Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

70 fura cucc, ami mehet a komposztba

Lépj túl a krumplihéjon, jöjjön a lekváros papírzsepi!

A komposztálás lényege, hogy a kültelki szeméthegyeket egyébként csak szaporító kerti vagy konyhai szerves hulladékból a természet számára hasznosítható tápanyag-utánpótlást készítsünk. Jó, a „készítsünk” talán kicsit erős, hiszen a baktériumok és a giliszták végzik el a munka nehezét, de azért rajtunk is múlik, hogy mennyivel kevesebb megy a kukába, és mennyivel több a komposztkupacra. Csak arra kell ügyelnünk, hogy se műanyag, se pedig mérgező anyag (kenőolajos fűrészpor, hamu) ne legyen közte. És mindent nagyjából fél gyufásdoboz méretűre kell aprítani. Korábban már részletesen írtam róla.

Jé, ezt mind lehet?

Akváriumi növény
Állatszőr
Celofán (csak igazi, a régi befőtt tetejéről)
Ceruzahegyezés utáni forgács
Csipsz (ha véletlenül maradna)
Csonthéjasok, pl. mogyoró, mandula, pisztácia maghéja (kivéve a diót, ami mérgező)
Fogpiszkáló
Fűrészpor (de csak kezeletlen fából)
Fűszerek (túl régi szárított vagy fonnyadt zöld)
Gyapjú (molyrágta textil, régi fonal)
Gyógynövények (túl régi szárított vagy fonnyadt zöld)
Gyufa (használtan)
Haj
Haltáp (szárított)
Kartonpapír
Kávéfilter
Kávézacc
Keksz (állott)
Kenyérmorzsa
Kölesgolyó (a konyhaszekrény alól kiszedettek)
Köröm
Kötél (régi, foszlott, de nem olajos)
Krepp-papír maradék
Kukoricapehely
Kutyakaja (szójaalapú szárazeledel)
Lakás vagy konyha felsöprésekor összegyűlő szemétmorzsák
Lekvár (lejárt szavatosságú, de nem penészes, és csak kis mennyiségben)
Luffaszivacs
Lufi (de csak a latex alapú, lebomló)
Macskakaja (szójaalapú szárazeledel)
Madáralom (homok)
Madártoll
Mandula vagy mogyoró belső barna héja
Mirelit gyümölcs- vagy zöldségmaradék (lejárt szavatosságú)
Muffinkosárka (papír)
Müzliszelet (ha kicsit avas szagú volna)
Nyúl- vagy tengerimalac-alom
Pamutanyag
Papírtörlő (a cellulózrostok lazítják a komposztot)
Papírtörlő guriga
Papírtálca (nem a műanyag bevonatú, hanem a „kolbászos” fajta natúr)
Papír zsebkendő (használt is)
Pattogatott kukorica mag (ami nem nyílt ki, és leöblítve róla a sót vagy a vajat)
Pizzás doboz
Potpourri
Puffasztott rizs/búza
Raffia kötöző (de csak a természetes szál)
Reggelizőpehely maradéka
Reklámlevél borítékja (ha nincs rajta sok nyomdafesték)
Rizs (főtt, a főzővize is)
Rizstej maradék
Salátamaradék
Sebkötöző géz
Selyem (foszlott)
Szakáll (villanyborotvából)
Szárazvirág
Szénsavas üdítőital (jó cukros, gyorsítja az erjedést)
Szobanövény (ha elszáradt, tönkrement, de a lehullott levele is)
Szójatej maradék
Szotyihéj
Teafilter
Teafű
Tészta (főtt, a főzővize is)
Tojáshéj (apróra törve, és csak kis mennyiségben)
Tojásdoboz (a papír alapú, felaprítva)
Tökmag (némileg összeaprítva, nehogy kicsírázzon)
Vágott virág
Vatta
Vécépapír guriga
Zsákvászon

A saját kútfő mellett itt és itt és itt olvastam hozzá tippeket.

Neked milyen ötleted van?

0 Tovább

Négy perc alatt kisimítom az idegeidet

Hisztizik a főnök? Beszólt egy ügyfél? Üvölt a gyerek? Vagy csak simán rossz napod van? Gyere, és lazíts egy kicsit a Yosemite Nemzeti Parkban forgatott, Range of Light című klippel. Lenyűgöző képsorok, varázslatos fények, magával ragadó muzsika. És ami a lényeg: emberek nélkül.

