Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

9 csapda, amibe a kezdő kertész beleeshet

Itt a tavasz, mindenki vadul tervezi a kertet, a virágokat, zöldségágyásokat. Március elején még úgy érzi az ember, hogy "na majd idén" mindent tökéletesen fog csinálni, és a kopár kis udvart színpompás dzsungellé fejleszti. Aztán kiderül, hogy a siker nem feltétlenül a ráfordított időn és izomerőn múlik, vannak ezeken túlmutató szempontok, amelyeket muszáj figyelembe venni. A neten olvastam egy tanulságos összeállítást erről, lefordítottam és kiegészítettem hazai infókkal.

túlöntözés tápoldatozás NPK-arány trágyázás tájjellegű zöldségek és gyümölcsök őshonos zöldségek és gyümölcsök invazív növények ágyások kialakítása kártékony kerti rovarok

Forrás: Carley Jane/Flickr

1. Nem szabad túlöntözni
A legtöbb kezdő kertész úgy hiszi, hogy minél több vizet ad a növényeknek, annál jobban fognak nőni. Ez azonban korántsem stimmel, sőt, néha az ellenkezője igaz. Figyelnünk kell a növényeket, kiismerni a vízigényüket, és tízig számolni, mielőtt a slagért nyúlunk. Lehet, hogy azért pusztult ki valamelyik virágod, mert naponta öntözted?

2. Fogjuk vissza a trágyázást és tápoldatozást
Itt sem feltétlenül igaz a több = jobb szemlélet. Érdemes elolvasni a különféle tápok és trágyák leírásait, nem mind jó általános felhasználásra, és a növényeinknek is lehetnek egyedi igényei, talajtól, életciklustól, fejlettségtől függően. Ha például a rózsák túl sok nitrogénben dús tápot kapnak, gyönyörű levelekkel hálálják meg -- csak virágot nem hoznak. (A növény zöld részének növekedéséhez nitrogén kell, a terméshez és virághoz pedig foszfor és kálium, tehát a táp dobozán feltüntetett NPK-arányt kell nézni.)

3. Ne ültessünk nem őshonos fajokat
Lehet az interneten különleges magokat rendelni, és hónapokig kínlódni a hajtatásukkal, kiültetésükkel, de értelmetlen. Ráadásul sok pénzbe és energiába kerül, és elveszi az ember kedvét a folytatástól. Inkább a helyi faiskolában, piacon kell körülnézni, kérdezősködni. Tipp: tájjellegű zöldséget és gyümölcsöt hazai génbankból érdemes rendelni. Itt egy régebbi lista a Tudatos Vásárlók oldalán. A tápiószelei Növényi Diverzitás Központtól is lehet magokat rendelni, de sajnos ez idén már lezárult, viszont az úgynevezett magfogási segédletek hasznos olvasmányok a termesztési fortélyokról. Magbörzékről a Facebook-oldalukon is informálnak.

4. Nem szabad elsiklani a környezeti adottságok fölött
Magyarország nem túl nagy, mégis változatos a talaj összetétele, a napfény- és csapadék eloszlása. A leghasznosabb, ha átkukucskálunk a szomszédba: ami ott megterem, az nálunk is megmarad. Számos hasznos talajtérképet lehet találni itt. Ami a napfényes órák számát és a csapadékmennyiség eloszlását illeti, valamelyik közösségi meteorológiai oldalon érdemes keresni egy olyan addatszolgáltatót, aki közel van a lakóhelyünkhöz, és kérni tőle egy összesítést az elmúlt 3-4 évre vonatkozólag. A talaj kémhatását egyszerű módszerrel is be lehet lőni az ecet-szódabika-teszttel.

túlöntözés tápoldatozás NPK-arány trágyázás tájjellegű zöldségek és gyümölcsök őshonos zöldségek és gyümölcsök invazív növények ágyások kialakítása kártékony kerti rovarok

5. Óvakodjunk az invazív növényektől
Ha az ember olyat olvas a növénykatalógusban, mint "Gyorsan fejlődő", "Könnyen meghonosodó", "Nem igényel gondozást", "Rendkívül ellenálló", akkor készüljön arra, hogy az a növény neki is ellent fog állni, és néhány hónap alatt leigázza a kertet, kitúrva a régi növényeket. Milyen csodás látvány a virágzó gyöngyvirágszőnyeg -- leszámítva, hogy a növény minden része mérgező, tehát kisgyerekeseknek eszébe ne jusson ilyet ültetni. A szép, de gonoszul terjedő növényekről írtam itt.

