Ha már unod, hogy éjszaka állandóan felébredsz, mert eldugult az orrod, csavarja a tüsszentés, és a végén még vérzik is az erőltetett fújástól, elmész a patikába, és kínodban veszel valami orrsprayt. Ezzel több baj is van:

  1. nem biztos, hogy muszáj azonnal gyógyszert választanod,
  2. az allergiaszezon hónapokig tart, de orrcseppet legfeljebb 2-3 hétig szabad használni, mert nem tesz jót az orrnyálkahártyának (a patikus is mondta),
  3. drága.

Az alábbi megoldásokat váltogatva érdemes alkalmazni, de hosszú távon is mindegyik hatékony, nem jár kellemetlen mellékhatásokkal, és gyerekeknél is biztonsággal alkalmazható.

gyomok

Éjjelre:

- Hagyományos szőr vagy sörte hajkefével lefekvés előtt alaposan keféld át a hajadat, hogy ne kerülhessen át arról a rengeteg por- és pollenszemcse a párnára, ahonnan alvás közben belélegzed. Szokták mondani, hogy az allergiások minden este mossanak hajat, de ez általában kivitelezhetetlen.
- Legalább kétnaponta húzz friss párnahuzatot.
- A párna mellett a matrac két oldalára cseppents egy-egy csepp illóolajat. Nem kell több, mert az már izgatja az orrnyálkahártyát. A nyugtató hatásúak közül válassz: kamillát, levendulát vagy citromfüvet. Nekem ez utóbbi jött be. Az illatokat nem szerencsés keverni, ágyhúzástól-ágyhúzásig használj egyfélét.
- Lefekvéskor a patikában kapható tengervizes orrsprayből egy-két puff jó az orrjáratok kitisztítására, éjszaka is kíméletes segítség, ha esetleg fölébrednél.

Nappalra:

- Nem vagyok barátja a rágógumizásnak, mert megbolondítja a gyomorsavtermelést – azt hiszi a gyomrunk, hogy a szánkban valami rettentő nehezen megemészthető étel van, azért csócsáljuk már régóta, ezért extra mennyiségű gyomorsavat kezd termelni. Ez egyenes út a refluxhoz és a fekélyhez. DE: orrdugulás ellen hatásos lehet a néhány percig tartó rágózás, akárcsak a mentolos cukorka.
- Ha nem szereted a rágógumit, vagy olyan helyen dolgozol, ahol nem alkalmazható, menj ki a mosdóba, és öblögess mentolos szájvízzel! Azonnali duguláselhárítás, bármikor beválik.
- Két-háromhetente végezz fülgyertyázást, tisztítja az arcüreget.
- Napközben és lefekvés előtt használj orrmosó kancsót.
- Ha kerékpárral vagy robogóval közlekedsz, viselj szénszűrős arcmaszkot!
- Kerti munkához is vegyél föl legalább egy gyógyszertári arcmaszkot (kb 50 Ft), hogy ne lélegezd be a port. Arra azért ügyelj, hogy a Napnak háttal dolgozz, máskülönben úgy fogsz kinézni, mint Homer Simpson negatívban.
- Akupresszúra: a két mutatóujjad hegyével legalább egy percig folyamatosan nyomd jobb- és baloldalon az orrcimpák melletti-fölötti kis mélyedést, ezzel élénkíted az itt található dugulásoldó akupunktúrás pontokat. Két ujjadat az orrod mellett függőlegesen mozgatva erősen masszírozhatod is az orrod két oldalát, hasonlóan jótékony hatású. Ezt napközben többször is érdemes végezni. A bal kezed mutató- és hüvelykujja közötti részt is gyakran masszírozd, itt fut le a tüdő meridián vonal. Egyébként a tüdő meridián hajnali 3-5 óra között aktív, ezért ébredhetsz föl éjszakánként, ha valami akadályozza a légzést. (Az ismeretekért köszönet dr. Wang Lifennek.)