Egyes statisztikák szerint az újévi fogadalmak lendülete március közepéig tart ki. Amennyiben azt fogadtad meg, hogy leszoksz a dohányzásról, mostanra lehet, hogy néha rágyújtottál már. 

Pláne, hogy itt a jó idő, ki lehet ülni teraszokra – a nyirkos téli hidegben rossz az utcán fagyoskodva cigizni, és még a füstöt is kellemetlenebbnek érzi olyankor a dohányos, mint tavasszal vagy nyáron.

De a teljes leszokásért sokkal keményebben meg kell küzdeni, mint az ember előtte feltételezi: a függőséget okozó szerek közül az első helyezett heroin majd a kokain után a nikotin a legerősebb.

A probléma a nikotin alattomos természetében van: egyetlen cigaretta elszívásával ugyan csak 1-2 milligramm nikotin jut a szervezetedbe, de a véráramban akár három napig bennmarad. A nikotin a vizeletből a dohányzás után 3-4 napig, a nyálból 2-4 napig kimutatható. A nikotin bomlásterméke, a kotinin a hajból akár még a cigaretta elszívása után 7-10 nappal is kimutatható.

A nikotin lebontását a máj végzi, tehát ha megfelelő diétával tehermentesíted a működését, akkor gyorsabban dolgozza fel a nikotint, az hamarabb ürül ki a szervezetedből, és kevésbé fogod kívánni a következő szál cigit. Ha pedig mégsem bírtad ki, és rágyújtottál, az alábbi módszerrel könnyebben megelőzheted a visszaesést.

Az, hogy a máj milyen gyorsan képes lebontani a nikotint, persze függ az étrendtől, életkortól, nemtől, a szedett gyógyszerektől, illetve vesebetegségtől vagy terhességtől. Minél idősebb valaki, annál lassabb a nikotin lebontása. A mentolos cigaretta mentolja is lassítja a lebontást,  akárcsak a grapefruitlé (utóbbi egyik hatóanyaga a májban enzimbénító hatású).

Az alábbi módszer azoknak szól, akik nem alkalmaznak nikotinpótlást, tapaszt, rágót vagy e-cigit. A lényeg ugyanis az, hogy a szervezetet megtisztítsuk a nikotintól, a függőséget okozó hatóanyagtól.

dohányzásról való leszokás máj méregtelenítése nikotinfüggőség csökkentése zöld tea citromfű stresszoldás

Képforrás

"Ideális esetben a leszokást teljes életmódváltással kell kombinálni", mondta kérdésemre Sasvári-Szekeres Anita dietetikus. Ám a teljes életmódváltás sokaknak nem is fizikailag, inkább lelkileg megterhelő, túl sok tényező borulna egyszerre az életükben. És mivel a nyugtatónak érzett nikotint kiiktatták, úgy érezhetik, hogy ennyi változással nem tudnak megbirkózni rágyújtás nélkül.

Akkor kezdjék a leszokást a táplálkozásuk átalakításával, legfőbb méregtelenítő szervük, a májuk rendbetételével! 

Még egy fontos infó: a nikotinmegvonás következtében ideiglenesen alacsonyabbá válik a vércukorszint. Emiatt a leszokóban lévő ember farkaséhséget érez, különösen az édességek iránt. Sajnos, míg a nikotin pillanatok alatt képes az agyban pozitív érzelmeket kiváltani, addig az étkezés után ehhez legalább 20 perc kell: ennyi idő alatt pedig óriási mennyiségű édességet lehet befalni. Ha rádtör a rágcsálhatnék, egyél meg egy almát, körtét vagy narancsot: a megtisztításukkal lekötöd a kezedet, a rágás és az édes ízük enyhíti a rágyújtás iránti vágyat.
Jó hír: egészséges emberekben leszokás után a vércukorszint 3-4 nap alatt normalizálódik.

Megfelelő étrenddel segítsd a leszokást!

Az absztinencia kezdetén sokrétű biokémiai változáson megy át a szervezet, ami eleinte inkább megnehezíti a leszokást, mintsem segítene, mondja Sasvári-Szekeres Anita. Minden szempontból azt kell támogatni, hogy ne sóvárogjunk a cigaretta után. 

