Az amerikai Salt Institute (Só Intézet) nevű non-profit kereskedelmi szövetség szerint a só 14 ezer féle módon felhasználható, ezekből válogattam most néhányat.

A modern vegyszerek kifejlesztése előtt ugyanis a só minden háztartásban sokrétűen alkalmazott adalék volt, a személyes higiéniától a takarításon át az élelmiszertartósításig ezerféle (pontosabban tizennégyezer féle) módon bevetették. Fontosságát bizonyítja, hogy a sóbányászat számos országban királyi monopólium volt (Magyarországon is), és a sót még a középkorban is használták fizetőeszközként. Modern világunkban jóformán kizárólag ízesítőként gondolunk rá, pedig gyakran kiválthatjuk vele az allergiakeltő vagy egészségre ártalmas vegyszereket – egyszerűen és olcsón. 

Egészség

Üde lehelet – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót és ugyanannyi sütőport. Öblögessen vele, elveszi a kellemetlen szájszagot.

Torokfertőzés – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót, és ezzel gargarizáljon.

Szúnyogcsípés – áztassa sós vízben, majd enyhítse a viskeztés só és zsír egyenlő arányú keverékével.

Lábfürdő – egy maréknyi sót oldjon fel egy lavór langyos vízben, és 10-15 percig áztassa benne a fáradt lábát.

Bőrradír – zuhanyozás után dörzsölje át a még nedves testét nagyszemcsés tengeri sóval, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és fokozza a vérkeringést. Utána öblítse le.

Arcfrissítés – olívaolaj és nagyszemcsés só egyenlő arányú keverékével (nagyjából 1-1 evőkanálnyi) kenje be az arcát, mintha maszk volna, kivéve a szemkörnyéket. Ujjbeggyel finoman masszírozza végig az arcát, alulról fölfelé és kívülről befelé haladó köröket leírva. Öt perc után törölje le a masszát egy zsebkendővel, és mossa le az arcát. Utána hidratálókrém ajánlott.

Konyha

Tűzoltás – tartson egy doboz sót a tűzhely mellett, ha a serpenyőben a zsiradék meggyulladna, szórja rá, és kialszik a tűz. Égő zsiradékot nehogy vízzel próbáljon eloltani, mert felcsap a lángja. Ez a trükk grillezéskor is használható: a lecsöpögő zsírtól begyulladó faszén lángját és füstjét így lehet elnyomni, anélkül, hogy lehűtenénk.

Tojásfőzés – ha sós vízben főzi a keménytojást, könnyebb lesz meghámozni.

Tojásellenőrzés – egy bögre vízben oldjon fel két teáskanál sót. Tegye bele a tojást: ha friss, lemerül az aljára, ha állott, lebeg.

Fémserpenyő – hintsen bele sót, dörzsölje át papírtörlővel, és sokkal könnyebb lesz elmosogatni.

Teafolt – a barnás kávé- és teafoltot só bedörzsölésével el lehet tüntetni.

Sütőszag – elveszi az égett szagot, ha só és fahéj egyenlő arányú keverékével (1-1 teáskanál) behinti a sütő alját, amíg még forró. Kihűlés után kefével vagy ronggyal törölje ki a sós keveréket.

Penész – a sajt nem penészedik meg, ha sós vízbe áztatott és kicsavart kendőbe tekerjük (lehet többrétegű géz).

Lefolyó – időnként engedjen bele erős sóoldatot, ami feloldja a zsíros lerakódásokat.

Tej – egy pici csipet sótól tovább marad friss a tej.

Hűtőszekrény – sós ásványvízzel törölje át a felületet, nem karcol, és tökéletesen szagtalanít. Ugyanilyen oldatban áztassa az áporodott szagú műanyag tárolóedényeket.

Tisztítás

Zsírfolt – a szőnyegre cseppent zsírfoltot eltávolíthatja egy rész sóból és négy rész alkoholból kevert eleggyel. Óvatosan dörzsölgesse ezzel a foltot, amíg eltűnik.

Borfolt – ha ruhára vagy szőnyegre ömlött a vörösbor, azonnal szórjunk rá annyi sót, amennyit csak beszív magába. A ruhát utána hideg vízzel öblítsük ki, a szőnyeget pedig alaposan porszívózzuk át.

Penész és rozsda – elszíneződött ruhanemű esetén kenje be a foltot citromlé és só egyenlő arányú keverékével, tegye ki napra, amíg kifehéredik, majd öblítse ki hideg vízben.

Háztartás

Színfrissítés – a színes függönyök ragyogni fognak, ha enyhe sós vízben öblíti át őket (egy lavór vízbe két-három evőkanál só). A szőnyeget sós vízbe mártott és kicsavart szivaccsal dörgölje át, száradás után porszívózza ki. A famernek is jót tesz az enyhe sós öblítés.

Nádbútor – megelőzhető a nád vagy vessző besárgulása, ha átkeféli sós vízbe mártott kefével, és napon hagyja megszáradni.

Viaszcsöpögés – a gyertya nem fog csöpögni, ha vásárlás után néhány órát sós vízben áztatja.

Akvárium – nem jódozott sóval szépen tisztára lehet dörzsölni az akvárium belső felületét (leeresztés után). Jól öblítse át, mielőtt visszaengedi a halakat. Állítólag az aranyhalaknak is jót tesz, ha időnként 15 perces sós fürdőt vesznek, ehhez egy liter vízhez egy kiskanálnyi sót adjon. Utána mehetnek vissza az akváriumba.

Vágott virág – tovább marad friss, ha a vázába csipetnyi sót tesz.

Cipőfrissítő – néhány csipet sóval el lehet venni a tornacipő lábszagát. Szórja bele, forgassa körbe, és utána alaposan rázza ki belőle.

Mosógép – ha túl sok mosóport tett bele, és dől a hab, állítsa meg a programot, nyissa ki a gépet, szórjon bele egy marék sót, és utána kapcsolja vissza. A só csökkenti a habzást.

Tapadós vasaló – műszálas ruhák vasalása után előfordul, hogy ragadós (barnás) folt alakul ki a vasaló talpán. Szórjon egy evőkanál finom sót egy papírlapra, és húzogassa rajta a forró vasalót néhányszor, amíg a folt eltűnik.

További ötleteket angol nyelven talál a Salt Institute weboldalán.