Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

9 csapda, amibe a kezdő kertész beleeshet

Itt a tavasz, mindenki vadul tervezi a kertet, a virágokat, zöldségágyásokat. Március elején még úgy érzi az ember, hogy "na majd idén" mindent tökéletesen fog csinálni, és a kopár kis udvart színpompás dzsungellé fejleszti. Aztán kiderül, hogy a siker nem feltétlenül a ráfordított időn és izomerőn múlik, vannak ezeken túlmutató szempontok, amelyeket muszáj figyelembe venni. A neten olvastam egy tanulságos összeállítást erről, lefordítottam és kiegészítettem hazai infókkal.

túlöntözés tápoldatozás NPK-arány trágyázás tájjellegű zöldségek és gyümölcsök őshonos zöldségek és gyümölcsök invazív növények ágyások kialakítása kártékony kerti rovarok

Forrás: Carley Jane/Flickr

1. Nem szabad túlöntözni
A legtöbb kezdő kertész úgy hiszi, hogy minél több vizet ad a növényeknek, annál jobban fognak nőni. Ez azonban korántsem stimmel, sőt, néha az ellenkezője igaz. Figyelnünk kell a növényeket, kiismerni a vízigényüket, és tízig számolni, mielőtt a slagért nyúlunk. Lehet, hogy azért pusztult ki valamelyik virágod, mert naponta öntözted?

2. Fogjuk vissza a trágyázást és tápoldatozást
Itt sem feltétlenül igaz a több = jobb szemlélet. Érdemes elolvasni a különféle tápok és trágyák leírásait, nem mind jó általános felhasználásra, és a növényeinknek is lehetnek egyedi igényei, talajtól, életciklustól, fejlettségtől függően. Ha például a rózsák túl sok nitrogénben dús tápot kapnak, gyönyörű levelekkel hálálják meg -- csak virágot nem hoznak. (A növény zöld részének növekedéséhez nitrogén kell, a terméshez és virághoz pedig foszfor és kálium, tehát a táp dobozán feltüntetett NPK-arányt kell nézni.)

3. Ne ültessünk nem őshonos fajokat
Lehet az interneten különleges magokat rendelni, és hónapokig kínlódni a hajtatásukkal, kiültetésükkel, de értelmetlen. Ráadásul sok pénzbe és energiába kerül, és elveszi az ember kedvét a folytatástól. Inkább a helyi faiskolában, piacon kell körülnézni, kérdezősködni. Tipp: tájjellegű zöldséget és gyümölcsöt hazai génbankból érdemes rendelni. Itt egy régebbi lista a Tudatos Vásárlók oldalán. A tápiószelei Növényi Diverzitás Központtól is lehet magokat rendelni, de sajnos ez idén már lezárult, viszont az úgynevezett magfogási segédletek hasznos olvasmányok a termesztési fortélyokról. Magbörzékről a Facebook-oldalukon is informálnak.

4. Nem szabad elsiklani a környezeti adottságok fölött
Magyarország nem túl nagy, mégis változatos a talaj összetétele, a napfény- és csapadék eloszlása. A leghasznosabb, ha átkukucskálunk a szomszédba: ami ott megterem, az nálunk is megmarad. Számos hasznos talajtérképet lehet találni itt. Ami a napfényes órák számát és a csapadékmennyiség eloszlását illeti, valamelyik közösségi meteorológiai oldalon érdemes keresni egy olyan addatszolgáltatót, aki közel van a lakóhelyünkhöz, és kérni tőle egy összesítést az elmúlt 3-4 évre vonatkozólag. A talaj kémhatását egyszerű módszerrel is be lehet lőni az ecet-szódabika-teszttel.

túlöntözés tápoldatozás NPK-arány trágyázás tájjellegű zöldségek és gyümölcsök őshonos zöldségek és gyümölcsök invazív növények ágyások kialakítása kártékony kerti rovarok

5. Óvakodjunk az invazív növényektől
Ha az ember olyat olvas a növénykatalógusban, mint "Gyorsan fejlődő", "Könnyen meghonosodó", "Nem igényel gondozást", "Rendkívül ellenálló", akkor készüljön arra, hogy az a növény neki is ellent fog állni, és néhány hónap alatt leigázza a kertet, kitúrva a régi növényeket. Milyen csodás látvány a virágzó gyöngyvirágszőnyeg -- leszámítva, hogy a növény minden része mérgező, tehát kisgyerekeseknek eszébe ne jusson ilyet ültetni. A szép, de gonoszul terjedő növényekről írtam itt.

