Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

26 tipp a só alkalmazására - a sózáson kívül

Az amerikai Salt Institute (Só Intézet) nevű non-profit kereskedelmi szövetség szerint a só 14 ezer féle módon felhasználható, ezekből válogattam most néhányat.

A modern vegyszerek kifejlesztése előtt ugyanis a só minden háztartásban sokrétűen alkalmazott adalék volt, a személyes higiéniától a takarításon át az élelmiszertartósításig ezerféle (pontosabban tizennégyezer féle) módon bevetették. Fontosságát bizonyítja, hogy a sóbányászat számos országban királyi monopólium volt (Magyarországon is), és a sót még a középkorban is használták fizetőeszközként. Modern világunkban jóformán kizárólag ízesítőként gondolunk rá, pedig gyakran kiválthatjuk vele az allergiakeltő vagy egészségre ártalmas vegyszereket – egyszerűen és olcsón. 

Egészség

Üde lehelet – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót és ugyanannyi sütőport. Öblögessen vele, elveszi a kellemetlen szájszagot.

Torokfertőzés – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót, és ezzel gargarizáljon.

Szúnyogcsípés – áztassa sós vízben, majd enyhítse a viskeztés só és zsír egyenlő arányú keverékével.

Lábfürdő – egy maréknyi sót oldjon fel egy lavór langyos vízben, és 10-15 percig áztassa benne a fáradt lábát.

Bőrradír – zuhanyozás után dörzsölje át a még nedves testét nagyszemcsés tengeri sóval, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és fokozza a vérkeringést. Utána öblítse le.

Arcfrissítés – olívaolaj és nagyszemcsés só egyenlő arányú keverékével (nagyjából 1-1 evőkanálnyi) kenje be az arcát, mintha maszk volna, kivéve a szemkörnyéket. Ujjbeggyel finoman masszírozza végig az arcát, alulról fölfelé és kívülről befelé haladó köröket leírva. Öt perc után törölje le a masszát egy zsebkendővel, és mossa le az arcát. Utána hidratálókrém ajánlott.

Konyha

Tűzoltás – tartson egy doboz sót a tűzhely mellett, ha a serpenyőben a zsiradék meggyulladna, szórja rá, és kialszik a tűz. Égő zsiradékot nehogy vízzel próbáljon eloltani, mert felcsap a lángja. Ez a trükk grillezéskor is használható: a lecsöpögő zsírtól begyulladó faszén lángját és füstjét így lehet elnyomni, anélkül, hogy lehűtenénk.

Tojásfőzés – ha sós vízben főzi a keménytojást, könnyebb lesz meghámozni.

Tojásellenőrzés – egy bögre vízben oldjon fel két teáskanál sót. Tegye bele a tojást: ha friss, lemerül az aljára, ha állott, lebeg.

Fémserpenyő – hintsen bele sót, dörzsölje át papírtörlővel, és sokkal könnyebb lesz elmosogatni.

Teafolt – a barnás kávé- és teafoltot só bedörzsölésével el lehet tüntetni.

Sütőszag – elveszi az égett szagot, ha só és fahéj egyenlő arányú keverékével (1-1 teáskanál) behinti a sütő alját, amíg még forró. Kihűlés után kefével vagy ronggyal törölje ki a sós keveréket.

Penész – a sajt nem penészedik meg, ha sós vízbe áztatott és kicsavart kendőbe tekerjük (lehet többrétegű géz).

Lefolyó – időnként engedjen bele erős sóoldatot, ami feloldja a zsíros lerakódásokat.

Tej – egy pici csipet sótól tovább marad friss a tej.

Hűtőszekrény – sós ásványvízzel törölje át a felületet, nem karcol, és tökéletesen szagtalanít. Ugyanilyen oldatban áztassa az áporodott szagú műanyag tárolóedényeket.

Tisztítás

Zsírfolt – a szőnyegre cseppent zsírfoltot eltávolíthatja egy rész sóból és négy rész alkoholból kevert eleggyel. Óvatosan dörzsölgesse ezzel a foltot, amíg eltűnik.

Borfolt – ha ruhára vagy szőnyegre ömlött a vörösbor, azonnal szórjunk rá annyi sót, amennyit csak beszív magába. A ruhát utána hideg vízzel öblítsük ki, a szőnyeget pedig alaposan porszívózzuk át.

