Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mentél volna rénszarvaspásztornak!

Ha neked is stresszes a mai napod, a következő videó három perc alatt megnyugtat.

Jan Helmer Olsen kisfilmjében nincs semmi "extra", madártávlatból mutatja meg,
miként tereli rénszarvasait néhány pásztor Norvégia sarkköri vidékén, miközben egy hagyományos számi népdal, joik szól. A számik (saami) Skandinávia északi részének finnugor népcsoportja. A joik szöveg nélküli dal, különleges hangképző technikát igényel az előadása. Egyike Európa legrégibb népzenei tradícióinak, évszázadokig pogány rítusnak tekintették és üldözték, de sikerült megőrizni.

0 Tovább

Mit ne ültess a kerítés mellé? 

Csak ha össze akarsz veszni a szomszéddal...

Az egyre erősödő napsütés mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen gondolkodni a közelgő tavasz egyik fontos kerti munkájáról, az ültetésről.

Sorházban lakunk, északi szomszédunk előszeretettel ültetget mindenfélét a kertjébe. A kulcsszó ez esetben az "északi", ugyanis a növények a napsütés, azaz dél felé szeretnek fordulni és terjeszkedni. Vagyis nagyon sok növény, amit a szomszéd a kerítés mellé ültet, át akar jönni hozzánk. És át is jön, még a beton kerítéslábazat alatt is.

Ilyen a trombitavirág, a málna, a borostyán, a gyöngyvirág, a sásliliom (amit sokan tűzliliomnak hisznek) vagy a divatos bambusz. A málna képes kitúrni a rózsát is, hiába mondja a szomszéd, hogy milyen finom a termése, akkor is 2 hét öröm, 50 hét bosszúság. A trombitavirág a föld alatt alattomosan terjeszkedik, akárcsak a gyöngyvirág: itt kiirtod, ott előjön. A bambuszt sem véletlenül nevezik elegáns agresszornak, a megfékezéséhez az egész kertet fel kell ásni.

Ami a nagyobb évelőket illeti, szerintem bunkóság olyan fát ültetni, ami a termésével átszemetel a szomszédba, mint például a szederfa vagy a tuja. Tujának nevezik a keleti életfát (Platycladus orientalis), és a közönséges tuját is (Thuja occidentalis). Ezekhez, azaz a cipusokkal egy családba tartozik a boróka is (Juniperus communis). Senki nem öntözi őket olyan intenzíven, mint kellene, elképesztő mennyiségű száraz levél, aztán meg termés potyog le róluk. Ráadásul allergének is. 

invazív növények allergia málna tuja borostyán sásliliom bambusz gyöngyvirág trombitavirág szederfa páfrány aranyvessző mogyoróbokor

Forrás: Lelkititkaink.hu

Ha már allergiánál tartunk: ha jó viszonyt akarsz a szomszéddal, ne ültess allergén növényt se a kertedbe. Így például páfrányt, aranyvesszőt vagy mogyoróbokrot. A páfrány a levelek hátoldalán lévő tokokból ontja a spórákat, a többit pedig nem kell bemutatni a szénanáthásoknak.

Aki szép zöld gyepet szeretne a kertjébe, készüljön arra, hogy minimum 8-10 naponta füvet is kell nyírnia. Az előre összeállított pázsitmagkeverékben ugyanis mindig van valamennyi angolperje: ez viszont fokozottan allergén hatású.
 

0 Tovább

Hogyan mérje meg a talaj kémhatását az, ​​aki nem a CSI-nál dolgozik?

Mielőtt nekifognál a tavaszi virág- és zöldségültetésnek, vagy ha tavaly nem voltál ebben túl sikeres, érdemes megnézni, savas vagy lúgos kémhatású-e a kerti talaj. A növények egy része érzékeny erre, és nem fog szépen fejlődni.

Nem kell drága tesztcsíkot venned, elég a konyhában körülnézni: a teszteléshez kell két műanyag- vagy üvegtálka, desztillált víz, ecet és szódabikarbóna. Az ecet pH-értéke 2,2,
a szódabikarbóna 8,3, a víz 7,0, vagyis semleges.

Mindkét tálkába tegyél két-két evőkanálnyi földet és egy-egy deciliter vizet, keverd össze, hogy a föld feloldódjon a vízben. Az egyik tálkába önts fél evőkanálnyi szódabikarbónát, a másikba egy-két evőkanálnyi ecetet (minél töményebb, annál kevesebbet). 

Amelyik pezsegni kezd, azzal ellentétes a föld kémhatása. A jobboldali tálkába negyed kiskanál szódabikát szórtam, semmi nem történt. A baloldaliba egy jó evőkanál 10 százalékos ecetet öntöttem, és szépen elkezdett pezsegni.Tehát a kertünk talaja, legalábbis azon a részen, ahonnan a mintát vettem, lúgos, azaz meszes.

pH-érték savanyú talaj meszes talaj szódabikarbóna ecet komposzt virágföld

Ez sejthető abból is, hogy sok a gyom. De máshonnan is fogok mintát venni, mert sejtésem szerint azon a részen, ahol régen egy hatalmas fenyőfa állt, biztosan savasabb a talaj.

