100 négyzetcentiméter felületen egy bevásárlókocsiban 860 ezer baktérium van, egy vécéülőkén 1180. Nem kell nagyon aggódni, hazaérve egyszerű módon fertőtlenítheted a megvásárolt élelmiszereket egy kis ecettel. Közeleg a náthaszezon, ezzel az immunrendszered terhelését is enyhíted.

Valóságos bacikoktél ücsörög a bevásárlókocsik markolatán és aljában. Fogalmad sincs arról, hogy az, aki előtted használta a kocsit, esetleg beledobált egy zsák virágföldet, hálós krumplit, vagy a gyereke ugrált benne (ami persze elvileg tilos). Utána jössz te, és beleteszed a kenyeret és a felvágottat.
Egy ismerősöm mesélte, hogy kereskedelmi tanulóként külön oktatták őket arra, miként kell a polcokon úgy elrendezni az árut, hogy mögötte közlekedőfolyosót hagyjanak a négylábú meósoknak. Ismerősöm aztán más pályát választott, nem dolgozik a kereskedelemben. De az egerek nem gondolkodnak pályamódosításon, számukra egy szupermarket maga a Kánaán.
Naponta látok példát más fertőzésveszélyre: például amikor az áruház saját dolgozója cipőstül fellép a joghurtos polc aljára, hogy kihúzza az egyik fenti tálcát. Komolyan mondom, sajnálom, hogy nem fényképeztem le. De ilyen az is, amikor valaki egy cserepes virágot tett a sajthűtőre.
Szóval, amíg az áruházak nem alkalmaznak főállású macskákat, és a pénztár után nem alakítanak ki automata kocsimosó állomást, addig magunknak kell cselekednünk. Riasztó adatok és ajánlott ellenszer a kép alatt.

PureCartSystems kocsimosó

Ez a PureCartSystems kocsimosójának terve (tőlük van az idézett baciszámítás is).

A brit kiskereskedelem The Grocer nevű, idén 150. évfordulóját ünneplő hetilapjának augusztusban közölt cikke szerint a vizsgált 120 bevásárlókocsin a következő baktériumok voltak: 120-on Staphylococcus aureus (orrváladékból, székletből), 68-on Campylobacter (állati ürülékből), 36-on kólibacilus (Escherichia coli), 10-en Listeria, 54-en konkrétan széklet- és vizeletmaradvány, 53-on gombás szennyeződés, amelynek eredete madárürülék lehet.

És ezt akarod bepakolni az otthoni hűtőbe?!

Jó, persze, számos baktérium elpusztul a hideg hatására, de az például pont a különösen veszélyes Listeriának nem árt. A The Grocer cikke annak kapcsán született, hogy a VanCom piacra dobott egy átlátszó öntapadós ezüst-ionos filmet, amellyel a bevásárolókocsi markolatát lehet bevonni, hogy közömbösítse a baktériumokat.  Szerintem ez félmegoldás, és fényévekre vagyunk attól, hogy idehaza lássuk.

Ehelyett ajánlom a következő módszert, amihez csak 10 százalékos ételecetre (a legolcsóbból 1 liter 95 forint) van szükség. Ezt töltheted hígítás nélkül szórófejes flakonba, vagy egy nagy műanyagtálban készíthetsz 5:1 arányban vízzel hígítva fertőtlenítő öblítőt (5 rész víz, 1 rész ecet). Ha szemlátomást nagyon földes a cucc, inkább 1:1 arányú fürdőt alkalmazz.

Ecetes antibakteriális lemosás

Hazaérve minden olyan élelmiszert, amelynek vízálló csomagolása van (fóliás felvágott, sajt, dobozos margarin, ketchup, joghurt, zacskós kenyér) bespriccelek ecettel, és egy konyharuhával letörlöm (nem papírtörlővel, mert az pazarlás). Így mennek a hűtőbe. Attól a plusz 10 perctől, ameddig a művelet miatt szobahőmérsékleten vannak, még nem fognak megromlani.

De mi legyen a zöldségekkel és gyümölcsökkel? Hacsak nem kimondottan organikus terményt vásároltál, nagy valószínűséggel van rajta valamilyen kosz vagy vegyszermaradvány. Az uborkát, almát, körtét, retket és hasonlókat 10 percre áztasd be az ecetes fürdőbe, öblítsd le vízzel, utána pedig alaposan szárítsd meg, mielőtt betennéd a spájzba. A tárolóedényeiket hetente töröld át tömény ecettel, a hűtővel is érdemes ezt tenni havonta legalább egyszer. Pár perc alatt megvan, ráadásul szagtalanít is.