Shawn Reeder kaliforniai fotográfus-operatőr két esztendő munkáját sűrítette a kisfilmbe, amelyhez Shaun Paul seattle-i csellista szerzeménye szolgáltatja az aláfestő zenét. Az ő honlapja is megér egy kattintást, hallgasd!

0 Tovább

Komposztálás lustáknak

Rövid poszt a komposztról

Miért foglalkozom a témával?

Ahány internetes oldalon jártam, annyiféleképpen írtak a komposztálásról, képtelenség kiigazodni rajta. Elmondom, anyám hogy csinálta, mert kétségtelen, hogy eltér a kánontól, de neki voltak a legdúsabban virágzó rózsái a környéken. Igaz, rengeteg óriásparadicsom is termett köztük, de annak a tanulság mellett (magos cuccot nem dobunk a komposztba) megvolt az előnye is, mert a paradicsomlevél szaga elűzi a levéltetveket. Amúgy pedig ne aggódj a kertészkedés miatt: a növények toleránsak az emberrel, sokáig elviselik a helytelen bánásmódot is, de közben egyértelműen jelzik, hogy valamit rosszul csinálunk.

Miért jó a komposztálás?

Nem kell foglalkozni a zöldhulladékkal (most 10 darab gyűjtőzsák 1300 Ft körüli összeg + a macera). A keletkező természetes anyaggal javítod, lazítod, dúsítod a kerted földjét, amit gazdagabb terméssel, dúsabb virágokkal hálál meg. Nem kell hulladékégetéssel bajlódnod, amit a legtöbb településen vagy már be is tiltottak (például Budapesten), vagy pedig csak bizonyos napokon engedélyeznek, de akkor biztos, hogy előző nap szakadt az eső, és képtelenség meggyújtani a kupacot.

Mi a komposztálás lényege?

A komposztálás három szóban: gyűjtsd, érleld, használd.

Hogyan gyűjtsd?

A gyűjtési fázishoz áss egy fél-egy méter átmérőjű, térdig érő mélységű gödröt a kert hátuljában, árnyékos részen. A kihányt földet ne vidd el máshová, mert később kelleni fog! Puccos tárolóedényre nincs szükség, ezzel máris megspóroltál 6000-9000 forintot, és kezdő gilisztakultúrára sem kell költened, mert a gödörbe előbb-utóbb maguktól is megérkeznek a szomszédból.

Mi kerülhet a komposztba?

Már készítem a részletes listát a komposztálható cuccokról, amiben szerepelni fog a vécépapír-gurigától a teafilteren keresztül a levágott hajig minden extra, de addig is inkább nézzük azt, amit NE tegyél a komposztba:

Főtt étel, húsmaradék, csontok, déligyümölcs, macskaalom, kutyakaka, és minden, ami gyökér vagy mag. És lehetőleg ne tegyél a komposztba penészes, rothadó, beteg növényeket.

Alkotóelemek aránya?

Hát igen, a különféle weboldalak hosszasan értekeznek a zöld (nedves, nitrogéndús) és barna (száraz, széndús) alkotóelemekről és szükséges arányukról (1 zöldhöz 3-4 barna kell, ha jól emlékszem), de a valóságban ez nem működik. Napközben gyűjtöm a cuccot, este kiviszem a kertbe. Nekem nincs se időm, se energiám az alkotóelemek arányát számolgatni, a gödör hőmérsékletét ellenőrizni, ráadásul úgy vettem észre, hogy a valóságban mindig több van a zöld elemekből, mint a szükséges barnából. Ősszel halomba gyűjtöttem az avart, ami ugye barna, aztán jött egy szélvihar, és átfújta az egészet a szomszédba. Úgyhogy egyszerűsíteni kell.

Hol gyűjtsd napközben a komposztálható cuccot?

A mosogató alatt tartok egy fedeles műanyag kisvödröt, és abban. A fedél nem engedi ki a szagokat, a műanyagot pedig könnyű kiöblíteni, vagy áttörölni egy használt szalvétával, ami utána mehet is bele.

Kell aprítani az alkotóelemeket?

Egységesebb és gyorsabb az érlelési folyamat, ha nagyjából hasonló méretű dolgok kerülnek a komposztgödörbe. Az ajánlott méret lehet a bélyeg vagy a dió nagysága.

Kell locsolni a komposztgödröt?