A talaj kémhatásán lehet változtatni, de minden hozzáértő azt javasolja, hogy csak óvatosan. Tehát ha erősen meszes a talaj, ne önts rá három vödör tőzeget a savasításhoz, mert az töményen kiégetheti az érzékeny növényeket.

A savas talajt sem szabad vastagon megszórni őrölt égetett mésszel vagy fahamuval. A szezon folyamán 6 hetente kisebb mennyiségeket kell kijuttatni, például fahamuból 10 kilogramm elég 100 négyzetméterre.

Akár meszes, akár savanyú a föld, első körben komposzttal érdemes próbálkozni: az ugyanis képes a túlzott pH-értékeket mindkét irányból a semleges felé finomítani. Ráadásul serkenti a talaj élővilágát, és javítja a talaj szerkezetét is. A növényeknek erősebb lesz tőle a gyökerük, és így a nem optimális kémhatású talajból is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthatnak.

A kémhatás-próbát a szobai cserepes növényekkel is elvégezheted, biztos lesz meglepetés! Gyerekekkel is jó móka, végre büntetlenül lehet sarazni.

A talaj kémhatását érdemes évente ellenőrizni, mert ha sokat locsolsz vezetékes ("kemény") vízzel, akkor a talaj megint gyorsan ellúgosodik.

Növények, amelyek a savas kémhatású talajt ("A" típusú virágföldet) szeretik:
Szamóca, áfonya, gesztenye, paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, uborka, tök, zeller, petrezselyem, nőszirom, begónia, erika, örökzöldek.

Növények, amelyek a lúgos kémhatású talajt ("C" típusú virágföldet) szeretik:
Levélzöldségek (spenót, saláta), brokkoli, karfiol, káposzta, bab, cukkini, muskátli, rózsa, levendula, szőlő, mandula, füge, leander, szegfű.

A hortenzia meszes talajban rózsaszín, savanyú talajban kék lesz.

0 Tovább

Usain Bolt lassabb, mint a tüsszentésed

Az influenzaszezon kezdetén tisztázzuk a tényeket: akár 40 ezer nyálcsepp is lehet egyetlen tüsszentésben, és a cseppek zöme 100 mikrométernél kisebb átmérőjű – vékonyabb, mint az emberi hajszál. Még mindig nem használsz zsebkendőt?

influenza higiénia megelőzés

A "nagy" cseppek néhány méter után leesnek a földre, de az 5 mikronnál kisebbek rá se rántanak a gravitációra, a környezet légáramlataival sokáig ellebegnek. 

Pláne, hogy a tüsszentés elképesztő sebességgel zajlik: a Discovery csatornán futó Állítólag című műsorban Jamie és Adam lemérték: átlag 59,5 kilométeres sebességgel tüsszentettek. Viszonyításul: Usain Bolt világrekordja 41,4 km/óra volt, míg egy kaméleon 21,6 km/óra sebességgel ölti ki a nyelvét.

Egyetlen tüsszentésben 200 millió vírus is lehet, amennyiben influenzás az illető. Az apró cseppekben a vírusok órákig életképesek, tehát fertőznek. Ha a csepp fém- vagy műanyagfelületen landol, a benne lévő vírus napokig életben maradhat. 

Amikor a szánkba kerülnek a levegőben szálló vírusok, egy részüket lenyeljük, és a gyomrunkba kerülve elpusztítja őket a gyomorsav. Ám jelentős részük a torok nyálkahártyájának sejtjein keresztül bekerül a szervezetünkbe, és onnantól kezdve az immunrendszerünkön múlik, hogy megbetegítenek-e.

Lehet, hogy szájbarágó volt régen a villamoson kiragasztott plakát: "Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!", de nagyon hasznos. Ha csavarja az orrod, de nincs időd előkapni egy zsebkendőt, tüsszents a könyökhajlatodba. Nem a leghigiénikusabb megoldás, de legalább a pulóvered vagy kabátod felfogja a cseppeket, azok nem kerülnek a levegőbe.

Készítettem egy infografikát a témáról, az eltérő méretek miatt látszólagos az összehasonlítás, de azért elgondolkodtató, remélem.

influenza higiénia megelőzés

Források:
Jamie és Adam fotó
Usain Bolt fotó
Kaméleon fotó
Tüsszetés Wikipédia

0 Tovább

Megbabonáz a közel valósidejű meteotérkép

Nehezen indul a hét? Felhúztak a hétfő reggeli értekezleten? Lazíts egy kicsit ezzel a fantasztikus széltérképpel. Az oldalt működtető szuperszámítógépek háromóránként frissítik az adatokat. Úgy lehet navigálni benne, mint a Google térképen: a bal egeret lenyomva mozgatod a kurzort. Az alábbi képen az Észak-Amerikát hóval beborító Snowzilla látható, az EarthWindMap linkje és FB-oldala alatta van.

meteorológia időjárás térkép

EartWindMap nyitólap

Facebook-oldaluk

0 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)