Akárcsak az ember esetében, a kutyánál is bármely életkorban előjöhet valamelyik allergia. Ezek 10 százaléka ételallergia: azoknál a kutyáknál kicsit gyakoribb, akik kölyökkorukban antibiotikum-kúrán estek át. 

Susan Wynn az amerikai holisztikus állatorvosok szövetségének korábbi elnöke, vele készült interjú a WebMD nevű orvosi szakportálon, ebből gyűjtöttem ki a tudnivalókat.

kutya allergia

Sokféle jele lehet az ételallergiának, például krónikus fülgyulladás, emésztőszervi problémák (hasmenés, gázképződés). Gyanakodni kell, ha a kutya sokat vakarózik, a fogával csipegeti, harapdálja magát (pedig nem bolhás), kipirosodik a bőre, gyakran köhög, tüsszent, zihál, nyalogatja a lábát, illetve ha "szánkázik": ekkor ülő helyzetben a két mellső lábával húzza magát előre, miközben a fenekét a padlóhoz dörgöli. Önmagában a szánkázás a feszülő bűzmirigy jele is lehet, érdemes állatorvossal megnézetni.

Az ételallergia genetikai eredetű, és leggyakrabban a marhahús, tejtermék, búza, ritkábban a tojás, csirke, bárány, szója, sertés, nyúl és hal durrantja be. A kutyák általában egyszerre többféle ételre allergiásak, mondta Wynn. Az ételallergia valamely külső, például környezeti tényező hatására bármikor jelentkezhet, még olyan ételek, tápok esetében is, amelyeket korábban akár évekig panaszmentesen fogyasztott a kutya. 

A retrieverek, német juhászok, tacskók, cocker spánielek és westie-k gyakrabban szenvednek tőle, mint más fajták. De ez az átlag, más fajtáknál is kialakulhat, illetve keverék kutyáknál bármi bejöhet.

Nagy kérdés, hogyan állapítsuk meg, hogy vajon tényleg ételallergiás a kutya, vagy valami más probléma van a tünetek hátterében. A fül belsejéből vett mintából az állatorvos meg tudja mondani, vajon ételallergia vagy más okozza-e a fülgyulladást. Ugyanígy a környezeti eredetű bőrallergiát is bőrteszttel igazolja vagy kizárja. 

Az ételallergia tisztázásához a kutya étrendjén kell változtatni, és figyelni a viselkedését. Wynn azt javasolja, hogy legalább egy hétre függesszük fel az eddigi étrendet, és kizárólag olyan tápot adjunk a kutyának, amely más, korábban még nem fogyasztott húsfélét tartalmaz: kengurut, jakot, krokodilt, rénszarvast (hát igen, ezt ne mondjuk meg a gyereknek). Lehet próbálkozni a struccal is.

Nekünk szerencsénk van, mert nyílt egy kimérős kutyakaja bolt a közelünkben, ahol hihetetlenül sokféle táp elérhető. De a neten is lehet rendelni állati tápokat. Az egzotikus hús alapú tápok kilós ára 1600-2500 forint között mozog. 

Amint a kutya stabilan tünetmentessé válik (egy-két hét), elő kell venni a korábbi tápot, amiről azt gyanítjuk, hogy allergiát okozhat, és újra azzal kell etetni. Ha visszatér a vakarózás, hasmenés és egyéb tünet, máris tudjuk, mi okozza.

Figyelem: az új ételre is allergiás lehet a kutya, tehát elsőre kis mennyiséget vásároljunk, és váltsunk másra, ha nem enyhülnek a panaszok. Aki számára nem elérhető egzotikus táp, annak diétás házikosztot kell kitalálnia a kutya számára, a fenti allergén ételféleségeket egyenként kihagyva, illetve később hozzátéve.

Fontos kiegészítés, hogy a napi táphoz kapszulás vagy folyékony probiotikumot is adjunk, és/vagy élőflórás joghurtot, amennyiben azt szereti a kutyánk. Nagyon lényeges, hogy egyik se tartalmazzon cukrot, ne terheljük a kutya emésztőrendszerét is ezzel.

Én vettem olyan kölyökkutyatápot, amiben FOS és MOS van (nem röhögünk). A FOS a frukto-oligoszacharidok rövidítése: ezek a rostok regenerálják a bélsejteket, segítik a bélben a jótékony baktériumok szaporodását, amelynek köszönhetően enyhül a hasmenés, javul az emésztés és a tápanyagok felszívódása.

A MOS a mannán-oligoszacharidok rövidítése: ezek a rostok megakadályozzák a bélben lévő káros baktériumok felszaporodását, fokozzák az immunrendszer hatékonyságát. Most ez lesz az étrend, és figyelem a jeleket. A hipermarketben a kétkilós zsák 1590 Ft volt, ez a mennyiség Mancikának bő két hétig elég.