6. Tilos minden rovart kiirtani
A kezdő kertész számára csak a döglött bogár a jó bogár. Pedig a kert egészségéhez a rovarok is hozzátartoznak: egy steril kertbe a méhek és más beporzók sem jönnek (vagy ha jönnek, elpusztulnak). Meg kell tanulnunk egyensúlyt kialakítani a hasznos és káros rovarok között, elvégre a kert az ő otthonuk. Felmérések szerint a kertünkben élő rovarok, bogarak, férgek és hernyók legfeljebb 5 százaléka kártékony.

7. Ne ültessük túl sűrűn a növényeket
A magok és palánták csomagolásán feltüntetik, hogy milyen távolságra kell vetni vagy ültetni azokat. Sajnos, amikor elkapja az embert az ültetőgép szíja, akkor hajlamosak vagyunk mindenhova kettő-hárommal többet vetni, "mert úgy dúsabb lesz az ágyás". De a növényeknek szükségük van friss levegőre, szellőzésre a levelek között. A túl sűrű ültetéssel megfosztjuk őket a szükséges mennyiségű napfénytől is. A túlültetés stresszeli a növényeket, ami miatt hajlamosak lesznek a megbetegedésekre.

8. Nem szabad elhanyagolni a gyomlálást
Akár kapával, akár kézzel, a gyomokat ki kell szedegetni a haszonnövények közül. Méghozzá azelőtt, hogy magot hoznának. Mulcsozással vagy más talajtakaróval lehet enyhíteni a gyomosodás mértékét, de teljesen nem lesz gyommentes a kertünk -- már amennyiben tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem használunk vegyszereket. Egyébként pedig nincs ingyenebéd: valamennyire minden kertet gondozni kell.

9. Megfelelően kell kialakítani az ágyásokat
Aki úgy tervezi az ágyások kialakítását, hogy "majd azon az elöregedett pázsitos részen elterítek egy kis friss földet, és bevetem magokkal", az készüljön a káoszra. Ettől a módszertől ugyanis a gyomok fognak életre kapni, és átfúrva magukat az új talajrétegen szépen kiszorítják a frissen vetett növényeket. A leendő ágyások helyét muszáj felásni és megtisztítani a korábbi növényzettől. De ezeket az órákat később duplán fogjuk visszakapni, mert az új, rendezett ágyásban kevesebbet kell kapálnunk.

7 Tovább

A pázsit is lehet organikus

Aki környezettudatos, belátja, hogy a pázsit a kert legdrágább eleme. Nem muszáj azonban lemondanunk róla, ebben segítenek az alábbi tippek.

Már gyepszőnyeg a kialakításához, az előzetes talajműveléshez is sok földmunka, költséges startertrágyázás kell, utána jön a vetés, a gyakori locsolás, az alkalmankénti műtrágyázás, szellőztetés, gyomirtás, és akkor még a nyírásról nem is beszéltünk. Ez mind rengeteg időt, fáradságot, áramot (vagy benzint) igényel, továbbá sokba kerül a gépek, eszközök, kemikáliák beszerzése. S ne feledjük, a vegyi anyagokkal átitatott terület nem a legegészségesebb játszótér a gyerekek számára.

Ültessen tehát mindenki veteményest a pázsit helyére? Nem feltétlenül! Azt ugyanúgy gondozni kell, mint a gyepet, amire egy napi 8-10 órában dolgozó + 2 órában közlekedő + családról gondoskodó embernek nincs ideje.

A parkosítás első lépése tehát, hogy végiggondoljuk: milyen adottságai vannak a kertünknek – és nekünk. Mit bírunk erővel, pénztárcával?

Árnyékos vagy félárnyékos területen talán nem is kellene erőltetni a füvesítést. Jobban járunk, ha más talajtakarót választunk, például mulcsozást, díszítő kavicsburkolatot vagy kövezett felületet. Amennyiben napos a kertünk, veteményes helyett el lehet gondolkodni néhány szép virágágyásban, egy hangulatos pergolában, szőlő- vagy rózsalugasban. A virágok gondozásában sokat tudnak segíteni a nagyobbacska gyerekek, a pergola alkalmas kiülős családi vagy baráti összejövetelekhez, de a lugas alatt is remek pihenőhelyet lehet kialakítani. Kertünk így a gondtalan lazítás helyszíne lesz, és nem a kötelességből végzett kemény fizikai munkáé.

És ha mégis gyep?

Akkor törekedjünk organikusan művelhető pázsitra, amely nemcsak vegyszermentes, hanem gyakran olcsóbban is fenntartható, mint a hagyományos. (Fura, hogy hagyományosnak nevezzük a vegyszereset, holott komposzt előbb volt, mint műtrágya.)

