Rövid poszt a komposztról

Miért foglalkozom a témával?

Ahány internetes oldalon jártam, annyiféleképpen írtak a komposztálásról, képtelenség kiigazodni rajta. Elmondom, anyám hogy csinálta, mert kétségtelen, hogy eltér a kánontól, de neki voltak a legdúsabban virágzó rózsái a környéken. Igaz, rengeteg óriásparadicsom is termett köztük, de annak a tanulság mellett (magos cuccot nem dobunk a komposztba) megvolt az előnye is, mert a paradicsomlevél szaga elűzi a levéltetveket. Amúgy pedig ne aggódj a kertészkedés miatt: a növények toleránsak az emberrel, sokáig elviselik a helytelen bánásmódot is, de közben egyértelműen jelzik, hogy valamit rosszul csinálunk.

Miért jó a komposztálás?

Nem kell foglalkozni a zöldhulladékkal (most 10 darab gyűjtőzsák 1300 Ft körüli összeg + a macera). A keletkező természetes anyaggal javítod, lazítod, dúsítod a kerted földjét, amit gazdagabb terméssel, dúsabb virágokkal hálál meg. Nem kell hulladékégetéssel bajlódnod, amit a legtöbb településen vagy már be is tiltottak (például Budapesten), vagy pedig csak bizonyos napokon engedélyeznek, de akkor biztos, hogy előző nap szakadt az eső, és képtelenség meggyújtani a kupacot.

Mi a komposztálás lényege?

A komposztálás három szóban: gyűjtsd, érleld, használd.

Hogyan gyűjtsd?

A gyűjtési fázishoz áss egy fél-egy méter átmérőjű, térdig érő mélységű gödröt a kert hátuljában, árnyékos részen. A kihányt földet ne vidd el máshová, mert később kelleni fog! Puccos tárolóedényre nincs szükség, ezzel máris megspóroltál 6000-9000 forintot, és kezdő gilisztakultúrára sem kell költened, mert a gödörbe előbb-utóbb maguktól is megérkeznek a szomszédból.

Mi kerülhet a komposztba?

Már készítem a részletes listát a komposztálható cuccokról, amiben szerepelni fog a vécépapír-gurigától a teafilteren keresztül a levágott hajig minden extra, de addig is inkább nézzük azt, amit NE tegyél a komposztba:

Főtt étel, húsmaradék, csontok, déligyümölcs, macskaalom, kutyakaka, és minden, ami gyökér vagy mag. És lehetőleg ne tegyél a komposztba penészes, rothadó, beteg növényeket.

Alkotóelemek aránya?

Hát igen, a különféle weboldalak hosszasan értekeznek a zöld (nedves, nitrogéndús) és barna (száraz, széndús) alkotóelemekről és szükséges arányukról (1 zöldhöz 3-4 barna kell, ha jól emlékszem), de a valóságban ez nem működik. Napközben gyűjtöm a cuccot, este kiviszem a kertbe. Nekem nincs se időm, se energiám az alkotóelemek arányát számolgatni, a gödör hőmérsékletét ellenőrizni, ráadásul úgy vettem észre, hogy a valóságban mindig több van a zöld elemekből, mint a szükséges barnából. Ősszel halomba gyűjtöttem az avart, ami ugye barna, aztán jött egy szélvihar, és átfújta az egészet a szomszédba. Úgyhogy egyszerűsíteni kell.

Hol gyűjtsd napközben a komposztálható cuccot?

A mosogató alatt tartok egy fedeles műanyag kisvödröt, és abban. A fedél nem engedi ki a szagokat, a műanyagot pedig könnyű kiöblíteni, vagy áttörölni egy használt szalvétával, ami utána mehet is bele.

Kell aprítani az alkotóelemeket?

Egységesebb és gyorsabb az érlelési folyamat, ha nagyjából hasonló méretű dolgok kerülnek a komposztgödörbe. Az ajánlott méret lehet a bélyeg vagy a dió nagysága.

Kell locsolni a komposztgödröt?

Anyám rá szokta önteni a zöldségek mosóvizét (mármint a mosogatószer vagy más vegyszer nélküli áztatóvizet), illetve azt a vizet kihűlt állapotban, amiben tésztát vagy krumplit főzte: ebben jó sok keményítő van, ami cukorrá bomlik és erjedéssel segíti a komposztálási folyamatot. Más öntözgetés nem kell, elég az eső, hiszen a földben úgyis van nedvesség. Komoly zápor előtt érdemes letakarni a gödröt, mert az már túl sok lenne. Egy amerikai honlap a (cukros és savas) kólát is ajánlja, mint az erjesztést beindító tuti szert. Hmmm. Elgondolkodtató. 

Hogyan tedd be a gödörbe a komposztálandó cuccot?

Az összeaprított dolgokat egyenletesen elteríted a gödörben, aztán a gödör mellé lapátolt földből ráhúzol egy 5-6 centis réteget. Ezzel szigeteled, és megakadályozod, hogy a legyek fölfedezzék. Le is lehet taposni egy kicsit. Ha megtelt a gödör, átforgatod vasvillával, letakarod egy utolsó réteg földdel, és békén hagyod egy hónapig. Utána megint átforgatod vasvillával, megint letakarod, és megint békén hagyod. Hőmérséklettől függően fél-egy év alatt elkészül a szép barnásfekete komposzt, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Télen lassabb a folyamat.

Ha megtelt a gödör, ásol egy másikat, és kezdődik az egész elölről. Lényeg: az érlelési fázisban lévő pre-komposzthoz már ne tegyél friss hozzávalót, mert berohad az egész.

Mikor lehet használni a kész komposztot?

Szezonban kiegészítő trágyázásként lehet beszórni vele az ágyásokat, vagy az őszi betakarítás-rendcsinálás-felásás után elteríteni rajtuk (hogy télen bemossa a hólé), és a rózsatövek késő őszi felkupacolásához is használható, amit fagykárok ellen végzünk.

Milyen eszközök szükségesek hozzá?

Komposztgyűjtő edény, vágóeszközök (metszőolló, kisbalta) ásó és vasvilla.

A komposztálás hagyományos módjáról részletes útmutatót ezen az oldalon találhatsz.