Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

10 túlélő-tipp a hőségre, ha nincs a cégnél légkondi

Például csinálj úgy, mint az elefánt, utánozd a brit katonákat, alakíts üzemi tanácsot vagy forgasd a fogkefét!1. Vetkőzz! 
Jó lenne végre belátni, hogy ez itt a 21. század, a klímaváltozás kora. Márpedig az „illendő” ruházatra vonatkozó előírások jelentős része a 18. és 19. századból, a brit birodalom fénykorából eredeztethető, amikor még tartott a „kis jégkorszaknak” nevezett hűvös meteorológiai időszak. A nem sokkal később kezdődő ipari forradalom máig tartó hatása az a környezetszennyezés, amely felelőssé tehető az egyre nagyobb mértékű globális fölmelegedésért.   


50 éves márciusi hőmérsékleti átlagok a 16. századtól napjainkig. A görbe első része (1500-1850) a történeti éghajlati-rekonstrukció idősorára, míg a második fele Budapest (1780-1995) idősorára épül. Forrás: Magyar Tudomány 1999/9; Rácz Lajos: Magyarország éghajlattörténete a 16. századtól napjainkig 

A kétszázötven évvel ezelőtt lefektetett dress code mára elavult, felülírja a naponta hőmérsékleti rekordokat döntögető időjárás. Valamint olyan hatással lehet a nyáron mind jobban túlterhelt energiaszektorra, ami szükségessé teszi, hogy újragondoljuk az egészet.
Tényleg arra költünk el fejenként több tízezer forintot minden nyáron, hogy a józanésszel szembe menve a kánikulában is minél több réteg ruhát vehessünk föl?Beau Brummel, a 18. százady angol dandy, aki megteremtette az úri férfidivatot.
Forrás: Historical Figures of England

A japánok már megkezdték az újragondolást: az atomerőművek bezárása óta minden watt áram felhasználását meg kell fontolniuk. El is fogadták, hogy nyáron rövid ujjú ingben, nyakkendő nélkül mehessenek a férfiak dolgozni.
Mi miért akarunk angolabbak lenni az angoloknál, amikor egyre erősebben mediterrán a klímánk? 2011 nyarán a magyarországi középhőmérséklet (éjjeli és nappali hőmérséklet átlaga) 0,5-1,5 Celsius-fokkal melegebb volt a szokásosnál, 20-22 fok körüli volt. 
Ha csak a mai időjárást nézem, Londonban éjjel 15 fok volt, nappal 20 fok lesz. Budapesten éjjel 26 fok volt, nappal 37 fok lesz. És ez a levegő hőmérséklete, tehát direkt napsütésben
44-46 fok várható. Ennek fényében miért ne írhatnánk új, saját szabályokat?

A világ energiafogyasztásaA
A világ energiafogyasztása Forrás: The Oil Drum

2. Vizezd a fejedet!
A fejbőrben és a fülkagylóban sok a hajszálér, azokat hűtve fokozod a hőleadást. (Ezért legyezik a fülüket az elefántok, de a nyulak is ezt használják hőszabályozásra.) A hajat elég a halántéknál, a fül mögött és a tarkón enyhén bevizezni, és utána megnedvesíteni a füleket. Ügyelj arra, hogy a ventilátor szele ne irányuljon közvetlenül a fejedre, nehogy megfázz.

elefántfül

Infravörös kép az elefánt füléről, ami sötétebb, akár 9 Celsius-fokkal is hűvösebb, mint a teste. Forrás: Foy and Oxford Scientific Films

3. Cserélj izzót!
A legtöbb munkahelyen még hagyományos izzók vannak az asztali lámpákban, pedig azok az energia 95-98 százalékát hővé alakítják, és csak a maradék hasznosul fényként. Ennyi erővel egy hősugárzót is az asztalra tehetsz. Ha napközben is lámpát használsz (például azért, mert erősen beárnyékolod a szobát, és kell a világítás), akkor feltétlenül cseréld le az izzódat. Próbáltam adatokat keresni az energiatakarékos égőre (kompakt fénycső, CFL), úgy látom, szintén 80-85 százalék a hőkibocsátása. A LED-es lámpának már kevesebb, igaz, egy hagyományos izzóhoz képest legalább három év a megtérülési ideje – magyarul drága.  Megoldás: ideiglenesen úgy átrendezni az irodát, hogy ne kelljen túlzottan besötétíteni. Például a nyári hónapokra elhúzni az íróasztalokat az ablakoktól.

