Tavasszal (és ősszel) sokkal gyakoribb reflux, illetve a gyomor- és nyombélfekély, és gyakran ajánlják, hogy étkezések között inni kell, gyakran keveset, azzal is hígítva a gyomorsavat.

Igen ám, de mit igyunk? Hiszen fekély esetén tiltólistára kerül a koffeintartalmú kávé és kóla, továbbá minden szénsavas (és cukros) ital, a tej, a narancslé és a tea egyaránt -- utóbbinál még a savanyú gyümölcsteák is, de ez talán nem baj, tele vannak hozzáadott aromával. Az alkohol is tilos.

A víz volna a legjobb, de egyrészt unalmas, másrészt mivel a hideg italok (és a forrók) is kerülendők, fogyasztás előtt meg kéne langyosítani, úgy viszont már eléggé nagy kihívás legyűrni. 

Íme 7 tipp a pohárba:

1. Gabonakávé
A pörkölt árpából, rozsból és cikóriából készült instant gabonakávé elfogadható helyettesítője a babkávénak. Gyomorfekély esetén a cukorral történő édesítést is minimalizálni kell, mert a finomított cukrot nehezebben emészti meg szervezetünk, több gyomorsavat termel közben, ami pont káros, ha fekélye van valakinek. Szerencsére a gabonakávé enyhébb, mint a babkávé, "iható" édesítés nélkül is. Ami a pótkávé fehérítését illeti, a tej nem túl szerencsés gyomorfekély esetén, mert gyorsan kiürül a gyomorból, és fokozhatja a savelválasztást, ami a fájdalom kiújulásával járhat. Ez egyénfüggő, nem mindenkinél okoz gondot. Cukorbetegek olvassák el az instant kávéfehérítő összetevőit, mert szénhidrátot tartalmazhat.
Kiegészítés: a kávét lehet fehéríteni mandula-, rizs- vagy szójaitallal, de egyrészt ezeknek szintén van bizonyos szénhidrát-tartalmuk, amelyet a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük, másrészt eléggé drágák: a legolcsóbb 500 Ft literenként.

reflux gyomorfekély nyombélfekély gabonakávé rooibos méz Helicobacter pylori gyömbér kamilla körömvirág cickafark citromfű édeskömény orbáncfű káposztalé burgonyalé sárgarépa alma banán natúrjoghurt

2. Rooibos tea  
Ízesítés nélkül is kellemes ízű, egy csipetnyi is elegendő 1 liter vízhez. Akinek hőfokszabályzós vízforralója van, csak 80 Celsius-fokig melegítse a vizet, abban 3-5 percig áztassa a leveleket. A rooibos, más néven vörös tea egy dél-afrikai cserje levele. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag. Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Érdemes a natúr, szálas rooibos teát választani, amely nem tartalmaz hozzáadott aromát.

3. Mézes-gyömbéres meleg limonádé
Egyes weboldalak szerint a mézben lévő hangyasav irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Mások viszont kifejezetten ajánlják a mézet, mert antibakteriális hatásának köszönhetően gátolja a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium szaporodását. Ki kell tehát próbálni, hogy az ital okoz-e panaszt, vagy enyhülést hoz. Csakis minőségi mézet szabad vásárolni.
A gyömbérről szintén megoszlik a dietetikusok véleménye, már-már komikus, hogy az egyik szigorúan tiltja, a másik kifejezetten ajánlja gyomorfekély esetén. OFF: Jót nevetnénk ezen, ha nem a gyógyulásunk volna a tét, de így dermesztő látni, hogy a táplálkozási szakértők ennyire szélsőséges véleményen vannak rendkívül sok élelmiszerrel kapcsolatban a fekélydiétában.
A baktériumölő hatású gyömbér gingerol nevű illóolaja és más hatóanyagai egyes kutatások szerint enyhítik a fekélyes panaszokat. A friss gyömbért mosás után csak vékonyan szabad meghámozni, mert a héja alatt van a legtöbb hatóanyag. Reszeljünk egy kiskanálnyit (4 grammot) 1 liter 85 Celsius-fokos vízhez. Gyömbérből napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani. A gyömbér fokozhatja a vérhígító gyógyszerek hatását, ezért aki ilyet szed, inkább válasszon más italt.
A limonádét hígra kell elkészíteni, nem a "normál" ízesítés a cél, hanem a fogyaszthatóság. Egy kiskanálnyi mézet csak akkor adjunk hozzá, ha már langyosra hűlt, hogy a méz értékes összetevői ne károsodjanak a hő hatására.