Elsősorban a C-vitaminban gazdag és a jelentős antioxidáns tartalmú citrusfélék (vérnarancs, citrom) és a piros színű gyümölcsök, valamint a keresztesvirágú (kelbimbó, fejeskáposzta, brokkoli, rukkola, kelkáposzta, retek, fehérrépa, karfiol, karalábé, torma, zsázsa) és zöld leveles zöldségek, salátafélék fogyasztása hozzájárul a szervezet méregtelenítő és öntisztító folyamatainak serkentéséhez. Naponta többször fogyassz ezekből frissen, turmixként, főzelékként vagy rakott ételként, tanácsolja a dietetikus. 

dohányzásról való leszokás máj méregtelenítése nikotinfüggőség csökkentése zöld tea citromfű stresszoldás

Képforrás

A rostfogyasztás növelése is hangsúlyossá válik. Az elfogyasztott pékáru teljes kiőrlésű lisztből készüljön, a főétel mellé köretként válassz barna rizst, barna tésztát, hajdinát, kölest, amarántot. A rostok egy része megduzzad, teltségérzetet okoz, így kevésbé érzed majd a kínzó éhséget, emellett a vércukorszintedet is szabályozza.

Érdemes akár mindennap egy kis marék olajos magvat, például sótlan diót, mogyorót, mandulát elfogyasztani. Ez főként az idegrendszerre lesz nagyon jó hatással omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően, mondja Sasvári-Szekeres Anita.

A bőséges folyadékfogyasztásról sem feledkezhetsz meg. Igyál sok vizet, jó minőségű zöld teákat, a máj működését serkentő máriatövis- és vértisztító csalánteát, cukrozás nélkül. A zöld tea enyhén értágító hatású, ami kedvező az érszűkületet okozó nikotin után.  

dohányzásról való leszokás máj méregtelenítése nikotinfüggőség csökkentése zöld tea citromfű stresszoldás

Képforrás

A probiotikus termékek, mint például a joghurt, a megfelelő bélflóra kialakításában játszik szerepet. Jól működő szervezet pedig jobban tudja hasznosítani az elfogyasztott hasznos tápanyagokat, ad még egy tanácsot a dietetikus. 

A méregteleníteni izzasztással is lehet: a bőséges vízivást követő szaunázás, infraszaunázás fokozza a verejtékezést, azzal pedig a méregtelenítést. 

A sportolás is kiemelt szerephez jut, mivel a testsúly megtartásában és a stressz csökkentésében is segít. Nem kell egyből maratoni futásra gondolni, napi félóra gyors tempójú gyaloglás is megteszi kezdetnek. Kiegészítheted alternatív módszerekkel, relaxációs gyakorlatokkal, autogén tréninggel, a tüdőkapacitást fejlesztő légzőgyakorlatokkal. 

dohányzásról való leszokás máj méregtelenítése nikotinfüggőség csökkentése zöld tea citromfű stresszoldás

Képforrás

Hasznos táplálékkiegészítők:

A-vitamin (például sárgarépában) segít a keringés, az agy és az idegsejtek működését. A dohányosok szervezetében alacsonyabb a szintje a kívánatosnál.
B9-vitamin, másnéven folsav (például a céklában) segíti a nikotin kiürülését, valamint a nikortinhiány miatt fellépő alvászavarokat, hangulatingadozásokat is enyhíti.
B-komplex rendszeres szedése a feszült idegállapotra is jó hatással van, továbbá a sejtek regenerálódását segíti.
C-vitaminból a dohányosoknak eleve kevesebb van a szervezetükben a nikotin által okozott stressz miatt. Ennek a vitaminnak a pótlása (például napi 1-2 vérnaranccsal) a nikotin utáni sóvárgás miatt jelentkező szorongást is csökkenti.
E-vitamin (például búzacsírában, mandulában) segít a dohányzás miatt beszűkült és rugalmatlanná vált érfalak helyreállításában, a szívbetegségek megelőzésében.
Kapszulás probiotikum: a bélflóra helyreállításáért, működésének serkentéséért. Kapható patikában vagy illatszerboltban. Kerüld a folyékony probiotikum-készítményeket, mert gyártótól függően egy kis flakonban akár 12 gramm cukor is lehet, ami 3 kiskanálnyival egyenlő!
Citromfűtea vagy -kapszula: enyhíti a feszültséget, elősegíti a nyugodt alvást.

Összefoglalva:
Ha a fogadalmad ellenére rágyújtottál, önostorozás helyett a következő három napban egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű tésztát, natúr joghurtot, igyál sok vizet és teát cukor nélkül, sportolj, izzadj, és szedd a fenti vitaminokat, hogy mielőbb kiürüljön szervezetedből a nikotin és bomlásterméke.

+1 tipp: ha nagyon elkap a rágyújthatnék, moss fogat, azzal elég jól el lehet terelni a figyelmet. Ráadásul a fogaid előbb szabadulnak a dohányzás okozta sárgás színtől. Tarts a munkahelyeden is egy fogmosókészletet.