Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit ne ültess a kerítés mellé? 

Csak ha össze akarsz veszni a szomszéddal...

Az egyre erősödő napsütés mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen gondolkodni a közelgő tavasz egyik fontos kerti munkájáról, az ültetésről.

Sorházban lakunk, északi szomszédunk előszeretettel ültetget mindenfélét a kertjébe. A kulcsszó ez esetben az "északi", ugyanis a növények a napsütés, azaz dél felé szeretnek fordulni és terjeszkedni. Vagyis nagyon sok növény, amit a szomszéd a kerítés mellé ültet, át akar jönni hozzánk. És át is jön, még a beton kerítéslábazat alatt is.

Ilyen a trombitavirág, a málna, a borostyán, a gyöngyvirág, a sásliliom (amit sokan tűzliliomnak hisznek) vagy a divatos bambusz. A málna képes kitúrni a rózsát is, hiába mondja a szomszéd, hogy milyen finom a termése, akkor is 2 hét öröm, 50 hét bosszúság. A trombitavirág a föld alatt alattomosan terjeszkedik, akárcsak a gyöngyvirág: itt kiirtod, ott előjön. A bambuszt sem véletlenül nevezik elegáns agresszornak, a megfékezéséhez az egész kertet fel kell ásni.

Ami a nagyobb évelőket illeti, szerintem bunkóság olyan fát ültetni, ami a termésével átszemetel a szomszédba, mint például a szederfa vagy a tuja. Tujának nevezik a keleti életfát (Platycladus orientalis), és a közönséges tuját is (Thuja occidentalis). Ezekhez, azaz a cipusokkal egy családba tartozik a boróka is (Juniperus communis). Senki nem öntözi őket olyan intenzíven, mint kellene, elképesztő mennyiségű száraz levél, aztán meg termés potyog le róluk. Ráadásul allergének is. 

invazív növények allergia málna tuja borostyán sásliliom bambusz gyöngyvirág trombitavirág szederfa páfrány aranyvessző mogyoróbokor

Forrás: Lelkititkaink.hu

Ha már allergiánál tartunk: ha jó viszonyt akarsz a szomszéddal, ne ültess allergén növényt se a kertedbe. Így például páfrányt, aranyvesszőt vagy mogyoróbokrot. A páfrány a levelek hátoldalán lévő tokokból ontja a spórákat, a többit pedig nem kell bemutatni a szénanáthásoknak.

Aki szép zöld gyepet szeretne a kertjébe, készüljön arra, hogy minimum 8-10 naponta füvet is kell nyírnia. Az előre összeállított pázsitmagkeverékben ugyanis mindig van valamennyi angolperje: ez viszont fokozottan allergén hatású.
 

0 Tovább

Az öt legédibb virág, amit azonnal irts ki a kertedből

Rohadjon ki a szívem, ahogy Puzsér Róbert mondta, ha még egyszer megengedem, hogy virágozzon a kertünkben valamelyik a következő növények közül. Cukiságoknak mutatják magukat, de ha kicsit is lanyhul az óvatosságod, hamarosan mindenütt felütik fejüket, megfojtják a kedvenc (és drága) növényeket, és évekbe telik kiirtani őket a kertből. Nem viccelek!

 Már akkor meg kellene hallani a vészcsengő eszeveszett csöngetését, amikor a gyanútlan hobbikertész azt olvassa egy növényről, hogy „igénytelen”. Fordítsuk csak le: ez azt jelenti, hogy elvan minden talajban, bírja a szárazságot is. Elvegetálgat a kertben szerényen, csendesen meghúzódik a többi virág között, persze azért ide-oda pottyant pár utódot.

 Ám ha a körülmények javulnak, mert például rendesen öntözi az ember a közelben álló rózsákat, az igénytelen növény robbanásszerűen szaporodni kezd. Sok verejtékbe és derékfájásba kerül gyökerestül kipucolni a földből, és még több pénzbe, hogy zöldhulladék-gyűjtő zsákban kitegyem a kukásoknak. Ezeket a növényeket ugyanis eszem ágában sincs a komposztba engedni, mert akkor évtizedekre megfertőzik a kertet. Az egész olyan, mint egy rossz sci-fi.

Gyomgyilok hadba indul

 Nefelejcs

Miért rohadék? A bájos kis kék virágok elhervadtával az addig bársonyos levelek megkeményednek, smirgliszerűvé válnak, lehorzsolják a bőrt a bokádról. Magjait szétszórja az egész kertben, gyökerei a föld alatt észrevétlenül terjeszkednek, átmennek a betonkerítés alatt is.

Hogyan irtsd ki? Ha csak kapával indulsz ellene, azt éred el, hogy a szétvágott tövekkel szaporítod a növényt. Semmit nem ér, ha megpróbálod kitépni, bár a dörzsi levele és szára miatt már ahhoz is gumikesztyűt vegyél. A gyöngyvirág teljes gyökérzetét ki kell ásni, húzkodni nem szabad, meg a fekete gyökérszálak könnyen szakadnak – és ami bent marad, az továbbra is fejlődni fog. Marad a vasvilla, azzal legalább negyven centi mélyen át kell forgatni a földet, eső után két nappal, mert akkor még porhanyós, de nem száraz (attól megint csak beszakadna a gyökér). A gyökérzetet egyben egy nagy labda földdel kiemeled, aztán lerázod róla egy földet.

