Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Természetes úszómedencék vegyszerezés nélkül


Ha nehezen élted meg a tavalyi nyári forróságot, de nincs kedved vesződni vegyszeres víztisztítással, algamentesítéssel, pH-méréssel, akkor számodra ideális a biológiai úton tisztuló fürdőtó. Ennek esetében a köré ültetett vagy vízben levegő növények, illetve azok homok- és kavicságya szűri meg a vizet, nincs szükség vegyszerekre. A természetes vízszűrő rendszert biológiai filter egészíti ki, így valóban olyan vízminőséget lehet elérni, amely megfelel az EU-szabályoknak.

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

Az első fürdőtavakat az 1980-as években Ausztriában építették, ott Schwimmteich vagy Naturpool a nevük (erre a Google-ben is érdemes rákeresni további információért, illetve angolul Natural Swimming Pool a nevük, NSP). Az elnevezés attól függően is változhat, hogy mennyi az úszó- és a regenerációs zóna aránya, a víztisztítás gépi rásegítése, az úgynevezett tótechnikai felszereltség. 
1998-ban az első fürdőtavas nyilvános strand is megnyílt Németországban, ma már 100 van, míg magánmedencéből körülbelül 20 ezer egész Európában. Kis csobbanómedencék növényzet nélkül, pusztán baktériumos szűrővel is kialakíthatók.

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

A szűrőágy területe általában a medence 50-100 százaléka, tehát a fürdőtó kialakítása átlagosan kétszer akkora alapterületet igényel, mint a vegyszeresé. De fényévekkel szebb annál! Ráadásul, ha van hely, az úszómedencénél kétszer nagyobb szűrőággyal az egyik cég szerint még vízkeringető rendszerre sincs szükség. A kert méretétől függően a regenerációs zóna az úszómedencétől távolabb is létesíthető. A medencék alakja tetszőleges, lehet négyszögletes, kerek vagy vese alakú.

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

A tapasztalatok szerint egy fürdőtó kialakítási költsége nagyjából ugyanannyi, mint a vegyszeresé, hosszú távon talán kedvezőbb a fenntartása, de ez mérettől függ. A víz tisztántartásával foglalkozni kell, beesett leveleket kihalászni, mert bomlásuk fokozhatja az algásodást. A medencét a házhoz közel, a fáktól távol kell kialakítani. 

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

A nyári hőségben akár napi 1  centiméterrel is csökkenhet a víz szintje a párolgás miatt, ezt pótolni kell, hogy a növényzet ne károsodjon. A vízfelület közelsége viszont kellemesen hűti a házat.
Az úszózóna azért nem világoskék, mert a medence oldalfala terméskővel vagy betonnal, az alja esetenként kavicsággyal van burkolva a szűrőhatás érdekében.
A fürdőtavat azonnal lehet használni, amint elkészült, de a természetes víztisztító biológiai egyensúly körülbelül 2-3 év alatt alakul ki.
A vegyszeres úszómedence a vízforgatással általában a víztérfogat háromszorosát igényli a nyári szezonban. A fürdőtónál nincs ilyen veszteség, nem kell leereszteni a vizét, és az áramigénye is kisebb lehet a hagyományos medencénél. 

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

A fürdőtó szűrőágyában megjelennek az apró vízi kétéltűek is. Akit ez zavar, az gondoljon arra, hogy a békák és gőték a legjobb bioindikátorok közé tartoznak, azaz a környezet minőségének jelzői: ha vígan élnek a fürdőtó mellett, akkor az embernek sem kell aggódnia a vízminőség miatt. 
Ahol víz van, ott szúnyogok is lehetnek, de számukat a vízforgató rendszer képes csökkenteni.
A biológiai rendszer működéséhez legalább 30-50 négyzetméteres vízfelülettel kell számolni, tehát akinek kételyei vannak a fenntartáshoz szükséges munkákkal kapcsolatban, kezdje inkább egy kis csobbanóval a fürdőtóépítést.

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

A fürdőtóhoz kapcsolódva fűthető jacuzzi is kialakítható, amelyet egész évben lehet használni. Magát a fürdőtavat is meg lehet úgy építeni, hogy valamilyen eszköz (geotermikus pumpa, földgáz, villany) egész évben melegítse a vizet egy bizonyos mértékig. 
A gyerekek hálásak lesznek a fürdőtóért: nincs több piros szem, viszkető bőr a vízfertőtlenítő szerek miatt. Ők még a békáknak is örülni fognak!

