Számolatlanul dobjuk a kukába a kávézaccot, használt teafiltereket és a déligyümölcsök héját, holott háztartásunkban egy sor problémára kínálnak gyerek-, háziállat és környezetbarát megoldást.


Kobi Levi cipőtervező eljátszott a slippery/slipper szópárral.
Érdemes megnézni a többi cipőjét is a honlapján. 

Banánhéj:
- A kálium- kalciumtartalmú héj remek növekedésserkentő a rózsának: tövenként egy banánhéjat aprítsunk föl, és tíz centiméter mélyen ássuk a talajba. A szobanövények is meghálálják, ha kéthavonta banánhéj-turmixszal megöntözzük a talajukat, ehhez egy rész banánhéjat mixeljünk össze három rész vízzel. (A túlérett banánt is beletehetjük a mixbe, de le is fagyaszthatjuk, és később remek kevert tepsis süti vagy muffin készülhet belőle. A fagyasztástól ráadásul intenzívebb lesz az íze.)
- Szemölcs eltávolításához bélyegnyi banánhéjat tapasszunk a szemölcsre és leukoplaszttal rögzítsük. Naponta egyszer-kétszer cseréljük, a banánhéj belső, fehér fele legyen a szemölcsön.
- A rovarcsípés okozta duzzanatot lelohasztja, ha a banánhéj belső felével átdörzsöljük.
- Használhatjuk bőrcipők ápolásához is, először simítsuk át a felületet a héjjal, aztán puha ruhával töröljük szárazra.
- A héj belső felére szórjunk durva szemcsés cukrot: ezzel dörzsöljük át a testünket. Kiválóan eltávolítja az elhalt hámsejteket, egyúttal táplál és hidratál. Utána zuhanyozzunk le, de tényleg gyorsan, hogy ne áztassuk ki a bőrünkből az imént bevitt tápanyagokat. Törülközést követően hidratálás ajánlott.

Kávézacc:
- Hagymapucolás után dörzsöljük át vele a kezünket, elveszi a szagot. Utána mossunk kezet szappannal.
- A zaccot finoman szórjuk ki a kerti földre, távol tartja a hangyákat és a csigákat. A kerítés töve mentén végig „zaccbarikádot” is szórhatunk, azt a szomszéd macskája sem fogja átlépni. Amennyiben a saját macskánk használja valamelyik szobanövényt vécének, annak tövébe is szórjunk pár kanál zaccot a probléma megszüntetésére.
- A konyhában tökéletes bio-súrolószer az edények megtisztításához. Utána töröljük ki a zaccot egy szalvétával, azt dobjuk a komposztra vagy a kukába, hogy ne menjen a lefolyóba.
- A savanyú talajt kedvelő növények (paradicsom, azálea, hortenzia, rododendron, erika) számára jó talajjavítónak.
- Egy pohárnyi kiszárított zacc jó hűtőszagtalanító szer.
- Biofesték: tetszés szerinti mennyiséget tegyünk forró vízhez, és festhetünk vele beszürkült pólót, zoknit, húsvétkor tojást, sőt, leszűrés után barna hajúak színező hajöblítőként is használhatják.
- Sötét szőrű kutyánk bundája is ragyogni fog a leszűrt zaccos-vizes öblítéstől, ráadásul a bolhákat is bio-módon elűzzük vele.
- Egy evőkanálnyi száraz zacc egy papírzsebkendőbe csomagolva jó cipőszagtalanító.
- Arcradírnak egy evőkanálnyi száraz zaccot egy evőkanálnyi mézzel összekeverünk, és alulról fölfelé körkörös mozdulatokkal finoman végigdörzsöljük vele az arcunkat. A masszát papírzsebkendővel letöröljük, utána meleg vízzel megmossuk az arcunkat.
- A zacc remek narancsbőr ellen, erről korábban írtam itt.

Használt teafilter:
- A zöld tea szintén alkalmas hagymapucolás után a kézre, utána mossunk kezet szappannal. A vágódeszkát is szagtalaníthatjuk, ha átdörzsöljük egy kis nedves teafűvel.
- A fekete tea tannintartalmánál fogva ideális faápolószer: 6-12 filtert főzzünk fel öt liter vízben. Hagyjuk kihűlni, és használjuk úgy, mint a szokásos felmosószeres vizet. Bútorápoláshoz (kivéve politúr) egy liter vízben főzzünk fel 1-3 filtert, hagyjuk kihűlni, és ebbe mártsuk azt a rongyot, amit alaposan kicsavarva töröljük át a bútort. Enyhén színez, ezért inkább sötétebb fához alkalmas.
- Zsíros-leégett edény vagy tepsi áztatásához 1-2 fekete teafiltert tegyünk a meleg vízhez, reggelre feloldja a kulimászt.
- Két-három zöldtea-filtert tegyünk egy lavór meleg vízbe: antibakteriális hatású lábáztatót készíthetünk pedikűr előtt.
- A hűtőben tartott zöldtea-filtert reggel használhatjuk pár perces pakolásnak a táskás, duzzadt szem kezelésére.
- A kinyomkodott, de nem száraz feketetea-filter jó a sötét bőrcipők pucolásához és ápolásához, megakadályozza a bőr repedezését.
- Bármilyen kiszárított teafüvet hintsünk a macskaalom tetejére, enyhíti a szagát.

 Citrusok:
- A zsíros konyhai szennyeződésekre hintsünk sót vagy sütőport, majd egy kicsavart citromgerezdet vagy fél citromot használjunk dörzsinek – a végeredmény tökéletes csillogás lesz.
- A kávé vagy tea okozta elszíneződést eltávolíthatjuk a poharakból és bögrékből, ha a turmixban durvára törünk jégkockákat, citromgerezdeket és egy-két kiskanál sót, majd ezt a keveréket amúgy „koktélosan” körberázzuk a pohárban.
- A kicsavart citrom-, grapefruit- vagy narancsfél remek arcfrissítő. Körkörös finom mozdulatokkal simítsuk át az arcunkat vele, felfrissíti a bőrt. A szem környékét ki kell hagyni, és utána öblítsük le az arcunkat langyos vízzel.
- A vízforralóból eltávolítja a vízkövet, ha egy fél citromot egy liter vízzel felforralunk, és éjszakára állni hagyjuk az edényben. Utána néhányszor öblítsük ki, sokkal egészségesebb megoldás, mint a vegyszerek.