6. Tilos minden rovart kiirtani
A kezdő kertész számára csak a döglött bogár a jó bogár. Pedig a kert egészségéhez a rovarok is hozzátartoznak: egy steril kertbe a méhek és más beporzók sem jönnek (vagy ha jönnek, elpusztulnak). Meg kell tanulnunk egyensúlyt kialakítani a hasznos és káros rovarok között, elvégre a kert az ő otthonuk. Felmérések szerint a kertünkben élő rovarok, bogarak, férgek és hernyók legfeljebb 5 százaléka kártékony.

7. Ne ültessük túl sűrűn a növényeket
A magok és palánták csomagolásán feltüntetik, hogy milyen távolságra kell vetni vagy ültetni azokat. Sajnos, amikor elkapja az embert az ültetőgép szíja, akkor hajlamosak vagyunk mindenhova kettő-hárommal többet vetni, "mert úgy dúsabb lesz az ágyás". De a növényeknek szükségük van friss levegőre, szellőzésre a levelek között. A túl sűrű ültetéssel megfosztjuk őket a szükséges mennyiségű napfénytől is. A túlültetés stresszeli a növényeket, ami miatt hajlamosak lesznek a megbetegedésekre.

8. Nem szabad elhanyagolni a gyomlálást
Akár kapával, akár kézzel, a gyomokat ki kell szedegetni a haszonnövények közül. Méghozzá azelőtt, hogy magot hoznának. Mulcsozással vagy más talajtakaróval lehet enyhíteni a gyomosodás mértékét, de teljesen nem lesz gyommentes a kertünk -- már amennyiben tartjuk magunkat ahhoz, hogy nem használunk vegyszereket. Egyébként pedig nincs ingyenebéd: valamennyire minden kertet gondozni kell.

9. Megfelelően kell kialakítani az ágyásokat
Aki úgy tervezi az ágyások kialakítását, hogy "majd azon az elöregedett pázsitos részen elterítek egy kis friss földet, és bevetem magokkal", az készüljön a káoszra. Ettől a módszertől ugyanis a gyomok fognak életre kapni, és átfúrva magukat az új talajrétegen szépen kiszorítják a frissen vetett növényeket. A leendő ágyások helyét muszáj felásni és megtisztítani a korábbi növényzettől. De ezeket az órákat később duplán fogjuk visszakapni, mert az új, rendezett ágyásban kevesebbet kell kapálnunk.

7 Tovább

26 tipp a só alkalmazására - a sózáson kívül

Az amerikai Salt Institute (Só Intézet) nevű non-profit kereskedelmi szövetség szerint a só 14 ezer féle módon felhasználható, ezekből válogattam most néhányat.

A modern vegyszerek kifejlesztése előtt ugyanis a só minden háztartásban sokrétűen alkalmazott adalék volt, a személyes higiéniától a takarításon át az élelmiszertartósításig ezerféle (pontosabban tizennégyezer féle) módon bevetették. Fontosságát bizonyítja, hogy a sóbányászat számos országban királyi monopólium volt (Magyarországon is), és a sót még a középkorban is használták fizetőeszközként. Modern világunkban jóformán kizárólag ízesítőként gondolunk rá, pedig gyakran kiválthatjuk vele az allergiakeltő vagy egészségre ártalmas vegyszereket – egyszerűen és olcsón. 

Egészség

Üde lehelet – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót és ugyanannyi sütőport. Öblögessen vele, elveszi a kellemetlen szájszagot.

Torokfertőzés – egy pohár langyos vízben oldjon fel fél kiskanál sót, és ezzel gargarizáljon.

Szúnyogcsípés – áztassa sós vízben, majd enyhítse a viskeztés só és zsír egyenlő arányú keverékével.

Lábfürdő – egy maréknyi sót oldjon fel egy lavór langyos vízben, és 10-15 percig áztassa benne a fáradt lábát.