Az organikus gyepművelés nem csupán inputban és outputban gondolkodik (ennyi és ennyi kiló fűmag + műtrágya + gyomirtó + locsolás = gyep), hanem folyamatokban, kölcsönhatásokban. És nem különálló egységenként kezeli a gyepet (fű ÉS talaj ÉS giliszta), hanem különféle élőlények társulásaként. A talajlakó baktériumok, giliszták, ízeltlábúak együttesen teszik élővé, élhetővé a talajt, amely aztán kedvez a pázsit növekedésének – így válnak mindannyian egyetlen nagy életközösséggé. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor pontosan azt fogják tenni, amit mi is szeretnénk: dúsan fog zöldellni a gyep a kertünkben.

Organikus gyepgondozási tippek

- Ha valaki csak nitrogénnel kezeli a gyepet, az olyan üres kalória a talajlakó élőlények számára, mint a fehér cukor az embernek. Helyesebb tehát komposztot alkalmazni, amely gazdag tápanyagforrás a különféle organizmusoknak.

- Nem szabad a füvet túlságosan rövidre nyírni, mert az óriási stressz elgyengíti a növényt, amitől kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. Egyszerre legfeljebb a fű harmadát vágjuk le. A magasabb szálú fű hosszabb gyökeret növeszt, amellyel több tápanyagot képes felszívni, és mivel mélyebben is eléri a vizet, tehát kevesebb öntözést igényel. Egyúttal sűrűbbre nő, elveszi az életteret a gyom elől. Az 5-6 centis fű nő a leggyorsabban.

- A csorba fűnyíró tépi a füvet, nem pedig vágja. Szezon elején érdemes megéleztetni a kését, illetve mindig, ha azt látjuk, hogy nem sima a vágásfelület, hanem borzolt.

- Ha olyan a fűnyírónk, amely egészen finomra aprítja a lenyírt füvet, azt nyugodtan a gyepen hagyhatjuk, nem szükséges összegereblyézni. Bízzuk a gyep élővilágára az eltakarítását, talajba való bedolgozását. Időnként persze ellenőrizzük a fű tövét, mert az elszáradt, levágott növényi részekből sűrű gyepfilc alakulhat ki, amelytől befülled a talaj, és ez melegágya a kórokozóknak. Megoldás a rendszeres gyepszellőztetés. Ugyanígy szellőztetésre van szükség, ha foltokban besárgul a gyep, illetve ha annyira összeszikkad, megtömörödik a talaj, hogy egy ceruzát nem tudunk teljes hosszában leszúrni. A szellőztetéssel új légjáratokat alakítunk ki a talajban, amelyeken könnyebben lejut a csapadék is, nem szívja fel azt a gyepfilc. Ettől máris gyorsabban nő a fű, és megint csak nem kellett vegyszert használni. (Kánikulában viszont nem szabad bolygatni a gyepet.)

- Ne megszokásból öntözzünk, hanem a gyep valós igénye szerint. Ha a fű fáradtzölddé vagy kékeszölddé válik, a fűszál hosszában összepöndörödött, netán sokáig meglátszanak a lábnyomok a pázsiton, itt az ideje egy alapos locsolásnak. Ezt mindig reggel végezzük, mert ha este nedves marad a fű, az fokozza a gombásodásra vagy más megbetegedésre való hajlamot.

- Az egészséges és tömött gyepet nem veri fel a gyom, mert képes elnyomni azt. Ha tehát azt látjuk, hogy itt-ott mégiscsak megjelenik valami gaz, más lehet a probléma. Ajánlatos szerves gyeptrágyával kezelni a területet, amellyel erősítjük a gyepet, visszaállítjuk eredeti védekező képességét. A szerves trágyázást nem kell túlzásba vinni, a kevesebb több. Inkább a minőségre törekedjünk. Az állati eredetű trágyát ne szórjuk közvetlenül a gyepre, mert túl tömény, kiégeti a gyepet. Előbb érdemes ezt is komposztálni, és néhány hónap után hígítva kiszórni. További javaslatok itt

Tipp:

Folyékony trágya házilag

Kicsit undi, de a gyári készítményekhez hasonlóan hatékony az emberi vizelettel kevert fahamu. Előbbiben sok a nitrogén, utóbbi magnéziumban és kalciumban gazdag. Egy finn kísérletben paradicsompalántákat locsoltak az eleggyel, és négyszer több paradicsom termett ezeken a töveken, mint a műtrágyázott kontrollcsoporton.
Aki azonban fogamzásgátlót vagy más hormontartalmú gyógyszert, illetve antibiotikumot vagy szteroidot szed, az ne adakozzon a családi közösbe. 

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)