4. Vegyél lábfürdőt!
Ez a munkahelyeden is megoldható, amennyiben a kollégák vagy ügyfelek nem látnak be az íróasztalod alá. Ha belátnak, de lehet egy kicsit kreatívkodni, akkor vegyél kartonpapír lapokat az írószerboltban, és függönyszerűen ragaszd föl az íróasztal köré. A lábfürdőhöz egy egészen kicsi műanyag lavór is elég, nem kell mélynek lennie, csak az a lényeg, hogy akkora legyen az átmérője, hogy az egész lábfejed beleférjen. Reggel beteszed az asztal alá, este kiöntöd, ennyi. Próbáld ki, és meglátod, óránként öt perc lábfürdő rendbe tesz, megint tudsz mosolyogni. (Teríts a lavór mellé egy kis törülközőt a padlóra, és arra lépj ki.)
Tipp: a vízbe csepegtethetsz illóolajat: 5-5 csepp rozmaring élénkíti a vérkeringést, a boróka javítja a nyirokkeringést, a borsmenta hűsít. Ha más nincs, két kupaknyi szájvizet is önthetsz az áztatóvízbe.

5. Áramtalaníts!
Régebbi munkahelyemen padlódobozban voltak a konnektorok, és gyakran három-négy mobiltöltő is be volt dugva – napokig, amíg a gazdájuk el nem kezdte keresni őket. Pedig a meleg levegő meg tud rekedni az íróasztal alatt, és nem érted, honnan jön ez a hőség. Nézz le az íróasztal alá, és húzz ki mindent, ami nem kell.

6. Jégzselézd a lábad!
Patikában vagy illatszerboltban kapható hűsítő sósborszeszes géllel vagy timsós krémmel kend be az alsó lábszárat. Hasonló a hatásuk a mentolos-kámforos izomlazító sportkrémeknek, de sokan (= kollégák) nem szeretik a szagukat, ezért inkább munkába vagy hazamenet használd, és ne az iroda zárt terében. A mentol bizsergeti a hidegérzékelő idegvégződéseket, a TRPM8-receptorokat, valamint lassan párolog, ami sok energiát von el a bőrtől – máris hűvösebbnek érzed az egész testedet. Frissítő még az aloe verás pumpás spray vagy vadgesztenyés krém, de végszükség esetén bevethető a napozás utáni hűsítő gél, sőt, a borotválkozás utáni arczselé is. Magad is keverhetsz hőség elleni lábkrémet: 100 ml testápolóhoz csepegtess 30-30 csepp, rozmaring vagy eukaliptusz illóolajat.

7. Frissítsd a levegőt!
A ventilátor rácsára köss egy szalagot (vagy arasznyi gézcsíkot), amire 2-3 csepp illóolajat csepegtetsz. Amint bekapcsolod a gépet, az egész szobában szépen elteríti az illatot. Nem kell, hogy túl erős legyen, anélkül is kifejti a hatását: percek alatt javítja a közérzetet. A levendula enyhíti a hőség okozta fejfájást, az eukaliptusz tisztítja a pollenallergia miatt eltaknyosodott légutakat és hűsít, a citrom felfrissít.

8. Mosd le a végtagjaidat!
A munkahelyi mosdóban is megteheted, hogy egy papírtörlőt vagy textil zsebkendőt benedvesítesz, és áttörlöd vele a karodat és lábadat. Utána ne törülközz meg, hanem hagyd elpárologni a vizet, hogy lehűtse a bőrödet. A kicsavart textil zsebkendőt a tarkódra is teheted, viszonylag diszkrét módja a nyaki erek hűtésének. A brit hadseregnél az 1990-es években kísérletezték ki a kézáztatás módszerét: a katonákat 40 Celsius-fokos hőmérsékletben teljes menetfelszerelésben gyakorlatoztatták egy órát, majd utána tíz percre hideg vízbe tették a kezüket. Minél hidegebb volt a víz, annál jobban lehűtötte a testük maghőmérsékletét. A 10 Celsius-fokos hideg víz a 38,5 Celsius-fokos maghőmérsékletet 36,9 Celsius-fokra csökkentette. 

9. Dolgozz távmunkában!
Számtalan munkát prímán lehetne végezni otthonról is, de sajnos egy csomó főnök úgy gondolkodik, hogy nem érezheti magát főnöknek, ha nincsenek bent az alkalmazottak. Amennyiben a cégnél van szakszervezet vagy üzemi tanács (ötnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél lehet ilyet alakítani), akkor itt az ideje, hogy képviseljék a munkavállalók érdekeit. Harcolják ki a vezetőségnél, hogy ha nincs a cégnél légkondi, de a nappali hőmérséklet meghaladja mondjuk a 35 Celsius-fokot, akkor otthon maradhassanak a dolgozók. Természetesen a munkát így is maradéktalanul el kell végezni, tehát ez nem egyenlő a fizetett szabadsággal.

