Mielőtt nekifognál a tavaszi virág- és zöldségültetésnek, vagy ha tavaly nem voltál ebben túl sikeres, érdemes megnézni, savas vagy lúgos kémhatású-e a kerti talaj. A növények egy része érzékeny erre, és nem fog szépen fejlődni.

Nem kell drága tesztcsíkot venned, elég a konyhában körülnézni: a teszteléshez kell két műanyag- vagy üvegtálka, desztillált víz, ecet és szódabikarbóna. Az ecet pH-értéke 2,2,
a szódabikarbóna 8,3, a víz 7,0, vagyis semleges.

Mindkét tálkába tegyél két-két evőkanálnyi földet és egy-egy deciliter vizet, keverd össze, hogy a föld feloldódjon a vízben. Az egyik tálkába önts fél evőkanálnyi szódabikarbónát, a másikba egy-két evőkanálnyi ecetet (minél töményebb, annál kevesebbet). 

Amelyik pezsegni kezd, azzal ellentétes a föld kémhatása. A jobboldali tálkába negyed kiskanál szódabikát szórtam, semmi nem történt. A baloldaliba egy jó evőkanál 10 százalékos ecetet öntöttem, és szépen elkezdett pezsegni.Tehát a kertünk talaja, legalábbis azon a részen, ahonnan a mintát vettem, lúgos, azaz meszes.

pH-érték savanyú talaj meszes talaj szódabikarbóna ecet komposzt virágföld

Ez sejthető abból is, hogy sok a gyom. De máshonnan is fogok mintát venni, mert sejtésem szerint azon a részen, ahol régen egy hatalmas fenyőfa állt, biztosan savasabb a talaj.

A talaj kémhatásán lehet változtatni, de minden hozzáértő azt javasolja, hogy csak óvatosan. Tehát ha erősen meszes a talaj, ne önts rá három vödör tőzeget a savasításhoz, mert az töményen kiégetheti az érzékeny növényeket.

A savas talajt sem szabad vastagon megszórni őrölt égetett mésszel vagy fahamuval. A szezon folyamán 6 hetente kisebb mennyiségeket kell kijuttatni, például fahamuból 10 kilogramm elég 100 négyzetméterre.

Akár meszes, akár savanyú a föld, első körben komposzttal érdemes próbálkozni: az ugyanis képes a túlzott pH-értékeket mindkét irányból a semleges felé finomítani. Ráadásul serkenti a talaj élővilágát, és javítja a talaj szerkezetét is. A növényeknek erősebb lesz tőle a gyökerük, és így a nem optimális kémhatású talajból is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthatnak.

A kémhatás-próbát a szobai cserepes növényekkel is elvégezheted, biztos lesz meglepetés! Gyerekekkel is jó móka, végre büntetlenül lehet sarazni.

A talaj kémhatását érdemes évente ellenőrizni, mert ha sokat locsolsz vezetékes ("kemény") vízzel, akkor a talaj megint gyorsan ellúgosodik.

Növények, amelyek a savas kémhatású talajt ("A" típusú virágföldet) szeretik:
Szamóca, áfonya, gesztenye, paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, uborka, tök, zeller, petrezselyem, nőszirom, begónia, erika, örökzöldek.

Növények, amelyek a lúgos kémhatású talajt ("C" típusú virágföldet) szeretik:
Levélzöldségek (spenót, saláta), brokkoli, karfiol, káposzta, bab, cukkini, muskátli, rózsa, levendula, szőlő, mandula, füge, leander, szegfű.

A hortenzia meszes talajban rózsaszín, savanyú talajban kék lesz.