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

Meglévő hagyományos medencét is át lehet alakítani fürdőtóvá:

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

fürdőtó úszómedence vegyszer nélkül kerti tó biológiai víztisztítás

Források:
Mielkesteiche
Naturpool-Schwimmteich
Genus Loci
Houzz
Wikipedia
Selbst
MyGardenSpa
Egligartenbau

0 Tovább

9 csapda, amibe a kezdő kertész beleeshet

Itt a tavasz, mindenki vadul tervezi a kertet, a virágokat, zöldségágyásokat. Március elején még úgy érzi az ember, hogy "na majd idén" mindent tökéletesen fog csinálni, és a kopár kis udvart színpompás dzsungellé fejleszti. Aztán kiderül, hogy a siker nem feltétlenül a ráfordított időn és izomerőn múlik, vannak ezeken túlmutató szempontok, amelyeket muszáj figyelembe venni. A neten olvastam egy tanulságos összeállítást erről, lefordítottam és kiegészítettem hazai infókkal.

túlöntözés tápoldatozás NPK-arány trágyázás tájjellegű zöldségek és gyümölcsök őshonos zöldségek és gyümölcsök invazív növények ágyások kialakítása kártékony kerti rovarok

Forrás: Carley Jane/Flickr

1. Nem szabad túlöntözni
A legtöbb kezdő kertész úgy hiszi, hogy minél több vizet ad a növényeknek, annál jobban fognak nőni. Ez azonban korántsem stimmel, sőt, néha az ellenkezője igaz. Figyelnünk kell a növényeket, kiismerni a vízigényüket, és tízig számolni, mielőtt a slagért nyúlunk. Lehet, hogy azért pusztult ki valamelyik virágod, mert naponta öntözted?

2. Fogjuk vissza a trágyázást és tápoldatozást
Itt sem feltétlenül igaz a több = jobb szemlélet. Érdemes elolvasni a különféle tápok és trágyák leírásait, nem mind jó általános felhasználásra, és a növényeinknek is lehetnek egyedi igényei, talajtól, életciklustól, fejlettségtől függően. Ha például a rózsák túl sok nitrogénben dús tápot kapnak, gyönyörű levelekkel hálálják meg -- csak virágot nem hoznak. (A növény zöld részének növekedéséhez nitrogén kell, a terméshez és virághoz pedig foszfor és kálium, tehát a táp dobozán feltüntetett NPK-arányt kell nézni.)

3. Ne ültessünk nem őshonos fajokat
Lehet az interneten különleges magokat rendelni, és hónapokig kínlódni a hajtatásukkal, kiültetésükkel, de értelmetlen. Ráadásul sok pénzbe és energiába kerül, és elveszi az ember kedvét a folytatástól. Inkább a helyi faiskolában, piacon kell körülnézni, kérdezősködni. Tipp: tájjellegű zöldséget és gyümölcsöt hazai génbankból érdemes rendelni. Itt egy régebbi lista a Tudatos Vásárlók oldalán. A tápiószelei Növényi Diverzitás Központtól is lehet magokat rendelni, de sajnos ez idén már lezárult, viszont az úgynevezett magfogási segédletek hasznos olvasmányok a termesztési fortélyokról. Magbörzékről a Facebook-oldalukon is informálnak.

4. Nem szabad elsiklani a környezeti adottságok fölött
Magyarország nem túl nagy, mégis változatos a talaj összetétele, a napfény- és csapadék eloszlása. A leghasznosabb, ha átkukucskálunk a szomszédba: ami ott megterem, az nálunk is megmarad. Számos hasznos talajtérképet lehet találni itt. Ami a napfényes órák számát és a csapadékmennyiség eloszlását illeti, valamelyik közösségi meteorológiai oldalon érdemes keresni egy olyan addatszolgáltatót, aki közel van a lakóhelyünkhöz, és kérni tőle egy összesítést az elmúlt 3-4 évre vonatkozólag. A talaj kémhatását egyszerű módszerrel is be lehet lőni az ecet-szódabika-teszttel.

túlöntözés tápoldatozás NPK-arány trágyázás tájjellegű zöldségek és gyümölcsök őshonos zöldségek és gyümölcsök invazív növények ágyások kialakítása kártékony kerti rovarok

5. Óvakodjunk az invazív növényektől
Ha az ember olyat olvas a növénykatalógusban, mint "Gyorsan fejlődő", "Könnyen meghonosodó", "Nem igényel gondozást", "Rendkívül ellenálló", akkor készüljön arra, hogy az a növény neki is ellent fog állni, és néhány hónap alatt leigázza a kertet, kitúrva a régi növényeket. Milyen csodás látvány a virágzó gyöngyvirágszőnyeg -- leszámítva, hogy a növény minden része mérgező, tehát kisgyerekeseknek eszébe ne jusson ilyet ültetni. A szép, de gonoszul terjedő növényekről írtam itt.

6. Tilos minden rovart kiirtani
A kezdő kertész számára csak a döglött bogár a jó bogár. Pedig a kert egészségéhez a rovarok is hozzátartoznak: egy steril kertbe a méhek és más beporzók sem jönnek (vagy ha jönnek, elpusztulnak). Meg kell tanulnunk egyensúlyt kialakítani a hasznos és káros rovarok között, elvégre a kert az ő otthonuk. Felmérések szerint a kertünkben élő rovarok, bogarak, férgek és hernyók legfeljebb 5 százaléka kártékony.