10. Told a mentolt!
Ha a fentiek egyikét sem tudod megvalósítani, moss fogat. Két perc alatt hihetetlenül felfrissíti az agyat. Használhatsz mentolos szájvizet is vagy mentolos rágót/cukorkát. Lehet, hogy a hőségben nyaktól lefelé úgy érzed magad, mint egy varacskos disznó, de nyaktól fölfelé újra forogni fognak a kerekek.

Arra kérlek, hogy ha tetszett a cikkem, akkor nyomj egy lájkot. Köszönöm!

 

4 Tovább

16 tipp a lakás hűtésére áram nélkül

Akár már öt perc múlva jobban fogod érezni magad!

A napsugarak fele éri el a földfelszínt, és ennek a mennyiségnek mintegy a fele a látható fény tartományába tartozik, a másik fele ultraibolya, infravörös (hő) vagy egyéb sugárzás. Az elektromos áram nélkül hűtendő lakás esetében az a célunk, hogy az energiát közvetítő sugarakat lehetőleg a házon kívül tartsuk, ne nyeljék el őket a falak, mert akkor felmelegszik a ház belseje. Amennyiben pedig bejutottak, akkor csökkentsük a hőátadást. Összegyűjtöttem a használható ötleteket. Többségük ingyen kivitelezhető, de a legdrágább sem éri el egy légkondi árát.

zsalugáteres ház

1. Szereltess fel zsalugátert vagy spalettát
A létező legstílusosabb megoldás, ráadásul az amerikai energiaügyi hivatal szerint déli oldalon 65 százalékkal mérsékeli a hősugárzást, nyugati oldalon pedig 77 százalékkal. A lakás hűtésére fordított áramszámlát 25-33 százalékkal csökkenti. Egy 100 x 150 centiméteres ablakra a zsalugáter párja kb. 50 ezer forint kerettel és vasalattal együtt. Ha a ház homlokzatára a területi építési szabályzat miatt nem szabad ilyet feltenni, akkor szereltesd föl belülre: ez már a 19. században épült budapesti lakásokban is tökéletesen bevált. 
Nem komoly veszélye, hogy eléggé beárnyékolja a szobát, ami hosszas délutáni heverészésre csábít. :)

2. Tekerd fel a szőnyegeket, és gyakran moss fel
A lakás teljes alapterületén hűtöd a felületet, ráadásul mezítláb is kellemesebb lesz a járás rajta, mert növeled a hőátadást. A felmosást egy-két óránként lehet ismételni sima vízzel (hagyd a vegyszereket).

3. Függöny helyett csiptess fel lepedőket
Fehér színük visszaveri a Nap hősugarait, de a fényt beengedi. A lepedőre lehet vizet spriccelni: a nagy felület száradása hőt von el a környezettől, azaz a szobától. Ha aggódsz a parketta vagy padlószőnyeg miatt, egy 110 literes kukazsák mindkét hosszanti oldalát vágd föl pengével, és az így kapott kb. két méter hosszú, fél méter széles műanyag „szőnyeget” terítsd a lepedő alá, hogy arra csöpögjön a víz (már ha nem párolog el útközben).
Ha ügyes vagy, azt is megteheted, hogy kifelé teszed fel a lepedőt: egynegyedét hajtsd át az ablakszárny tetején, majd az ablakszárnyak becsukásával rögzíted. Előtte rendesen be lehet vizezni, hogy még jobban hűtsön. Ez annyiból jobb megoldás, hogy már az ablakfelület előtt kifejti hatását.

4. Szereltess fel redőnyt
Hasonló a hatása, mint a zsalugáternek és a fehér lepedőnek, csak télen is kihasználhatod, amikor nem engedi ki a meleget.

5. Teríts ki nedves frottírtörülközőt
Az ablakpárkányra vagy az ablak alatti radiátorra terített, jól kicsavart frottírtörülköző bolyhai megsokszorozzák a párologtatási felületet. Ugyanazt a hatást éred el vele, mint a lepedővel, mínusz a hővisszaverő hatás. (Munkahelyen is alkalmazható).

6. Locsold meg, és spricceld be vízzel a szobanövényeket
Transzspirációnak hívják szakszóval azt a növényélettani jelenséget, amelyben a gyökerekkel felszívott vizet a növény a levelei felületén elpárologtatja. Ha finom spricceléssel benedvesíted a leveleket, növeled a párologtatás mértékét, ami hőt von el a környezettől.

7. Teregess bent
Bármennyire kecsegtető, hogy a rekkenő hőségben az erkélyen vagy a teraszon félóra alatt ropogósra szárad az ágynemű, ha bent a szobában teregeted ki, száradás közben szintén hőt von el.

