Mivel már a harmadik generáció nő fel a korábbiakhoz képest jólétben, feledésbe merültek déd- és nagyszüleink takarékoskodási praktikái. Aki hajdanán a kútról vödörben hordta be a vizet a mosakodáshoz, de még előtte fát kellett vágnia, hogy legyen tűz a sparhertben a víz melegítéséhez, érthetően másképp viszonyult a mennyiségekhez. Ma már távol kerültünk ettől az életmódtól, és természetesnek vesszük, hogy ha megnyitjuk a csapot, folyik a víz, ha feltekerjük a termosztátot, meleg lesz a lakásban, ha megnyomjuk a villanykapcsolót, akkor pedig világos.

Eljöhet azonban a pillanat, amikor úgy döntünk, hogy akár anyagi, akár egyéb megfontolásból szeretnénk visszavenni a fogyasztásunkból. Érdemes először átgondolni a dolgot. A „bezöldülést” sokan kifejezetten stresszként élhetik meg, amitől gyorsan elillan a jó szándékuk. Pedig gondoljanak csak arra: minden út az első lépéssel kezdődik, azaz a legnagyobb ökoguru is volt egyszer kezdő. Aki apránként vált a környezettudatos életmódra, tartósabb eredményt érhet el, hiszen menet közben neki és családjának is van ideje hozzászokni az új körülményekhez.

A takarékoskodást a konyhában lehet a legkönnyebben elkezdeni, illetve ha a helyiség a mértékegység, akkor a lakás többihez részéhez képest fajlagosan itt lehet a legtöbbet spórolni. Íme, néhány mérlegelési szempont (folytatás a kép alatt).

Ökonyha
A mosogatás során keletkező szürkevíz némi szűrés-ülepítés után
alkalmas a "beépített" saláta locsolására.

Tartósság

Egyre többen vitatják a tapadásmentes edények létjogosultságát egészségügyi okokból (állítólag hő hatására egyes bevonatokból nem biztonságos származékok kerülnek az ételbe). Az olcsó edények helyett érdemes öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényeket vásárolni. Igaz, hogy drágábbak, de ha jól választottunk méretet, egy életen át használhatjuk őket. Hasonlóképpen, kerüljük az „eldobható” műanyag eszközöket, és papírtörlő helyett használjunk konyharuhát, ne szaporítsuk a szemetet.

Energiafogyasztás

Mi fogyaszt sokat a konyhában? A fagyasztó, a hűtő és a tűzhely. Komoly beruházás ezeket energiatakarékosra cserélni, de például egy öreg és gazdaságtalanul működő fagyasztó havonta több ezer forint értékű áramot zabál meg. (Soha ne hagyjuk, hogy eljegesedjen, mert azzal csökken a hatékonysága.) Az új készülékek fele annyit fogyasztanak, és ha talán túlzás is azt mondani, hogy „néhány év alatt megtérül”, de a megtakarított pénz jól jöhet más célra, például a gyerek nyári táboroztatásánál. Érdemes összehívni a családi kupaktanácsot, és megvitatni, hogy ha adódik a lehetőség, mi legyen a következő beszerzés: egy új lapostévé vagy táblagép – vagy pedig egy energiatakarékos hűtő.

Okos főzés

A sütőt az előírt sütési idő előtt akár tíz perccel le lehet kapcsolni, a maradék hő elegendő a sütemény vagy hús teljes elkészüléséhez. Fél kiló alatti mennyiséget érdemes a mikróban vagy serpenyőben melegíteni/készíteni. A kuktában történő főzés legalább 30 százalékos energia-megtakarítást tesz lehetővé. Elektromos tűzhelyen a megfelelő méretű edényt használjuk, mert a túl kicsit akár 40 százalék hőveszteséget is okozhat. A forráspont elérése után tegyünk fedőt az edényre, és vegyük le takarékra a hőt.

Frissesség

Ki tudja, mi van a készételekben, és mivel tartósították a más kontinensekről idehurcolt gyümölcsöket? Aki például a hiperben vásárolt spanyol vagy chilei import citrom héját reszeli bele a sütibe, előtte forró vízben le szokta róla mosni a védőviaszt? És ez csak egyetlen tétel.

A házikoszt egészségesebb megoldás, mint a készen vásárolt, a piaci kínálat – a leinformálhatóságnak köszönhetően – biztonságosabb lehet, mint a szupermarketé. (Persze hallottunk már olyat, hogy egyes termelők habozás nélkül ráöntenek bármilyen vegyszert a veteményesükre, csak hogy megmentsék a termést és a bevételt. Ez sajnos a kis mennyiségű termeléssel járó kockázat.)

A környezettudatosság nemcsak a méreganyagok kerülésében, hanem az úgynevezett „ételkilométer” (angolul food miles) számolásában is megjelenik: a szállítás óriási környezetszennyezést okoz, amibe legtöbb esetben bele sem gondolunk. Tehát aki zölden gondolkodik, megpróbál legalább a kontinenshatárokon belül maradni.  

De ide tartozik a zöld tisztítószerek alkalmazása is: a konyhát ecettel, sóval és szódabikarbónával ragyogó tisztán lehet tartani, amivel a drága, ráadásul erősen mérgező tisztítószerek is elkerülhetők.

Gazdaságosság

Akinek van spájza vagy tároló szekrénye, használja ki, és vásároljon nagyobb kiszerelésben. Ezzel nagyon sok feleslegesen megvásárolt csomagolóanyagot is kiiktat az élelmiszerláncból (szintén csak a szemetet szaporítja, azt meg pénzért viszik el).

Írjunk előre bevásárló listát, és tartsuk is magunkat ahhoz. Kerüljük az impulzusvásárlást, ami azt jelenti, hogy hirtelen felindulásból össze-vissza veszünk olyasmit, amiről otthon kijózanodva megállapítjuk, hogy nincs is rá szükségünk.

Figyeljünk oda: az akciósnak hirdetett termékek néha drágábbak, vagy legalábbis ugyanannyiba kerülnek, mint a nem akciósak. Néhol hét közben olcsóbbak ugyanazok a termékek, mint hétvégén.

Érdemes egyszerre 6-8 adagot főzni, utána porciózni, és lefagyasztani. Ezzel nemcsak a konyhának takarítunk meg energiát, hanem saját magunknak is.

Aki különleges ételre vágyik, menjen étterembe. Összességében kevesebbe kerül, mint megvásárolni a különféle ételízesítőket, adalékokat és fűszereket, amelyekből legfeljebb egy kiskanálnyi vagy csipetnyi kell az adaghoz, és utána pedig megpenészednek a konyhaszekrényben, ami tiszta pocsékolás. Arról nem beszélve, hogy mivel különleges ételről van szó, nem is biztos, hogy sikerül hitelesen vagy jól elkészíteni.