7. Ne ültessük túl sűrűn a növényeket
A magok és palánták csomagolásán feltüntetik, hogy milyen távolságra kell vetni vagy ültetni azokat. Sajnos, amikor elkapja az embert az ültetőgép szíja, akkor hajlamosak vagyunk mindenhova kettő-hárommal többet vetni, "mert úgy dúsabb lesz az ágyás". De a növényeknek szükségük van friss levegőre, szellőzésre a levelek között. A túl sűrű ültetéssel megfosztjuk őket a szükséges mennyiségű napfénytől is. A túlültetés stresszeli a növényeket, ami miatt hajlamosak lesznek a megbetegedésekre.

8. Nem szabad elhanyagolni a gyomlálást
Akár kapával, akár kézzel, a gyomokat ki kell szedegetni a haszonnövények közül. Méghozzá azelőtt, hogy magot hoznának. Mulcsozással vagy más talajtakaróval lehet enyhíteni a gyomosodás mértékét, de teljesen nem lesz gyommentes a kertünk -- már amennyiben tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem használunk vegyszereket. Egyébként pedig nincs ingyenebéd: valamennyire minden kertet gondozni kell.

9. Megfelelően kell kialakítani az ágyásokat
Aki úgy tervezi az ágyások kialakítását, hogy "majd azon az elöregedett pázsitos részen elterítek egy kis friss földet, és bevetem magokkal", az készüljön a káoszra. Ettől a módszertől ugyanis a gyomok fognak életre kapni, és átfúrva magukat az új talajrétegen szépen kiszorítják a frissen vetett növényeket. A leendő ágyások helyét muszáj felásni és megtisztítani a korábbi növényzettől. De ezeket az órákat később duplán fogjuk visszakapni, mert az új, rendezett ágyásban kevesebbet kell kapálnunk.

7 Tovább

Így lehet kullancsmentes a kerted

7 tipp a megelőzés jegyében gyerekesek számára is

Kullancs

A kullancs szereti az árnyékos, nyirkos helyeket, tehát minél inkább felszámolod ezeket, annál kevésbé kell aggódnod a vérszívók miatt.
Az Amerikai Kullancsbetegek Társasága hét pontban foglalta össze a teendőket. Szerintük, ha mindenki megpróbálna ilyen alacsony veszélyeztetettségi zónákat kialakítani a kertjében, hétvégi telkén, akkor hatásosabban lehetne megállítani a kullancsok terjedését. A fentiekből kitűnik ugyanis, hogy a kullancs kerüli a napfényes, száraz területeket, tehát ilyenek létesítésével gátat lehet vetni az élősködőknek.

Mottó: rövid fű és napfény!

  1. Csinálj rendet a kertben, és ha nem komposztálod, akkor gyűjtsd zöldhulladék zsákba, és tedd ki a zöldkukásoknak a levágott ágakat, leveleket. Ezek alatt ugyanis előszeretettel bújnak meg a kullancsok és az őket terjesztő rágcsálók.
  2. A kőfalak, sziklakertek és farakások körül egy méteres sávban szórj vékony réteg mulcsot a talajra. A kövek, farönkök árnyéka ideális hely a rovarok számára, de a tűző napon felhevült fenyőkérgen nem szeretnek átmászni a kullancsok, így nagy valószínűséggel nem jönnek át a gyepre.
  3. A kert gyakran használt részeihez (homokozó, ruhaszárító) alakíts ki mulccsal vagy murvával felszórt ösvényt. Ez is legyen legalább 80 centiméter széles. Mulcsból elég vékonyan felszórni, mert a túl vastag rétegben leszórt kéreg eső után nedves maradhat az alján, és akkor éppen az ellenkező hatást éred el vele.
  4. A kerti grillhez vagy a téli tüzeléshez használandó farakást és a madáretetőt a háztól minél távolabb állítsd föl, mert ezek vonzzák a rágcsálókat (például az egereket), amelyek a kullancsok hordozói.
  5. Szüntesd meg az olyan helyeket a kertben, amelyek MINDIG árnyékban vannak. Törekedj arra, hogy minél több napfény érje a kertet. Rendszeresen nyírd a füvet, ne engedd elvadulni a bokrokat sem.
  6. A játszó- vagy pihenőrészeket a fáktól legalább három méterre alakítsd ki. A kerti csúszda vagy játszóház alá teríts mulcsot, vagy helyezz gumiszőnyeget. Ha aggódsz a túl sok napfény miatt, vegyél a lakberendezési áruházban UV-szűrős napvitorlát, amit a gyerekek fölött kifeszíthetsz.
  7. Ha van teraszod, vagy járólappal burkolt belső udvarod, használd ki! A forró követ messziről elkerülik a kullancsok.

Kiegészítés: akármennyire is ajánlják kerti munkához hosszú ujjú ing és zokniba betűrt hosszú nadrág viselését, ha igazán hőség van, ezt nehéz betartani. Kerti munka után ezért érdemes azon nyomban lezuhanyozni, hogy a bőrödön még meg nem kapaszkodott rovarokat lemosd magadról.

 

 

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)