reflux gyomorfekély nyombélfekély gabonakávé rooibos méz Helicobacter pylori gyömbér kamilla körömvirág cickafark citromfű édeskömény orbáncfű káposztalé burgonyalé sárgarépa alma banán natúrjoghurt

4. Gyógyteák
Minden, ami gyulladáscsökkentő, hámosító, nyugtató hatású, mint a kamilla, körömvirág, cickafark, édeskömény, citromfű és orbáncfű. Utóbbi mérsékli a depresszió tüneteit is. A gyógyteák többsége ízesítés nélkül is elfogadható ízű, enyhén édeskés. Én 1 liter vízhez adok egy filtert vagy egy csapott kiskanálnyi füvet-virágot.

5. Almás-banános turmix
Egy meghámozott almát és egy banánt két deciliter langyos vízzel összeturmixolunk. Apránként fogyasszuk el, mert egyszerre megterhelő mennyiség lehet, márpedig a fekélyes gyomrot nem szabad "túlfeszíteni". Hozzá lehet adni pár csepp citromlét, hogy ne barnuljon be. A nagy pektintartalmú alma és a nyáktermelő banán afféle védőbevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. A gyomrot irritálhatja az alma héja, ezért kell lehámozni. Minél zöldebb a banán, annál több hatóanyag van benne.

6. KBS-lémix
A gyomorfekély kúrálására jó a nyers zöldséglékeverék, amely káposztából, (rózsa-) burgonyából és sárgarépából áll. A burgonya mucintartalma a gyomor és bél nyálkahártyáján bevonatot képez, így segíti a gyógyulást. (Vérző gyomorfekély esetén tilos!) A káposztában U-vitamin (S-methylmethionine) található, amely természetes fekélykezelő szer. A sárgarépa színét is adó béta-karotin fontos hámvédő és regeneráló hatású elővitamin (az A-vitaminé).
A KBS-lémixhez egy közepes méretű krumplit, 5 levél fejeskáposztát és egy kisebb sárgarépát felkockázva beleteszünk a robotgép táljába, hozzáöntünk 2 dl langyos vizet, és összeaprítjuk. Utána leszűrjük, kicsavarjuk a zöldségaprítékot. Kézi reszelővel is lehet dolgozni, de az elég intenzív munka. A lémixet étkezés előtt 20 perccel elkortyoljuk. Egy kicsit jobb az íze, mint amire készülünk, és cserébe állítólag 10 nap alatt meggyógyítja az enyhébb fekélyeket.
Egyes internetes források nem ajánlják a gyümölcscentrifuga használatát, állítólag abból nem minden értékes tápanyag képes kijutni. Bioboltokban kapható nyers káposztalé is, önmagában is fogyasztható.

7. Hígított joghurt
A hűtőből kivett natúrjoghurt kellemetlenül hideg az üres gyomornak, de duplájára hígítva kézmeleg vízzel már kellemes innivaló. Enyhíti a fekély okozta sajgó fájdalmat, a benne lévő élőflóra segíti a jótékony bélbaktériumok munkáját, és gátolja a H. pylori szaporodását. Az édesített joghurtok kevésbé hatékonyak.

További olvasnivalók a témában:
Édenkert.hu
Vital.hu
RD.hu