A szép idő nemcsak a Szigetcsúcs napozóit csalogatta elő, hanem a levéltetveket is, amik felháborító nyugalommal napfürdőznek a nagyi rózsáin. Korán jött a nyár, tehát hiába ültettem két hete fokhagymákat a rózsák mellé, még csak arasznyit bújtak ki a földből, nem tudnak elég riasztó hatású illóolajat kibocsátani. Anyám a csalánlére esküszik, de azért vannak ennél forradalmibb megoldások is.

zoldtetu

Miért káros a levéltetű?
Mert megtámadja a zsenge hajtásokat és bimbókat, hogy a levélnedveket szívogatva táplálkozzon. Ezzel egyúttal tönkre is teszi a növényt, tehát nemcsak szimplán bosszantó jelenség. A levéltetű gyakran veszélyes növényi vírusokat terjeszt = kártevő.

Hogyan lehet kiirtani?
A gyári vegyszer kémiai úton hat, megmérgezi a levéltetveket, de állítólag a tetvek egyre inkább immunisak a hatóanyagokra. Úgyhogy ez nemcsak költséges és veszélyes megoldás, hanem kevéssé hatékony is. A gyári vegyszer veszélyes az emberre.

A környezettudatos/organikus szer vagy erős illatanyagával elriasztja a kártevőt; vagy mechanikusan hat, és eldugaszolva a légzőnyílásait, megfullasztja a rovart; vagy pedig toxikusan, de ez a méreg az ember számára veszélytelen. Tehát nem szükséges a szomszéd bácsitól kölcsönkért szovjet vegyvédelmi felszerelést viselni a permetezéskor - ez harminc fokban baráti megoldás. Akkor is válaszd a biomódszert, ha meg szeretnéd enni azt, ami a kertedben terem. A permetezéshez a barkácsáruházban kb 600 forintért kapható permetesflakont lehet használni, de még jobb, ha valami üres tisztítószeres flakont, amit így évekig újrahasznosítasz.

Mi legyen a permetezőszer?

Szappanos víz
Enyhe fertőzésre. Bármilyen szappan jó hozzá, a mosószappan különösen. Apró lyukú reszelőn lereszelsz belőle egy kiskanálnyit, fél liter vízben feloldod, beletöltöd a permetező flakonba, aztán kezdődhet a kerti habparty.

Fokhagyma + szappanos víz + teafaolaj
Az előbbi turbózása. A fél liter szappanos vízhez reszelsz egy gerezd fokhagymát, és adsz hozzá 5 csepp teafaolajat (kb. 900 Ft egy üvegcse, de ezer célra használható, majd megírom). Ezek a hatóanyagok ölik a baktériumokat és vírusokat.

Csalánlevél
Két marék friss vagy 15 dkg szárított levelet legalább egy, legfeljebb két napig áztass, mert utána már olyan mértékűre nő a lében a nitrogéntartalom, hogy elvékonyítja a leveleket, amivel csak a kártevőknek segítesz. (Talajtrágyának viszont jó lesz.) A barnás levet leszűröd, és naponta kétszer lemosó permetezést végzel vele. Büdös.

Étolaj + mosogatószer
Nem kipróbált, de állítólag hatékony módszer erős tetűfertőzés esetén.  Két evőkanálnyi étolajat elkeverni két evőkanálnyi mosogatószerrel fél liter vízben, és naponta kétszer végigpermetezni a teljes növényt. Figyelem! James Bond rázva szereti a martinit, nem keverve, de ha ezt a löttyöt megrázod, úgy felhabzik, hogy nem tudod használni.

Szájvíz
Durva és drága módszer erős fertőzésre, de kipróbáltam a mályvafán, és mintha működne. Fele-fele arányban kell vízzel hígítani a szájvizet, utána kipermetezni. A szájvízben lévő alkohol és egyéb antibakteriális anyagok döglesztő hatással vannak a tetvekre. Illatos virágon nem célszerű használni, bár másnapra elmúlik az intenzív mentolszag. (Mielőtt valaki ekézni kezdene, hogy miért próbáltam ki, ha ennyire költséges: nem szeretem a túlságosan mentolos szájvizet, de ezt az illatszerboltban nem lehet tesztelni, tehát csak otthon derül ki.)

Szájvíz + szappan
Lehet fokozni. A fél literben egy kiskanálnyi szappant feloldani.

feketetetu

Mikor permetezz?
Megoszlanak a vélemények, de amennyiben éppen rátűz a Nap a növényre, akkor NE permetezz. Az apró cseppek ugyanis lencseként fölerősítik a napsugarakat, és megég a levél. Ha kora reggel permetezel, akkor esetleg a még növényen lévő harmat miatt felhígul a szer, vagy nem szárad meg a levél. Ha este permetezel, akkor nedves marad éjszakára a levél, és ez sajnos kedvez a penészesedésnek. A délután nem rossz, de csak árnyékban.

Éppen virágzó növényt (rózsa, gyümölcsfa) nem szabad permetezni, nehogy árts a méheknek.

+ 1 tipp: Szélben ne próbálkozz a permetezéssel. Mindig szemből fúj.

Újra megjelenhetnek a tetvek?
Sajnos igen, ugyanis a tetvek egy része tud repülni, és szépen átköltöznek másik növényre. Ekkor meg kell ismételni a permetezést.

És mi köze van mindehhez a hangyáknak?
Itt olyan tartalom következik, amit csak nagykorúak olvashatnak.

A hangyák és a tetvek gyakran élnek szimbiózisban, mindkét fél számára kedvező életközösségben. A levélnedveket megemésztve a tetű édes mézharmatot ürít, amit szeret megenni a hangya. Ezért a hangyák gondozzák a levéltetveket, megvédik és tisztogatják őket, és állítólag masszírozni is szokták a tetveket, hogy azok minél több mézharmatot produkáljanak. Kimondottan a tudomány érdekében ott álltam egy órát a nagyi rózsája mellett fényképezővel a kezemben, de nem láttam masszírozós akciót. Persze lehet, hogy egyből kiszúrtak a hangyák... Ezen még javítanom kell.

Lényeg a lényeg: ha levéltetűt látsz, gondolj egyből a hangyairtásra is.

Hogyan szabadulj meg a hangyáktól?
Vazelinnel vagy valami régi sűrű kenőccsel kétujjnyi szélesen kend körbe a növény szárát föld felett arasznyival, hogy a hangya ne tudjon felmászni a tetvekhez.
Keresd meg a hangyabolyt, és túrd szét.
Aprított páfránylevelet két napig erjessz vízben, és locsold ki a növény köré a talajra hangyariasztónak. A majoránna és a muskátlilevél is jó erre a célra, csak erős szaga legyen, mert azt nem szeretik a hangyák. 

-------------------------------------------------------------------

Források (saját kútfő mellett):
http://labs.russell.wisc.edu/cullenlab/files/2012/03/JEE-Kraiss-2008.pdf
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/hogyan-mikor-es-mivel-vedekezzunk-a-leveltetvek-ellen.html
http://www.kolibrikerteszet.hu/biologiai_permetezoszerek
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=11&topic=4723
http://www.ehow.com/facts_7173868_home-remedy-aphids-spray-roses.html
http://www.szabadfold.hu/gazdanet/kertunkudvarunk/hadakozas_a_hangyakkal