Bőrradír – zuhanyozás után dörzsölje át a még nedves testét nagyszemcsés tengeri sóval, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket, és fokozza a vérkeringést. Utána öblítse le.

Arcfrissítés – olívaolaj és nagyszemcsés só egyenlő arányú keverékével (nagyjából 1-1 evőkanálnyi) kenje be az arcát, mintha maszk volna, kivéve a szemkörnyéket. Ujjbeggyel finoman masszírozza végig az arcát, alulról fölfelé és kívülről befelé haladó köröket leírva. Öt perc után törölje le a masszát egy zsebkendővel, és mossa le az arcát. Utána hidratálókrém ajánlott.

Konyha

Tűzoltás – tartson egy doboz sót a tűzhely mellett, ha a serpenyőben a zsiradék meggyulladna, szórja rá, és kialszik a tűz. Égő zsiradékot nehogy vízzel próbáljon eloltani, mert felcsap a lángja. Ez a trükk grillezéskor is használható: a lecsöpögő zsírtól begyulladó faszén lángját és füstjét így lehet elnyomni, anélkül, hogy lehűtenénk.

Tojásfőzés – ha sós vízben főzi a keménytojást, könnyebb lesz meghámozni.

Tojásellenőrzés – egy bögre vízben oldjon fel két teáskanál sót. Tegye bele a tojást: ha friss, lemerül az aljára, ha állott, lebeg.

Fémserpenyő – hintsen bele sót, dörzsölje át papírtörlővel, és sokkal könnyebb lesz elmosogatni.

Teafolt – a barnás kávé- és teafoltot só bedörzsölésével el lehet tüntetni.

Sütőszag – elveszi az égett szagot, ha só és fahéj egyenlő arányú keverékével (1-1 teáskanál) behinti a sütő alját, amíg még forró. Kihűlés után kefével vagy ronggyal törölje ki a sós keveréket.

Penész – a sajt nem penészedik meg, ha sós vízbe áztatott és kicsavart kendőbe tekerjük (lehet többrétegű géz).

Lefolyó – időnként engedjen bele erős sóoldatot, ami feloldja a zsíros lerakódásokat.

Tej – egy pici csipet sótól tovább marad friss a tej.

Hűtőszekrény – sós ásványvízzel törölje át a felületet, nem karcol, és tökéletesen szagtalanít. Ugyanilyen oldatban áztassa az áporodott szagú műanyag tárolóedényeket.

Tisztítás

Zsírfolt – a szőnyegre cseppent zsírfoltot eltávolíthatja egy rész sóból és négy rész alkoholból kevert eleggyel. Óvatosan dörzsölgesse ezzel a foltot, amíg eltűnik.

Borfolt – ha ruhára vagy szőnyegre ömlött a vörösbor, azonnal szórjunk rá annyi sót, amennyit csak beszív magába. A ruhát utána hideg vízzel öblítsük ki, a szőnyeget pedig alaposan porszívózzuk át.

Penész és rozsda – elszíneződött ruhanemű esetén kenje be a foltot citromlé és só egyenlő arányú keverékével, tegye ki napra, amíg kifehéredik, majd öblítse ki hideg vízben.

Háztartás

Színfrissítés – a színes függönyök ragyogni fognak, ha enyhe sós vízben öblíti át őket (egy lavór vízbe két-három evőkanál só). A szőnyeget sós vízbe mártott és kicsavart szivaccsal dörgölje át, száradás után porszívózza ki. A famernek is jót tesz az enyhe sós öblítés.

Nádbútor – megelőzhető a nád vagy vessző besárgulása, ha átkeféli sós vízbe mártott kefével, és napon hagyja megszáradni.

Viaszcsöpögés – a gyertya nem fog csöpögni, ha vásárlás után néhány órát sós vízben áztatja.

Akvárium – nem jódozott sóval szépen tisztára lehet dörzsölni az akvárium belső felületét (leeresztés után). Jól öblítse át, mielőtt visszaengedi a halakat. Állítólag az aranyhalaknak is jót tesz, ha időnként 15 perces sós fürdőt vesznek, ehhez egy liter vízhez egy kiskanálnyi sót adjon. Utána mehetnek vissza az akváriumba.