Penész és rozsda – elszíneződött ruhanemű esetén kenje be a foltot citromlé és só egyenlő arányú keverékével, tegye ki napra, amíg kifehéredik, majd öblítse ki hideg vízben.

Háztartás

Színfrissítés – a színes függönyök ragyogni fognak, ha enyhe sós vízben öblíti át őket (egy lavór vízbe két-három evőkanál só). A szőnyeget sós vízbe mártott és kicsavart szivaccsal dörgölje át, száradás után porszívózza ki. A famernek is jót tesz az enyhe sós öblítés.

Nádbútor – megelőzhető a nád vagy vessző besárgulása, ha átkeféli sós vízbe mártott kefével, és napon hagyja megszáradni.

Viaszcsöpögés – a gyertya nem fog csöpögni, ha vásárlás után néhány órát sós vízben áztatja.

Akvárium – nem jódozott sóval szépen tisztára lehet dörzsölni az akvárium belső felületét (leeresztés után). Jól öblítse át, mielőtt visszaengedi a halakat. Állítólag az aranyhalaknak is jót tesz, ha időnként 15 perces sós fürdőt vesznek, ehhez egy liter vízhez egy kiskanálnyi sót adjon. Utána mehetnek vissza az akváriumba.

Vágott virág – tovább marad friss, ha a vázába csipetnyi sót tesz.

Cipőfrissítő – néhány csipet sóval el lehet venni a tornacipő lábszagát. Szórja bele, forgassa körbe, és utána alaposan rázza ki belőle.

Mosógép – ha túl sok mosóport tett bele, és dől a hab, állítsa meg a programot, nyissa ki a gépet, szórjon bele egy marék sót, és utána kapcsolja vissza. A só csökkenti a habzást.

Tapadós vasaló – műszálas ruhák vasalása után előfordul, hogy ragadós (barnás) folt alakul ki a vasaló talpán. Szórjon egy evőkanál finom sót egy papírlapra, és húzogassa rajta a forró vasalót néhányszor, amíg a folt eltűnik.

További ötleteket angol nyelven talál a Salt Institute weboldalán.

0 Tovább

Cipőpucolás banánhéjjal, bolhairtás teafilterrel?

Számolatlanul dobjuk a kukába a kávézaccot, használt teafiltereket és a déligyümölcsök héját, holott háztartásunkban egy sor problémára kínálnak gyerek-, háziállat és környezetbarát megoldást.


Kobi Levi cipőtervező eljátszott a slippery/slipper szópárral.
Érdemes megnézni a többi cipőjét is a honlapján. 

Banánhéj:
- A kálium- kalciumtartalmú héj remek növekedésserkentő a rózsának: tövenként egy banánhéjat aprítsunk föl, és tíz centiméter mélyen ássuk a talajba. A szobanövények is meghálálják, ha kéthavonta banánhéj-turmixszal megöntözzük a talajukat, ehhez egy rész banánhéjat mixeljünk össze három rész vízzel. (A túlérett banánt is beletehetjük a mixbe, de le is fagyaszthatjuk, és később remek kevert tepsis süti vagy muffin készülhet belőle. A fagyasztástól ráadásul intenzívebb lesz az íze.)
- Szemölcs eltávolításához bélyegnyi banánhéjat tapasszunk a szemölcsre és leukoplaszttal rögzítsük. Naponta egyszer-kétszer cseréljük, a banánhéj belső, fehér fele legyen a szemölcsön.
- A rovarcsípés okozta duzzanatot lelohasztja, ha a banánhéj belső felével átdörzsöljük.
- Használhatjuk bőrcipők ápolásához is, először simítsuk át a felületet a héjjal, aztán puha ruhával töröljük szárazra.
- A héj belső felére szórjunk durva szemcsés cukrot: ezzel dörzsöljük át a testünket. Kiválóan eltávolítja az elhalt hámsejteket, egyúttal táplál és hidratál. Utána zuhanyozzunk le, de tényleg gyorsan, hogy ne áztassuk ki a bőrünkből az imént bevitt tápanyagokat. Törülközést követően hidratálás ajánlott.

