Eddig csak titokban kukkolta a neten a dögönyözni való bumfordi kiskutyák és elveszetten miákoló cicuskák videóit, mert zord főnöke ki nem állhatja az ilyen „nyálas” dolgokat? Akkor dörgölje az orra alá a japán Hirosima Egyetem kutatóinak felmérését, amely szerint a cuki képek bámulása fejleszti az összpontosító képességet. (Talán nem véletlen, hogy ezt a vizsgálatot Japánban végezték el, Hello Kitty szülőhazájában, ahol a cukiságra a kawaii szót használják.) A kutatás beszámolóját a PLOS ONE nemzetközi online tudományos folyóirat közölte. Hogy mennyivel nőtt a koncentrációjuk, arról részletek a kép alatt.

A kísérleti alanyoknak többféle ügyességi és matematikai feladatot kellett megoldaniuk, ám előtte állatkölykök, felnőtt állatok, illetve étel- és más semleges fotókat mutatták nekik. A cuki képek után a 44 százalékkal nőtt a sikeres feladatmegoldás aránya, a felnőtt állatok képei után 12 százalékkal, a semleges képek után 1,4 százalékkal, magyarul lényegében semennyivel.

A cuki fotók elsősorban az odafigyelés mértékét növelték, az alanyok sokkal gondosabban végezték a feladatokat, és gyorsabban rájöttek a matematikai példák megoldására. Ennek valami olyasmi lehet a tudományos oka, hogy a „cukiság által kiváltott pozitív érzelmek összefüggnek a feladat megoldásának vágyával és az alaposság iránti törekvéssel”. A kutatók olyan feladatokhoz ajánlják a cuki képek nézegetését, mint az autóvezetés vagy az irodai munka. 

Persze lehet, hogy a koncentrációs képességünk azért javul ilyenkor, mert közben hatalmasakat sóhajtozunk, és ezáltal javul a szervezetünk (beleértve az agyunk) oxigénellátása… Huh, ezt mintha egy zord főnök mondta volna!

Mindenesetre érdemes belenézni az alábbi videóba, amelyben az elárvult lajhárbébiket gondozó Costa Rica-i Aviaros menhely cukiságait mutatja be Lucy Cook dokumentumfilmes. Hanggal!