Anyám rá szokta önteni a zöldségek mosóvizét (mármint a mosogatószer vagy más vegyszer nélküli áztatóvizet), illetve azt a vizet kihűlt állapotban, amiben tésztát vagy krumplit főzte: ebben jó sok keményítő van, ami cukorrá bomlik és erjedéssel segíti a komposztálási folyamatot. Más öntözgetés nem kell, elég az eső, hiszen a földben úgyis van nedvesség. Komoly zápor előtt érdemes letakarni a gödröt, mert az már túl sok lenne. Egy amerikai honlap a (cukros és savas) kólát is ajánlja, mint az erjesztést beindító tuti szert. Hmmm. Elgondolkodtató. 

Hogyan tedd be a gödörbe a komposztálandó cuccot?

Az összeaprított dolgokat egyenletesen elteríted a gödörben, aztán a gödör mellé lapátolt földből ráhúzol egy 5-6 centis réteget. Ezzel szigeteled, és megakadályozod, hogy a legyek fölfedezzék. Le is lehet taposni egy kicsit. Ha megtelt a gödör, átforgatod vasvillával, letakarod egy utolsó réteg földdel, és békén hagyod egy hónapig. Utána megint átforgatod vasvillával, megint letakarod, és megint békén hagyod. Hőmérséklettől függően fél-egy év alatt elkészül a szép barnásfekete komposzt, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Télen lassabb a folyamat.

Ha megtelt a gödör, ásol egy másikat, és kezdődik az egész elölről. Lényeg: az érlelési fázisban lévő pre-komposzthoz már ne tegyél friss hozzávalót, mert berohad az egész.

Mikor lehet használni a kész komposztot?

Szezonban kiegészítő trágyázásként lehet beszórni vele az ágyásokat, vagy az őszi betakarítás-rendcsinálás-felásás után elteríteni rajtuk (hogy télen bemossa a hólé), és a rózsatövek késő őszi felkupacolásához is használható, amit fagykárok ellen végzünk.

Milyen eszközök szükségesek hozzá?

Komposztgyűjtő edény, vágóeszközök (metszőolló, kisbalta) ásó és vasvilla.

A komposztálás hagyományos módjáról részletes útmutatót ezen az oldalon találhatsz. 

0 Tovább

Biotrükkök allergiás orrdugulás ellen

Ha már unod, hogy éjszaka állandóan felébredsz, mert eldugult az orrod, csavarja a tüsszentés, és a végén még vérzik is az erőltetett fújástól, elmész a patikába, és kínodban veszel valami orrsprayt. Ezzel több baj is van:

  1. nem biztos, hogy muszáj azonnal gyógyszert választanod,
  2. az allergiaszezon hónapokig tart, de orrcseppet legfeljebb 2-3 hétig szabad használni, mert nem tesz jót az orrnyálkahártyának (a patikus is mondta),
  3. drága.

Az alábbi megoldásokat váltogatva érdemes alkalmazni, de hosszú távon is mindegyik hatékony, nem jár kellemetlen mellékhatásokkal, és gyerekeknél is biztonsággal alkalmazható.

gyomok

Éjjelre:

- Hagyományos szőr vagy sörte hajkefével lefekvés előtt alaposan keféld át a hajadat, hogy ne kerülhessen át arról a rengeteg por- és pollenszemcse a párnára, ahonnan alvás közben belélegzed. Szokták mondani, hogy az allergiások minden este mossanak hajat, de ez általában kivitelezhetetlen.
- Legalább kétnaponta húzz friss párnahuzatot.
- A párna mellett a matrac két oldalára cseppents egy-egy csepp illóolajat. Nem kell több, mert az már izgatja az orrnyálkahártyát. A nyugtató hatásúak közül válassz: kamillát, levendulát vagy citromfüvet. Nekem ez utóbbi jött be. Az illatokat nem szerencsés keverni, ágyhúzástól-ágyhúzásig használj egyfélét.
- Lefekvéskor a patikában kapható tengervizes orrsprayből egy-két puff jó az orrjáratok kitisztítására, éjszaka is kíméletes segítség, ha esetleg fölébrednél.

