Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit ne ültess a kerítés mellé? 

Csak ha össze akarsz veszni a szomszéddal...

Az egyre erősödő napsütés mindenkit arra sarkall, hogy kezdjen gondolkodni a közelgő tavasz egyik fontos kerti munkájáról, az ültetésről.

Sorházban lakunk, északi szomszédunk előszeretettel ültetget mindenfélét a kertjébe. A kulcsszó ez esetben az "északi", ugyanis a növények a napsütés, azaz dél felé szeretnek fordulni és terjeszkedni. Vagyis nagyon sok növény, amit a szomszéd a kerítés mellé ültet, át akar jönni hozzánk. És át is jön, még a beton kerítéslábazat alatt is.

Ilyen a trombitavirág, a málna, a borostyán, a gyöngyvirág, a sásliliom (amit sokan tűzliliomnak hisznek) vagy a divatos bambusz. A málna képes kitúrni a rózsát is, hiába mondja a szomszéd, hogy milyen finom a termése, akkor is 2 hét öröm, 50 hét bosszúság. A trombitavirág a föld alatt alattomosan terjeszkedik, akárcsak a gyöngyvirág: itt kiirtod, ott előjön. A bambuszt sem véletlenül nevezik elegáns agresszornak, a megfékezéséhez az egész kertet fel kell ásni.

Ami a nagyobb évelőket illeti, szerintem bunkóság olyan fát ültetni, ami a termésével átszemetel a szomszédba, mint például a szederfa vagy a tuja. Tujának nevezik a keleti életfát (Platycladus orientalis), és a közönséges tuját is (Thuja occidentalis). Ezekhez, azaz a cipusokkal egy családba tartozik a boróka is (Juniperus communis). Senki nem öntözi őket olyan intenzíven, mint kellene, elképesztő mennyiségű száraz levél, aztán meg termés potyog le róluk. Ráadásul allergének is. 

invazív növények allergia málna tuja borostyán sásliliom bambusz gyöngyvirág trombitavirág szederfa páfrány aranyvessző mogyoróbokor

Forrás: Lelkititkaink.hu

Ha már allergiánál tartunk: ha jó viszonyt akarsz a szomszéddal, ne ültess allergén növényt se a kertedbe. Így például páfrányt, aranyvesszőt vagy mogyoróbokrot. A páfrány a levelek hátoldalán lévő tokokból ontja a spórákat, a többit pedig nem kell bemutatni a szénanáthásoknak.

Aki szép zöld gyepet szeretne a kertjébe, készüljön arra, hogy minimum 8-10 naponta füvet is kell nyírnia. Az előre összeállított pázsitmagkeverékben ugyanis mindig van valamennyi angolperje: ez viszont fokozottan allergén hatású.
 

0 Tovább

Levéltetvek ellen védekezz szájvízzel!

A szép idő nemcsak a Szigetcsúcs napozóit csalogatta elő, hanem a levéltetveket is, amik felháborító nyugalommal napfürdőznek a nagyi rózsáin. Korán jött a nyár, tehát hiába ültettem két hete fokhagymákat a rózsák mellé, még csak arasznyit bújtak ki a földből, nem tudnak elég riasztó hatású illóolajat kibocsátani. Anyám a csalánlére esküszik, de azért vannak ennél forradalmibb megoldások is.

zoldtetu

Miért káros a levéltetű?
Mert megtámadja a zsenge hajtásokat és bimbókat, hogy a levélnedveket szívogatva táplálkozzon. Ezzel egyúttal tönkre is teszi a növényt, tehát nemcsak szimplán bosszantó jelenség. A levéltetű gyakran veszélyes növényi vírusokat terjeszt = kártevő.

Hogyan lehet kiirtani?
A gyári vegyszer kémiai úton hat, megmérgezi a levéltetveket, de állítólag a tetvek egyre inkább immunisak a hatóanyagokra. Úgyhogy ez nemcsak költséges és veszélyes megoldás, hanem kevéssé hatékony is. A gyári vegyszer veszélyes az emberre.

A környezettudatos/organikus szer vagy erős illatanyagával elriasztja a kártevőt; vagy mechanikusan hat, és eldugaszolva a légzőnyílásait, megfullasztja a rovart; vagy pedig toxikusan, de ez a méreg az ember számára veszélytelen. Tehát nem szükséges a szomszéd bácsitól kölcsönkért szovjet vegyvédelmi felszerelést viselni a permetezéskor - ez harminc fokban baráti megoldás. Akkor is válaszd a biomódszert, ha meg szeretnéd enni azt, ami a kertedben terem. A permetezéshez a barkácsáruházban kb 600 forintért kapható permetesflakont lehet használni, de még jobb, ha valami üres tisztítószeres flakont, amit így évekig újrahasznosítasz.

Mi legyen a permetezőszer?

Szappanos víz
Enyhe fertőzésre. Bármilyen szappan jó hozzá, a mosószappan különösen. Apró lyukú reszelőn lereszelsz belőle egy kiskanálnyit, fél liter vízben feloldod, beletöltöd a permetező flakonba, aztán kezdődhet a kerti habparty.