Vágott virág – tovább marad friss, ha a vázába csipetnyi sót tesz.

Cipőfrissítő – néhány csipet sóval el lehet venni a tornacipő lábszagát. Szórja bele, forgassa körbe, és utána alaposan rázza ki belőle.

Mosógép – ha túl sok mosóport tett bele, és dől a hab, állítsa meg a programot, nyissa ki a gépet, szórjon bele egy marék sót, és utána kapcsolja vissza. A só csökkenti a habzást.

Tapadós vasaló – műszálas ruhák vasalása után előfordul, hogy ragadós (barnás) folt alakul ki a vasaló talpán. Szórjon egy evőkanál finom sót egy papírlapra, és húzogassa rajta a forró vasalót néhányszor, amíg a folt eltűnik.

További ötleteket angol nyelven talál a Salt Institute weboldalán.

0 Tovább

Hogyan kezeljük a vízhólyagot?

Először volt rajtam harisnya nélkül cipő, azonnal vízhólyag is lett a lábujjamon. Utánanéztem a neten, milyen természetes gyógymódokat ajánlanak a hozzáértők a problémára.

Hazaérve:
Először is alaposan mossuk meg a lábat szappannal, mert a vízhólyag könnyen elfertőződhet. 

Áztatás:
Hideg tejben is lehet, vagy sós vízben, vagy erős zöld teában, mert az gyulladáscsökkentő hatású.

Ápolási módok:
Vattakorongot vagy fültisztító pálcikát almaecetbe mártani, és azzal törölgetni, tupfolni a vízhólyagot és a környező bőrfelületet. Az almaecet antibakteriális hatású.
Bekenni cink-oxidos popsikrémmel, ami gyulladáscsökkentő és leszárítja a vízhólyagot, bár oda kell figyelni, ne kenjünk mindent össze vele.
Bekenni aloe vera géllel, ami nemcsak gyulladáscsökkentő, tehát enyhíti a bőrpírt, hanem hidratáló is, attól pedig gyorsabban felfakad a hólyag.
Bekenni szárító hatású fogkrémmel.
Keverjünk egy kiskanál zúzott hagymához egy fél kiskanál almaecetet, és ezzel kenjük be a fájó, gyulladt bőrt. Fertőtlenít, és gyorsítja a vízhólyag leszáradását. 
Ricinusolajjal bekenni a vízhólyagot. Leszárítja a hólyagot.
Éjszakára vazelinnel vagy más petróleum-alapú krémmel bekenni a vízhólyagot. 

Saját tipp: Borsónyi hidratáló krémhez adjunk egy csepp teafaolajat, és kenjük a vízhólyagra. Várjuk meg, amíg beszívódik. Folytatás a kép alatt.

newadventuresofoldchristine.blogspot

Kép: newadventuresofoldchristine.blogspot

Erős önuralommal tartózkodjunk attól, hogy az elszáradt bőrlemezkét le akarjuk tépni – az bőrfertőzést okozhat.

Ha valaki mindenáron ki akarja szúrni a vízhólyagot, először sterilizálja az ehhez használandó varrótűt alkohollal vagy kézfertőtlenítő oldattal – utána törölje szárazra steril gézzel. A vízhólyag szélébe szúrjon, ne a közepébe, majd óvatosan nyomja ki a folyadékot, és itassa fel steril gézzel. A kiszúrt hólyagot kenje be szárító hatású antibakteriális krémmel. Figyelem: a vízhólyagot sem kifejezetten ajánlatos kiszúrni, jobb békén hagyni, de a vérhólyagot TILOS.

Indulás előtt:
Ne erőltessük másnap is azt a lábbelit, amelyik a vízhólyagot okozta.
A pántos szandál alatt a lábfej bőrét izzadásgátló dezodorral bedörzsölni, amitől csúszkálni fog a bőrön a pánt, nem tapad le és nem dörzsöli ki az izzadás miatt felpuhult bőrt.
Drogériában kapható középen lyukas szivacskorong, amit bőrkeményedésre ajánlanak, de a ki nem fakadt vízhólyagot is megvédi attól, hogy tovább dörzsölje a cipő. Leukoplaszttal a helyére rögzíthető. Vigyázat: ne tyúkszemtapaszt vegyen, mert az acetil-szalicilsavat tartalmaz, ami kimarhatja a vízhólyagos bőrt.