Nappalra:

- Nem vagyok barátja a rágógumizásnak, mert megbolondítja a gyomorsavtermelést – azt hiszi a gyomrunk, hogy a szánkban valami rettentő nehezen megemészthető étel van, azért csócsáljuk már régóta, ezért extra mennyiségű gyomorsavat kezd termelni. Ez egyenes út a refluxhoz és a fekélyhez. DE: orrdugulás ellen hatásos lehet a néhány percig tartó rágózás, akárcsak a mentolos cukorka.
- Ha nem szereted a rágógumit, vagy olyan helyen dolgozol, ahol nem alkalmazható, menj ki a mosdóba, és öblögess mentolos szájvízzel! Azonnali duguláselhárítás, bármikor beválik.
- Két-háromhetente végezz fülgyertyázást, tisztítja az arcüreget.
- Napközben és lefekvés előtt használj orrmosó kancsót.
- Ha kerékpárral vagy robogóval közlekedsz, viselj szénszűrős arcmaszkot!
- Kerti munkához is vegyél föl legalább egy gyógyszertári arcmaszkot (kb 50 Ft), hogy ne lélegezd be a port. Arra azért ügyelj, hogy a Napnak háttal dolgozz, máskülönben úgy fogsz kinézni, mint Homer Simpson negatívban.
- Akupresszúra: a két mutatóujjad hegyével legalább egy percig folyamatosan nyomd jobb- és baloldalon az orrcimpák melletti-fölötti kis mélyedést, ezzel élénkíted az itt található dugulásoldó akupunktúrás pontokat. Két ujjadat az orrod mellett függőlegesen mozgatva erősen masszírozhatod is az orrod két oldalát, hasonlóan jótékony hatású. Ezt napközben többször is érdemes végezni. A bal kezed mutató- és hüvelykujja közötti részt is gyakran masszírozd, itt fut le a tüdő meridián vonal. Egyébként a tüdő meridián hajnali 3-5 óra között aktív, ezért ébredhetsz föl éjszakánként, ha valami akadályozza a légzést. (Az ismeretekért köszönet dr. Wang Lifennek.)

0 Tovább

Levéltetvek ellen védekezz szájvízzel!

A szép idő nemcsak a Szigetcsúcs napozóit csalogatta elő, hanem a levéltetveket is, amik felháborító nyugalommal napfürdőznek a nagyi rózsáin. Korán jött a nyár, tehát hiába ültettem két hete fokhagymákat a rózsák mellé, még csak arasznyit bújtak ki a földből, nem tudnak elég riasztó hatású illóolajat kibocsátani. Anyám a csalánlére esküszik, de azért vannak ennél forradalmibb megoldások is.

zoldtetu

Miért káros a levéltetű?
Mert megtámadja a zsenge hajtásokat és bimbókat, hogy a levélnedveket szívogatva táplálkozzon. Ezzel egyúttal tönkre is teszi a növényt, tehát nemcsak szimplán bosszantó jelenség. A levéltetű gyakran veszélyes növényi vírusokat terjeszt = kártevő.

Hogyan lehet kiirtani?
A gyári vegyszer kémiai úton hat, megmérgezi a levéltetveket, de állítólag a tetvek egyre inkább immunisak a hatóanyagokra. Úgyhogy ez nemcsak költséges és veszélyes megoldás, hanem kevéssé hatékony is. A gyári vegyszer veszélyes az emberre.

A környezettudatos/organikus szer vagy erős illatanyagával elriasztja a kártevőt; vagy mechanikusan hat, és eldugaszolva a légzőnyílásait, megfullasztja a rovart; vagy pedig toxikusan, de ez a méreg az ember számára veszélytelen. Tehát nem szükséges a szomszéd bácsitól kölcsönkért szovjet vegyvédelmi felszerelést viselni a permetezéskor - ez harminc fokban baráti megoldás. Akkor is válaszd a biomódszert, ha meg szeretnéd enni azt, ami a kertedben terem. A permetezéshez a barkácsáruházban kb 600 forintért kapható permetesflakont lehet használni, de még jobb, ha valami üres tisztítószeres flakont, amit így évekig újrahasznosítasz.

Mi legyen a permetezőszer?

Szappanos víz
Enyhe fertőzésre. Bármilyen szappan jó hozzá, a mosószappan különösen. Apró lyukú reszelőn lereszelsz belőle egy kiskanálnyit, fél liter vízben feloldod, beletöltöd a permetező flakonba, aztán kezdődhet a kerti habparty.

Fokhagyma + szappanos víz + teafaolaj
Az előbbi turbózása. A fél liter szappanos vízhez reszelsz egy gerezd fokhagymát, és adsz hozzá 5 csepp teafaolajat (kb. 900 Ft egy üvegcse, de ezer célra használható, majd megírom). Ezek a hatóanyagok ölik a baktériumokat és vírusokat.

Csalánlevél
Két marék friss vagy 15 dkg szárított levelet legalább egy, legfeljebb két napig áztass, mert utána már olyan mértékűre nő a lében a nitrogéntartalom, hogy elvékonyítja a leveleket, amivel csak a kártevőknek segítesz. (Talajtrágyának viszont jó lesz.) A barnás levet leszűröd, és naponta kétszer lemosó permetezést végzel vele. Büdös.

