Az influenzaszezon kezdetén tisztázzuk a tényeket: akár 40 ezer nyálcsepp is lehet egyetlen tüsszentésben, és a cseppek zöme 100 mikrométernél kisebb átmérőjű – vékonyabb, mint az emberi hajszál. Még mindig nem használsz zsebkendőt?

influenza higiénia megelőzés

A "nagy" cseppek néhány méter után leesnek a földre, de az 5 mikronnál kisebbek rá se rántanak a gravitációra, a környezet légáramlataival sokáig ellebegnek. 

Pláne, hogy a tüsszentés elképesztő sebességgel zajlik: a Discovery csatornán futó Állítólag című műsorban Jamie és Adam lemérték: átlag 59,5 kilométeres sebességgel tüsszentettek. Viszonyításul: Usain Bolt világrekordja 41,4 km/óra volt, míg egy kaméleon 21,6 km/óra sebességgel ölti ki a nyelvét.

Egyetlen tüsszentésben 200 millió vírus is lehet, amennyiben influenzás az illető. Az apró cseppekben a vírusok órákig életképesek, tehát fertőznek. Ha a csepp fém- vagy műanyagfelületen landol, a benne lévő vírus napokig életben maradhat. 

Amikor a szánkba kerülnek a levegőben szálló vírusok, egy részüket lenyeljük, és a gyomrunkba kerülve elpusztítja őket a gyomorsav. Ám jelentős részük a torok nyálkahártyájának sejtjein keresztül bekerül a szervezetünkbe, és onnantól kezdve az immunrendszerünkön múlik, hogy megbetegítenek-e.

Lehet, hogy szájbarágó volt régen a villamoson kiragasztott plakát: "Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!", de nagyon hasznos. Ha csavarja az orrod, de nincs időd előkapni egy zsebkendőt, tüsszents a könyökhajlatodba. Nem a leghigiénikusabb megoldás, de legalább a pulóvered vagy kabátod felfogja a cseppeket, azok nem kerülnek a levegőbe.

Készítettem egy infografikát a témáról, az eltérő méretek miatt látszólagos az összehasonlítás, de azért elgondolkodtató, remélem.

influenza higiénia megelőzés

Források:
Jamie és Adam fotó
Usain Bolt fotó
Kaméleon fotó
Tüsszetés Wikipédia