Sásliliom

Miért rohadék? A sásliliom szép virágot hoz ugyan, de ennél gyorsabban szaporodik. Talajra és hőmérsékletre igénytelen, jól érzi magát a legsanyarúbb körülmények között is.

Hogyan irts ki? A sáslevelek nyúlnak, tőből leszakadnak, amikor próbálod ritkítani őket, de a tő bent marad. Itt is a villa lesz a legjobb barátod, amivel kiásod a rizómának nevezett répaszerű töveket. Ezekben egyébként vizet tárol, ami lehetővé teszi számára, hogy átvészelje az aszályos napokat. Annyiból szerencsés helyzetben vagy, hogy elég egyszer kiirtani – már ha tényleg sikerül minden rizómát kiszedni a földből.

Körömvirág

Miért rohadék? Ó igen, persze a körömvirág gyógynövény, a visszértől kezdve az aftáig ezer baj ellen hatásos. Ellenben irtózatos tempóban szaporodik, ha júliusban derékban lecsapod a virágokat, októberben még egyszer virágzik, sőt, nálunk még az enyhe januárban is virított, csak a februári fagy ölte meg. Mármint a tavalyi növényt, de addigra a talajt teleszórta maggal. Ezekből most bújnak elő a palánták, iszonyatos mennyiségben. Szeretnék egy ágyásban meghagyni néhányat, kifejezetten a virágzat gyűjtése miatt. De már előre rettegek, mert a körömvirágot nemcsak az ember szereti: valódi csigacsemege, különösen az undorító tigriscsíkos meztelen csigák szeretik. Azokat messziről idevonzza, utána pedig letarolják az egész kertet.

Hogyan irtsd ki? Kézzel, egyenként kell kihúzkodni őket a földből, nem elég letaposni vagy beforgatni (ha-ha!). Utána pedig figyelni kell, és a magba forduló virágfejeket elszáradás, azaz maghullatás előtt levágni. 

Gyermekláncfű (pitypang, kutyatej)

Miért rohadék? Nincs annál édesebb látvány, mint amikor egy óvodás ügyesen letépi a pitypang bolyhos buksiját, és jó nagyot ráfújva szélnek ereszti a repülőszőrös magokat. Érzékenyebb hobbikertészekben ilyenkor megáll az ütő, mert ők pontosan tudják, milyen következményekkel jár mindez: lőttek a gyepnek. A pitypang ugyanis kitartóan terjed, és megfojtja a pázsitot. Úgyhogy ha jövőre is füvet akarsz látni a kertedben, meg kell védened.

Hogyan irtsd ki? Először villával föl kell lazítani a talajt, majd egyenként kihúzkodni a növényt, ami nem könnyű feladat, mert erős karógyökere mélyen benyúlik a földbe. Fiatal levélzete salátának jó, a gyökeret megpárolhatod főzeléknek. Édes bosszú!

Gyöngyvirág

Miért rohadék? Minden része mérgező, kisgyerekes kertben tilos meghagyni: a harangvirágok helyén ugyanis helyes piros bogyókat növeszt, amelyek erősen mérgezőek. Ugyanígy mérgező a növény virága és levele. Átvitt értelemben a gyökérzete is, mert alattomosan kúszik a föld alatt. Vékony, fehéres rizómái beszövik a talajt a föld alatt, és elszívják a tápanyagokat a többi növény elől. Ha mindenáron akarsz gyöngyvirágot, legalább negyven centi mélyen kerítsd el a számára kijelölt területet, mondjuk földbe vert műanyag ágyásszegéllyel, vagy olyan nagy és mély cseréppel, amelyet a pereméig földbe süllyesztesz, de előtte kiütöd az alját, hogy ne pangjon benne a víz.

Hogyan irtsd ki? Villával meglazítod a talajt, utána óvatosan kell kihúzogatni-rázogatni a gyökérzetet. A meghagyott növényekről virágzás után a bogyókat vágd le, és dobd a kukába!  

+1 Alkörmös

Miért rohadék? Amerikából származó invazív növény, éretten feketés bogyóit hajdanán kelmefestésre használták, gyökeréből szappant főztek. Aztán kiderült, hogy a növény minden része erősen mérgező. Ezért kisgyerekes kertben tilos meghagyni! Az alkörmös a bogyókban megbújó rengeteg mag révén, de a gyökérzetével is szaporodik: a főgyökér mellett ugyanis leágazások hajtanak ki.

Hogyan irtsd ki? A testes és mélyre nyúló gyökér kiásása felemészthet egy fél délutánt, úgy készülj, hogy minimum félméteres kráter marad utána a földben. Ekkor tovább kell ásni oldal irányban és lefelé is, hogy az esetleg letört gyökérsarjakat kibányászd a talajból. Kőkemény meló, a villa fogai össze-vissza görbültek, mire sikerült ezt a gyökeret kifordítani a talajból.

13 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)