Étolaj + mosogatószer
Nem kipróbált, de állítólag hatékony módszer erős tetűfertőzés esetén.  Két evőkanálnyi étolajat elkeverni két evőkanálnyi mosogatószerrel fél liter vízben, és naponta kétszer végigpermetezni a teljes növényt. Figyelem! James Bond rázva szereti a martinit, nem keverve, de ha ezt a löttyöt megrázod, úgy felhabzik, hogy nem tudod használni.

Szájvíz
Durva és drága módszer erős fertőzésre, de kipróbáltam a mályvafán, és mintha működne. Fele-fele arányban kell vízzel hígítani a szájvizet, utána kipermetezni. A szájvízben lévő alkohol és egyéb antibakteriális anyagok döglesztő hatással vannak a tetvekre. Illatos virágon nem célszerű használni, bár másnapra elmúlik az intenzív mentolszag. (Mielőtt valaki ekézni kezdene, hogy miért próbáltam ki, ha ennyire költséges: nem szeretem a túlságosan mentolos szájvizet, de ezt az illatszerboltban nem lehet tesztelni, tehát csak otthon derül ki.)

Szájvíz + szappan
Lehet fokozni. A fél literben egy kiskanálnyi szappant feloldani.

feketetetu

Mikor permetezz?
Megoszlanak a vélemények, de amennyiben éppen rátűz a Nap a növényre, akkor NE permetezz. Az apró cseppek ugyanis lencseként fölerősítik a napsugarakat, és megég a levél. Ha kora reggel permetezel, akkor esetleg a még növényen lévő harmat miatt felhígul a szer, vagy nem szárad meg a levél. Ha este permetezel, akkor nedves marad éjszakára a levél, és ez sajnos kedvez a penészesedésnek. A délután nem rossz, de csak árnyékban.

Éppen virágzó növényt (rózsa, gyümölcsfa) nem szabad permetezni, nehogy árts a méheknek.

+ 1 tipp: Szélben ne próbálkozz a permetezéssel. Mindig szemből fúj.

Újra megjelenhetnek a tetvek?
Sajnos igen, ugyanis a tetvek egy része tud repülni, és szépen átköltöznek másik növényre. Ekkor meg kell ismételni a permetezést.

És mi köze van mindehhez a hangyáknak?
Itt olyan tartalom következik, amit csak nagykorúak olvashatnak.

A hangyák és a tetvek gyakran élnek szimbiózisban, mindkét fél számára kedvező életközösségben. A levélnedveket megemésztve a tetű édes mézharmatot ürít, amit szeret megenni a hangya. Ezért a hangyák gondozzák a levéltetveket, megvédik és tisztogatják őket, és állítólag masszírozni is szokták a tetveket, hogy azok minél több mézharmatot produkáljanak. Kimondottan a tudomány érdekében ott álltam egy órát a nagyi rózsája mellett fényképezővel a kezemben, de nem láttam masszírozós akciót. Persze lehet, hogy egyből kiszúrtak a hangyák... Ezen még javítanom kell.

Lényeg a lényeg: ha levéltetűt látsz, gondolj egyből a hangyairtásra is.

Hogyan szabadulj meg a hangyáktól?
Vazelinnel vagy valami régi sűrű kenőccsel kétujjnyi szélesen kend körbe a növény szárát föld felett arasznyival, hogy a hangya ne tudjon felmászni a tetvekhez.
Keresd meg a hangyabolyt, és túrd szét.
Aprított páfránylevelet két napig erjessz vízben, és locsold ki a növény köré a talajra hangyariasztónak. A majoránna és a muskátlilevél is jó erre a célra, csak erős szaga legyen, mert azt nem szeretik a hangyák. 

-------------------------------------------------------------------

Források (saját kútfő mellett):
http://labs.russell.wisc.edu/cullenlab/files/2012/03/JEE-Kraiss-2008.pdf
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/hogyan-mikor-es-mivel-vedekezzunk-a-leveltetvek-ellen.html
http://www.kolibrikerteszet.hu/biologiai_permetezoszerek
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=11&topic=4723
http://www.ehow.com/facts_7173868_home-remedy-aphids-spray-roses.html
http://www.szabadfold.hu/gazdanet/kertunkudvarunk/hadakozas_a_hangyakkal

3 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)