7 tipp a megelőzés jegyében gyerekesek számára is

Kullancs

A kullancs szereti az árnyékos, nyirkos helyeket, tehát minél inkább felszámolod ezeket, annál kevésbé kell aggódnod a vérszívók miatt.
Az Amerikai Kullancsbetegek Társasága hét pontban foglalta össze a teendőket. Szerintük, ha mindenki megpróbálna ilyen alacsony veszélyeztetettségi zónákat kialakítani a kertjében, hétvégi telkén, akkor hatásosabban lehetne megállítani a kullancsok terjedését. A fentiekből kitűnik ugyanis, hogy a kullancs kerüli a napfényes, száraz területeket, tehát ilyenek létesítésével gátat lehet vetni az élősködőknek.

Mottó: rövid fű és napfény!

  1. Csinálj rendet a kertben, és ha nem komposztálod, akkor gyűjtsd zöldhulladék zsákba, és tedd ki a zöldkukásoknak a levágott ágakat, leveleket. Ezek alatt ugyanis előszeretettel bújnak meg a kullancsok és az őket terjesztő rágcsálók.
  2. A kőfalak, sziklakertek és farakások körül egy méteres sávban szórj vékony réteg mulcsot a talajra. A kövek, farönkök árnyéka ideális hely a rovarok számára, de a tűző napon felhevült fenyőkérgen nem szeretnek átmászni a kullancsok, így nagy valószínűséggel nem jönnek át a gyepre.
  3. A kert gyakran használt részeihez (homokozó, ruhaszárító) alakíts ki mulccsal vagy murvával felszórt ösvényt. Ez is legyen legalább 80 centiméter széles. Mulcsból elég vékonyan felszórni, mert a túl vastag rétegben leszórt kéreg eső után nedves maradhat az alján, és akkor éppen az ellenkező hatást éred el vele.
  4. A kerti grillhez vagy a téli tüzeléshez használandó farakást és a madáretetőt a háztól minél távolabb állítsd föl, mert ezek vonzzák a rágcsálókat (például az egereket), amelyek a kullancsok hordozói.
  5. Szüntesd meg az olyan helyeket a kertben, amelyek MINDIG árnyékban vannak. Törekedj arra, hogy minél több napfény érje a kertet. Rendszeresen nyírd a füvet, ne engedd elvadulni a bokrokat sem.
  6. A játszó- vagy pihenőrészeket a fáktól legalább három méterre alakítsd ki. A kerti csúszda vagy játszóház alá teríts mulcsot, vagy helyezz gumiszőnyeget. Ha aggódsz a túl sok napfény miatt, vegyél a lakberendezési áruházban UV-szűrős napvitorlát, amit a gyerekek fölött kifeszíthetsz.
  7. Ha van teraszod, vagy járólappal burkolt belső udvarod, használd ki! A forró követ messziről elkerülik a kullancsok.

Kiegészítés: akármennyire is ajánlják kerti munkához hosszú ujjú ing és zokniba betűrt hosszú nadrág viselését, ha igazán hőség van, ezt nehéz betartani. Kerti munka után ezért érdemes azon nyomban lezuhanyozni, hogy a bőrödön még meg nem kapaszkodott rovarokat lemosd magadról.