Becslésem szerint a fűtésszámla legalább 15 százaléka megtakarítható néhány egyszerű fortéllyal. Ehhez végig kell gondolni a lakás adottságait és a család életrendjét, időbeosztását. Otthonról dolgozom, nagyobb az energiaszámlám, mint azoknak, akik a nap felében, reggeltől estig a munkahelyük erőforrásait (fűtés, világítás, víz) használják ki. A fűtésterv lényege, hogy minden helyiséget csak annyira fűtünk, amennyire használjuk.

Sorházban élünk, azaz csak a ház frontját és hátulját éri a hideg. Nyugatra néz az üvegezett szélfogó előszoba és a nappali egyik fala (értelemszerűen ablakkal), keletre néz a másik szoba, amelynek falán óriási teraszajtó nyílik a kertbe, valamint a konyha, amelynek nem ablaka van, hanem szintén ajtaja. A szélfogót leszámítva újak a nyílászárók, háromrétegű üvegezésűek, de a környező falak még nincsenek szigetelve, és sütnek a hidegtől. (Lakásfelújítás közepén vagyunk.) A ház alatt nincs pince, és bár készült aljzatszigetelés, azért sokkal hidegebb a padló, mint egy emeletes ház lakásában, amit alulról fűt a szomszéd.

„Először magadat szigeteld, aztán a lakást”, ezt egy amerikai ökoújságban olvastam, mélyen egyetértek. Tehát otthonra is réteges öltözködés és meleg lábbeli kell. Ez utóbbi a nehezebb: körbejártam a cipőboltokat, és hervasztó a választék normális kinézetű, de meleg szobacipőkből. A nagyimamusz mellett volt vicces cápa formájú óriáspapucs, amivel az a baj, hogy felül ugyan szivaccsal bélelt, de pont a talpa vékony. Úgyhogy marad az edzőcipő, illetve időseknek tévézéshez nagyon jó az Uggs-utánzat műszőrme csizma (ez jó karácsonyi ajándék is lehet).  Fűtéscsökkentő tippek a rajz alatt. 
 

  1. Mindig minden ajtót becsukunk magunk után. Egész nyáron nyitva voltak, de mostantól szelektíven fűtünk.
  2. A fűtetlen szélfogóban 15 Celsius-fok van, az elég is, ott telelnek a virágok, azok kicsit bepárásítják a levegőt, amitől enyhébbnek érezni. Felszereltem a teljes falat betöltő, kazettás üvegfelület elé belülre egy függönyt. Jövő héten szigetelést kap az üveg a következőképpen: vettem tekercses átlátszó öntapadó fóliát (a szupermarket írószerrészlegén vettem, eredetileg tankönyvborítónak való, 50 centi széles, 5 méter hosszú, kb. 1500 Ft). Ezt a fóliát méretre vágom, és felragasztom az üvegtáblákra – ha vékony is, plusz egy réteg.
  3. A szélfogóból a lakásba vezető előszobában 2-es fokozatra vettem le a radiátort. Teljesen nem lehet, mert innen nyílnak a szobák, ne húzza ki azokból a meleget az előszoba. Itt körülbelül 19 fok van.
  4. Az előszobából nyíló fürdőszobában viszont csakis fürdés idejére tekerem fel a radiátort, máskülönben el van zárva. A fürdőszoba falának túloldalán a szomszéd fürdőszobája van, a határoló falfelület mindkét oldalon plafonig csempézett, tehát nem mondhatja senki, hogy energiavámpír vagyok, aki a szomszéd által melegített falat használja ki, mert ők sem fűtenek ott. Mivel kicsi a helyiség, itt általában 20 fok van fűtés nélkül is, mert a fürdő a lakás közepén helyezkedik el.
  5. A konyha kerttel határos falfelületének nagy részéből a spájz harap ki magának területet, ami azért jó, mert egyfajta falazott légbuborékként megfogja a kinti hideget. A konyhaajtó üvegfelületeire nem öntapadós fólia megy, hanem felszereltem elé egy teljes hosszúságát végigérő bambuszrolót, amit sötétedéskor leeresztek. De lehet függöny is tenni ide. A konyhai radiátor 3-ason van, a hideg falfelületek miatt itt így 19-20 fok van, ami egyébként bőven elég. Ha főzök, úgyis bemelegszik egy perc alatt, egyébként a szobában vagyok. Főzés idején kevesebbet használom a páraelszívót, hadd maradjon bent minél több a melegből.
  6. A teraszajtós szobában a padlóig érő függönyt kibéleltem a következőképpen: a röltexben vettem polár anyagot, 150 centi széles métere 990 Ft volt (15 féle színben kapható). Csak szabni kell, nem foszlik, nem kell szegni. Duplán behajtva (nehéz anyag) kell hozzáfércelni a meglévő sötétítőfüggöny felső szegélyéhez az ablak felőli oldalon, de akár gombostűkkel vagy biztosítótűkkel is rögzíthető. Itt napközben 20-21,5 fok van, ez a kisebb szoba. A szobában a radiátor 5-ös álláson, azaz maximumon van, mivel itt tartózkodunk egész nap. A teraszajtó miatt ez nem igazán lenne gazdaságos, de más okból így kellett megoldani. Ezért (is) lett háromrétegű az üvegezés, és ezért lesznek szigetelve a falak, hogy csökkentsék a hőveszteséget.
  7. Az utcai szoba nagyobb, de a nyugati tájolásnak köszönhetően napsütéses napokon még télen is kellemesen meleg, átlag 20 fokos, a radiátor 5-ön van. Itt ugyanígy kibéleltem a függönyöket, és tervezem, hogy azért a falat is belsőleg szigetelem. A tapéta lenne a legjobban melegítő megoldás, de még gondolkodom.
  8. Minden radiátor mögé felragasztottam hőtükör fóliát (kétoldalú szőnyegragasztó csík tartósan rögzíti a festett falon és csempén is). Érdemes nagyobbra hagyni a hőtükröt, mint a radiátor, úgy jobban megfogja a hátrafelé sugárzó meleget.
  9. Éjszakára a termosztátot leveszem 18,5 fokra, az nekünk pont elég a nyugodt alváshoz.
  10. Érdemes olyan helyekre is letenni legalább egy kis rongyszőnyeget, ahová nyáron nem szoktunk: előszobába futónak, konyhába a munkapult elé, konyhaasztal alá, tévénézős fotelok alá, íróasztal alá.

Mindent egybevetve körülbelül 15 ezer forintot költöttem téli kiegészítőkre.

A felújítás során sokat vacilláltam, hogy a hátsó szobát összenyittassam-e a konyhával, de aztán elvetettem az ötletet. Most örülök, hogy nincs amerikai konyhánk, mert azt sokkal nagyobb költség lenne befűteni. Akkor biztos, hogy télre valamilyen elválasztó megoldást, mobil falat találnék ki. Például plafonsínen futó vastag lapfüggönyt, vagy az asztalossal csináltatnék harmonikaszerűen nyitható paravánt, a fakeretekbe nem üveget, hanem nikecell vagy gipszkarton lapokat befogatva.
Aki amiatt aggódik, hogy a csukott ajtó miatt nem hallja, mit csinál a gyerek a szobában, vegye elő a babakorban használt bébiőr adóvevőt.