Fokhagyma + szappanos víz + teafaolaj
Az előbbi turbózása. A fél liter szappanos vízhez reszelsz egy gerezd fokhagymát, és adsz hozzá 5 csepp teafaolajat (kb. 900 Ft egy üvegcse, de ezer célra használható, majd megírom). Ezek a hatóanyagok ölik a baktériumokat és vírusokat.

Csalánlevél
Két marék friss vagy 15 dkg szárított levelet legalább egy, legfeljebb két napig áztass, mert utána már olyan mértékűre nő a lében a nitrogéntartalom, hogy elvékonyítja a leveleket, amivel csak a kártevőknek segítesz. (Talajtrágyának viszont jó lesz.) A barnás levet leszűröd, és naponta kétszer lemosó permetezést végzel vele. Büdös.

Étolaj + mosogatószer
Nem kipróbált, de állítólag hatékony módszer erős tetűfertőzés esetén.  Két evőkanálnyi étolajat elkeverni két evőkanálnyi mosogatószerrel fél liter vízben, és naponta kétszer végigpermetezni a teljes növényt. Figyelem! James Bond rázva szereti a martinit, nem keverve, de ha ezt a löttyöt megrázod, úgy felhabzik, hogy nem tudod használni.

Szájvíz
Durva és drága módszer erős fertőzésre, de kipróbáltam a mályvafán, és mintha működne. Fele-fele arányban kell vízzel hígítani a szájvizet, utána kipermetezni. A szájvízben lévő alkohol és egyéb antibakteriális anyagok döglesztő hatással vannak a tetvekre. Illatos virágon nem célszerű használni, bár másnapra elmúlik az intenzív mentolszag. (Mielőtt valaki ekézni kezdene, hogy miért próbáltam ki, ha ennyire költséges: nem szeretem a túlságosan mentolos szájvizet, de ezt az illatszerboltban nem lehet tesztelni, tehát csak otthon derül ki.)

Szájvíz + szappan
Lehet fokozni. A fél literben egy kiskanálnyi szappant feloldani.

feketetetu

Mikor permetezz?
Megoszlanak a vélemények, de amennyiben éppen rátűz a Nap a növényre, akkor NE permetezz. Az apró cseppek ugyanis lencseként fölerősítik a napsugarakat, és megég a levél. Ha kora reggel permetezel, akkor esetleg a még növényen lévő harmat miatt felhígul a szer, vagy nem szárad meg a levél. Ha este permetezel, akkor nedves marad éjszakára a levél, és ez sajnos kedvez a penészesedésnek. A délután nem rossz, de csak árnyékban.

Éppen virágzó növényt (rózsa, gyümölcsfa) nem szabad permetezni, nehogy árts a méheknek.

+ 1 tipp: Szélben ne próbálkozz a permetezéssel. Mindig szemből fúj.

Újra megjelenhetnek a tetvek?
Sajnos igen, ugyanis a tetvek egy része tud repülni, és szépen átköltöznek másik növényre. Ekkor meg kell ismételni a permetezést.

És mi köze van mindehhez a hangyáknak?
Itt olyan tartalom következik, amit csak nagykorúak olvashatnak.

A hangyák és a tetvek gyakran élnek szimbiózisban, mindkét fél számára kedvező életközösségben. A levélnedveket megemésztve a tetű édes mézharmatot ürít, amit szeret megenni a hangya. Ezért a hangyák gondozzák a levéltetveket, megvédik és tisztogatják őket, és állítólag masszírozni is szokták a tetveket, hogy azok minél több mézharmatot produkáljanak. Kimondottan a tudomány érdekében ott álltam egy órát a nagyi rózsája mellett fényképezővel a kezemben, de nem láttam masszírozós akciót. Persze lehet, hogy egyből kiszúrtak a hangyák... Ezen még javítanom kell.

Lényeg a lényeg: ha levéltetűt látsz, gondolj egyből a hangyairtásra is.

Hogyan szabadulj meg a hangyáktól?
Vazelinnel vagy valami régi sűrű kenőccsel kétujjnyi szélesen kend körbe a növény szárát föld felett arasznyival, hogy a hangya ne tudjon felmászni a tetvekhez.
Keresd meg a hangyabolyt, és túrd szét.
Aprított páfránylevelet két napig erjessz vízben, és locsold ki a növény köré a talajra hangyariasztónak. A majoránna és a muskátlilevél is jó erre a célra, csak erős szaga legyen, mert azt nem szeretik a hangyák. 

-------------------------------------------------------------------

Források (saját kútfő mellett):
http://labs.russell.wisc.edu/cullenlab/files/2012/03/JEE-Kraiss-2008.pdf
http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/hogyan-mikor-es-mivel-vedekezzunk-a-leveltetvek-ellen.html
http://www.kolibrikerteszet.hu/biologiai_permetezoszerek
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2&category=11&topic=4723
http://www.ehow.com/facts_7173868_home-remedy-aphids-spray-roses.html
http://www.szabadfold.hu/gazdanet/kertunkudvarunk/hadakozas_a_hangyakkal

3 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)