8. Rendelj hővisszaverő ablakfóliát
Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás, négyzetméterenként kb. 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

9. Fess fel hőpajzsot
Bevilágító tetőablakon vagy üvegtégla falon alkalmazható mikroszkopikus gömböcskéket tartalmazó festék, amely felkenve visszaveri a napsugarak hőjét. 

10. Feszíts ki az ablak vagy teraszajtó fölé napvitorlát
Ilyen 5-6 ezer forintért kapható a lakberendezési áruházakban. UV-szűrős, tehát duplapluszjó. Olyat keress, amin kis légterelő nyílások vannak, hogy ne szakítsa le az első vihar.

11. Fesd a tetőt fehérre
Ez főleg lapostető esetén hihetetlenül hatásos megoldás. A szokásos kátrányos burkolat valósággal beszívja a hősugarakat, ám fehérre festve jó hővisszaverő felületté válik. Olyan, mintha hótakaró borítaná a tetőt, márpedig a friss hó a napsugarak 80 százalékát visszaveri.

12. Kelts légáramlást
Az ablakok nem csak a fény beengedésére szolgáló lyukak a falban, hanem okosan keringethetik a levegőt a lakásban vagy házban. Az egymással szemben lévő ablakok szimpla huzatot csinálnak, amitől sokan betegek lesznek.
Minden lakás más alaprajzú, tehát nem tudom pontosan megmondani, hogy miképpen csináld. Trükközz, próbálkozz, hogy több helyiség összenyitásával milyen hatást érhetsz el.
A házra ugyanúgy érvényes a Bernoulli-hatás, mint a repülőgép szárnyára. A szárny felső oldala domborúbb, mint az alja, ezért fölötte gyorsabban áramlik a levegő, ami alacsony légnyomást kelt, ez „felszívja”, felemeli a szárnyat. A ház is domborodik a csúcsos tetőzetnek köszönhetően, tehát ha kinyitod a tetőablakot, akkor a felette áramló szél kiszívja a meleg levegőt a tetőtérből. Amennyiben alulról hűvösebb utánpótlás érkezik, megindul a házban a légáramlás. 
Amerikában a fekete farkú prérikutya nem ismeri a Bernoulli-elvet, azonban föld alatti járatait úgy építi, hogy az egyik kijárat magasabban legyen a többinél: a járatból kitúrt földet vulkáni kúp alakúra kaparja össze, amely felett alacsony légnyomás alakul ki: ez kiszívja a felmelegedett és elhasznált levegőt a járatból.

prérikutya

13. Futtass repkényt a házfalra
Tévedés, hogy tönkreteszi a vakolatot. Egyenletesen árnyékolja a falat, akár 50 százalékkal is csökkenti a napi hőingadozást. Részletes ismereteket olvashatsz a Tudatos Vásárlók oldalán

14. Alakíts ki nyári konyhát

Eleink nem véletlenül találták ki a nyári konyhát: az volt a céljuk, hogy a kánikulában ne melegítse még jobban a házat a tűzhely. Ha megengedheted magadnak, építtess nyári konyhát, vagy alakíts ki az árnyékolt teraszon nyári főzőpultot, grillszigetet. Ez üzemelhet palackos gázzal, vagy vitesd ki a gázvezetéket (falon kívül futtatható, tehát nem akkora költség, mint mondjuk a vizet kivinni, de feltétlenül szakember tervezze és kivitelezze).
Ha ez nem megoldható, akkor a konyhában főzz este nyolc után erős légáramoltatás és gyakori felmosás mellett, és alakítsd úgy a napodat, hogy előtte és utána is kipihenhesd a hőstresszt.

grillsziget

15. Éjszakára kapcsold ki az elektromos berendezéseket
Még ha stand-by üzemmódban hagyod is őket, a tévé, a set-top-box vagy a dobozos számítógép elég sok hőt termel. Éjszakára ezért teljesen áramtalanítsd őket, hidd el, ez is számít.

16. Ültess fát az ablak elé
Árnyékol, hűsít, párologtat. Csupa jót tesz veled.

+1 tipp: Szereltess fel mennyezeti ventilátort
Jó, tudom, ez árammal működik, de kevesen használják, ezért ajánlom. Mivel két irányba tud forogni, nyáron arra használhatod, hogy a padlóról a hűvösebb levegőt szívja föl a mennyezet felé, télen ellenkező irányba kapcsolva pedig a mennyezetnél megrekedő meleg levegőt tudod lenyomatni a padló felé. Egy mennyezeti ventilátor már 15 ezer forinttól elérhető.

8 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)