Kávézacc:
- Hagymapucolás után dörzsöljük át vele a kezünket, elveszi a szagot. Utána mossunk kezet szappannal.
- A zaccot finoman szórjuk ki a kerti földre, távol tartja a hangyákat és a csigákat. A kerítés töve mentén végig „zaccbarikádot” is szórhatunk, azt a szomszéd macskája sem fogja átlépni. Amennyiben a saját macskánk használja valamelyik szobanövényt vécének, annak tövébe is szórjunk pár kanál zaccot a probléma megszüntetésére.
- A konyhában tökéletes bio-súrolószer az edények megtisztításához. Utána töröljük ki a zaccot egy szalvétával, azt dobjuk a komposztra vagy a kukába, hogy ne menjen a lefolyóba.
- A savanyú talajt kedvelő növények (paradicsom, azálea, hortenzia, rododendron, erika) számára jó talajjavítónak.
- Egy pohárnyi kiszárított zacc jó hűtőszagtalanító szer.
- Biofesték: tetszés szerinti mennyiséget tegyünk forró vízhez, és festhetünk vele beszürkült pólót, zoknit, húsvétkor tojást, sőt, leszűrés után barna hajúak színező hajöblítőként is használhatják.
- Sötét szőrű kutyánk bundája is ragyogni fog a leszűrt zaccos-vizes öblítéstől, ráadásul a bolhákat is bio-módon elűzzük vele.
- Egy evőkanálnyi száraz zacc egy papírzsebkendőbe csomagolva jó cipőszagtalanító.
- Arcradírnak egy evőkanálnyi száraz zaccot egy evőkanálnyi mézzel összekeverünk, és alulról fölfelé körkörös mozdulatokkal finoman végigdörzsöljük vele az arcunkat. A masszát papírzsebkendővel letöröljük, utána meleg vízzel megmossuk az arcunkat.
- A zacc remek narancsbőr ellen, erről korábban írtam itt.

Használt teafilter:
- A zöld tea szintén alkalmas hagymapucolás után a kézre, utána mossunk kezet szappannal. A vágódeszkát is szagtalaníthatjuk, ha átdörzsöljük egy kis nedves teafűvel.
- A fekete tea tannintartalmánál fogva ideális faápolószer: 6-12 filtert főzzünk fel öt liter vízben. Hagyjuk kihűlni, és használjuk úgy, mint a szokásos felmosószeres vizet. Bútorápoláshoz (kivéve politúr) egy liter vízben főzzünk fel 1-3 filtert, hagyjuk kihűlni, és ebbe mártsuk azt a rongyot, amit alaposan kicsavarva töröljük át a bútort. Enyhén színez, ezért inkább sötétebb fához alkalmas.
- Zsíros-leégett edény vagy tepsi áztatásához 1-2 fekete teafiltert tegyünk a meleg vízhez, reggelre feloldja a kulimászt.
- Két-három zöldtea-filtert tegyünk egy lavór meleg vízbe: antibakteriális hatású lábáztatót készíthetünk pedikűr előtt.
- A hűtőben tartott zöldtea-filtert reggel használhatjuk pár perces pakolásnak a táskás, duzzadt szem kezelésére.
- A kinyomkodott, de nem száraz feketetea-filter jó a sötét bőrcipők pucolásához és ápolásához, megakadályozza a bőr repedezését.
- Bármilyen kiszárított teafüvet hintsünk a macskaalom tetejére, enyhíti a szagát.

 Citrusok:
- A zsíros konyhai szennyeződésekre hintsünk sót vagy sütőport, majd egy kicsavart citromgerezdet vagy fél citromot használjunk dörzsinek – a végeredmény tökéletes csillogás lesz.
- A kávé vagy tea okozta elszíneződést eltávolíthatjuk a poharakból és bögrékből, ha a turmixban durvára törünk jégkockákat, citromgerezdeket és egy-két kiskanál sót, majd ezt a keveréket amúgy „koktélosan” körberázzuk a pohárban.
- A kicsavart citrom-, grapefruit- vagy narancsfél remek arcfrissítő. Körkörös finom mozdulatokkal simítsuk át az arcunkat vele, felfrissíti a bőrt. A szem környékét ki kell hagyni, és utána öblítsük le az arcunkat langyos vízzel.
- A vízforralóból eltávolítja a vízkövet, ha egy fél citromot egy liter vízzel felforralunk, és éjszakára állni hagyjuk az edényben. Utána néhányszor öblítsük ki, sokkal egészségesebb megoldás, mint a vegyszerek.

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)