig tart. A fekete nadálytő krém hatóanyaga igen erős, először csak leheletvékonyan szabad bekenni vele a térdet.

4. Gyógyteák
Lehet inni még cickafark, diólevél és kamillavirág egyenlő arányú keverékéből készült teát, amely enyhíti a gyulladást. A zsurlótea erősíti a kötőszövetet, reumás ízületi panaszok kezelésére ajánlja a Füvesember Ha egy hét után sem enyhül a térdfájdalom, orvoshoz kell fordulni!

5. Térderősítés
Az interneten számos célzott gyakorlat fellelhető. Itt van egy kifejezetten egyszerű és bárhol elvégezhető térderősítő gyakorlat, a falhoz támaszkodás:


Alkalmanként 1-2 percig kell kitartani 2-3 ismétléssel, lazítás és nyújtás kövesse.

+1 tipp:
Édemes volna másik futócipőn elgondolkodni. Egy számítógépes talpvizsgálat felfedi, ha valakinek be- vagy kifelé dől a lábfeje, esetleg nem egyformán terheli a két lábát, mert ezek is okozhatnak térdfájást. A régi futócipő talpán lévő kopások is jó információt adnak a láb terheléséről.