Csak ha össze akarsz veszni a szomszéddal...

Az egyre erősödő napsütés mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen gondolkodni a közelgő tavasz egyik fontos kerti munkájáról, az ültetésről.

Sorházban lakunk, északi szomszédunk előszeretettel ültetget mindenfélét a kertjébe. A kulcsszó ez esetben az "északi", ugyanis a növények a napsütés, azaz dél felé szeretnek fordulni és terjeszkedni. Vagyis nagyon sok növény, amit a szomszéd a kerítés mellé ültet, át akar jönni hozzánk. És át is jön, még a beton kerítéslábazat alatt is.

Ilyen a trombitavirág, a málna, a borostyán, a gyöngyvirág, a sásliliom (amit sokan tűzliliomnak hisznek) vagy a divatos bambusz. A málna képes kitúrni a rózsát is, hiába mondja a szomszéd, hogy milyen finom a termése, akkor is 2 hét öröm, 50 hét bosszúság. A trombitavirág a föld alatt alattomosan terjeszkedik, akárcsak a gyöngyvirág: itt kiirtod, ott előjön. A bambuszt sem véletlenül nevezik elegáns agresszornak, a megfékezéséhez az egész kertet fel kell ásni.

Ami a nagyobb évelőket illeti, szerintem bunkóság olyan fát ültetni, ami a termésével átszemetel a szomszédba, mint például a szederfa vagy a tuja. Tujának nevezik a keleti életfát (Platycladus orientalis), és a közönséges tuját is (Thuja occidentalis). Ezekhez, azaz a cipusokkal egy családba tartozik a boróka is (Juniperus communis). Senki nem öntözi őket olyan intenzíven, mint kellene, elképesztő mennyiségű száraz levél, aztán meg termés potyog le róluk. Ráadásul allergének is. 

invazív növények allergia málna tuja borostyán sásliliom bambusz gyöngyvirág trombitavirág szederfa páfrány aranyvessző mogyoróbokor

Forrás: Lelkititkaink.hu

Ha már allergiánál tartunk: ha jó viszonyt akarsz a szomszéddal, ne ültess allergén növényt se a kertedbe. Így például páfrányt, aranyvesszőt vagy mogyoróbokrot. A páfrány a levelek hátoldalán lévő tokokból ontja a spórákat, a többit pedig nem kell bemutatni a szénanáthásoknak.

Aki szép zöld gyepet szeretne a kertjébe, készüljön arra, hogy minimum 8-10 naponta füvet is kell nyírnia. Az előre összeállított pázsitmagkeverékben ugyanis mindig van valamennyi angolperje: ez viszont fokozottan allergén hatású.