Plusz hatékony masszázstippek videóval!

Gazdaságosan lehet otthon is narancsbőr elleni krémet vagy masszázsolajat keverni illóolajokból. Ezek ára fajtánként 1200 forint körül van, viszont mivel csak pár csepp kell belőlük alkalmanként, egy üveg legalább 20-25 utántöltésre elég.  
A patikában 400 forint körüli összegért kapható 100 grammos natúr hidratáló krémet ajánlom alapnak. Érett vagy száraz bőrre kiválóan használható a szőlőmagolaj, egy fél literes üveg 1600 forint körül kapható a nagyobb hiperekben. Ebből masszázsolaj céljára átöntök egy decilitert a patikában vett 100 ml-es barna üvegcsébe (az illóolajokat védeni kell a napfénytől), ehhez csepegtetem az illóolajokat. A többi szőlőmagolajat elhasználom salátaöntetnek (vagy később masszázsolajnak). Nekem az olívaolaj nem jött be, túl csúszós, nehezen szívódik föl.
Volt már, hogy a meglévő testápolómat dúsítottam ezekkel az illóolajokkal (vásárlásnál arra érdemes ügyelni, hogy a testápoló ne tartalmazzon parabént, amely sokak szerint rákkeltő tartósítószer).

Így tehát egy adag házi hidratáló masszázskrém ára 600-640 Ft, egy adag szőlőmagos masszázsolaj 520-560 Ft. Meglévő testápolóval 240 Ft, hiszen csak az illóolajokat számoltam.

A 100 gramm krémhez vagy 100 ml olajhoz/testápolóhoz (utóbbit konyhai grammos mérlegen lehet kimérni) a következő illóolajokat keverem hozzá nagyon alaposan:
20 csepp boróka,
20 csepp rozmaring,
20 csepp homoktövis és
20 csepp grapefruit.

A boróka vízhajtó hatású, segít kiüríteni a vízoldékony méreganyagokat, feszesíti a kötőszövetet. A rozmaring serkenti a vérellátást, a bőranyagcserét, serkenti a salakanyagok eltávolítását. A homoktövis zsírbontó, anyagcsere gyorsító, erősíti a kötőszövetet. A grapefruit pórusösszehúzó és tisztító hatású. 
Ezek az illatok ráadásul szépen harmonizálnak egymással, a végeredmény kellemes, fanyar összhatás lesz. Volt már olyan, hogy a fenti négyből csak kettő volt otthon, akkor fele annyi krémhez kevertem a 20-20 cseppet.

Figyelem! Az illóolajokat nem szabad töményen a bőrre kenni, mert allergiás reakciót válthatnak ki. Tényleg fontos a vérkeringés fokozása a méreganyagok kiürítéséhez, de nem az a cél, hogy rákvörösen lángoljon a bőrünk, és utána még a csapvíztől is csalánkiütéseket kapjunk. Szóval csak mértékkel!

Bővebb szakmai információkat lehet olvasni a narancsbőrről a szegedi Dr. Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus-bőrsebész internetes oldalán publikált alapos tanulmányokban

Bármennyire is szeretne az ember minél előbb megszabadulni a narancsbőrtől, az nem egy nap alatt alakult ki, tehát eltüntetni sem lehet egy nap alatt. Ezért az illóolajok hatását masszázzsal fokozhatjuk. Többféle masszázstechnika létezik: csipkedős, rázogatós, zongorázós, hengergetős, vákuumharangos.

Farkas Kata masszázsterapeuta részletesen megmutatja a hatékony masszázsfajtákat.

 

Ha saját magadat szeretnéd kezelésbe venni, ettől a francia kozmetikustól elsajátíthatod a fogásokat. Négy részre osztja a comb felületét, és mindegyiken végigmegy háromszor. Naponta 5 perc, és nincs is narancsbőre.

 

Ez a videó a rázogatós-csipkedős technikát részletezi (az oldalon kicsit lejjebb kell görgetni).

 

Extra tipp
Aki őrölt kávét iszik, semmi esetre se dobja ki a zaccot: egy kis olíva- vagy napraforgóolajjal remek masszázsradírt lehet keverni belőle. Két-két evőkanálnyit kell összeverni a kettőből, aztán mehet a bőrre. Élénkíti a vérkeringést, feszesít, eltávolítja az elhalt hámsejteket, tehát utána jobban elszívódik a testápoló. Zuhanyozás előtt érdemes a zacc nagyját papírtörlővel letörölni és a vécébe dobni, nehogy eltömítse a lefolyót.