A vízhólyag teljes gyógyulása körülbelül egy hét.

 

2 Tovább

Biotrükkök allergiás orrdugulás ellen

Ha már unod, hogy éjszaka állandóan felébredsz, mert eldugult az orrod, csavarja a tüsszentés, és a végén még vérzik is az erőltetett fújástól, elmész a patikába, és kínodban veszel valami orrsprayt. Ezzel több baj is van:

  1. nem biztos, hogy muszáj azonnal gyógyszert választanod,
  2. az allergiaszezon hónapokig tart, de orrcseppet legfeljebb 2-3 hétig szabad használni, mert nem tesz jót az orrnyálkahártyának (a patikus is mondta),
  3. drága.

Az alábbi megoldásokat váltogatva érdemes alkalmazni, de hosszú távon is mindegyik hatékony, nem jár kellemetlen mellékhatásokkal, és gyerekeknél is biztonsággal alkalmazható.

gyomok

Éjjelre:

- Hagyományos szőr vagy sörte hajkefével lefekvés előtt alaposan keféld át a hajadat, hogy ne kerülhessen át arról a rengeteg por- és pollenszemcse a párnára, ahonnan alvás közben belélegzed. Szokták mondani, hogy az allergiások minden este mossanak hajat, de ez általában kivitelezhetetlen.
- Legalább kétnaponta húzz friss párnahuzatot.
- A párna mellett a matrac két oldalára cseppents egy-egy csepp illóolajat. Nem kell több, mert az már izgatja az orrnyálkahártyát. A nyugtató hatásúak közül válassz: kamillát, levendulát vagy citromfüvet. Nekem ez utóbbi jött be. Az illatokat nem szerencsés keverni, ágyhúzástól-ágyhúzásig használj egyfélét.
- Lefekvéskor a patikában kapható tengervizes orrsprayből egy-két puff jó az orrjáratok kitisztítására, éjszaka is kíméletes segítség, ha esetleg fölébrednél.

Nappalra:

- Nem vagyok barátja a rágógumizásnak, mert megbolondítja a gyomorsavtermelést – azt hiszi a gyomrunk, hogy a szánkban valami rettentő nehezen megemészthető étel van, azért csócsáljuk már régóta, ezért extra mennyiségű gyomorsavat kezd termelni. Ez egyenes út a refluxhoz és a fekélyhez. DE: orrdugulás ellen hatásos lehet a néhány percig tartó rágózás, akárcsak a mentolos cukorka.
- Ha nem szereted a rágógumit, vagy olyan helyen dolgozol, ahol nem alkalmazható, menj ki a mosdóba, és öblögess mentolos szájvízzel! Azonnali duguláselhárítás, bármikor beválik.
- Két-háromhetente végezz fülgyertyázást, tisztítja az arcüreget.
- Napközben és lefekvés előtt használj orrmosó kancsót.
- Ha kerékpárral vagy robogóval közlekedsz, viselj szénszűrős arcmaszkot!
- Kerti munkához is vegyél föl legalább egy gyógyszertári arcmaszkot (kb 50 Ft), hogy ne lélegezd be a port. Arra azért ügyelj, hogy a Napnak háttal dolgozz, máskülönben úgy fogsz kinézni, mint Homer Simpson negatívban.
- Akupresszúra: a két mutatóujjad hegyével legalább egy percig folyamatosan nyomd jobb- és baloldalon az orrcimpák melletti-fölötti kis mélyedést, ezzel élénkíted az itt található dugulásoldó akupunktúrás pontokat. Két ujjadat az orrod mellett függőlegesen mozgatva erősen masszírozhatod is az orrod két oldalát, hasonlóan jótékony hatású. Ezt napközben többször is érdemes végezni. A bal kezed mutató- és hüvelykujja közötti részt is gyakran masszírozd, itt fut le a tüdő meridián vonal. Egyébként a tüdő meridián hajnali 3-5 óra között aktív, ezért ébredhetsz föl éjszakánként, ha valami akadályozza a légzést. (Az ismeretekért köszönet dr. Wang Lifennek.)

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)