Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

7 italtipp reflux és gyomorfekély esetén

Tavasszal (és ősszel) sokkal gyakoribb reflux, illetve a gyomor- és nyombélfekély, és gyakran ajánlják, hogy étkezések között inni kell, gyakran keveset, azzal is hígítva a gyomorsavat.

Igen ám, de mit igyunk? Hiszen fekély esetén tiltólistára kerül a koffeintartalmú kávé és kóla, továbbá minden szénsavas (és cukros) ital, a tej, a narancslé és a tea egyaránt -- utóbbinál még a savanyú gyümölcsteák is, de ez talán nem baj, tele vannak hozzáadott aromával. Az alkohol is tilos.

A víz volna a legjobb, de egyrészt unalmas, másrészt mivel a hideg italok (és a forrók) is kerülendők, fogyasztás előtt meg kéne langyosítani, úgy viszont már eléggé nagy kihívás legyűrni. 

Íme 7 tipp a pohárba:

1. Gabonakávé
A pörkölt árpából, rozsból és cikóriából készült instant gabonakávé elfogadható helyettesítője a babkávénak. Gyomorfekély esetén a cukorral történő édesítést is minimalizálni kell, mert a finomított cukrot nehezebben emészti meg szervezetünk, több gyomorsavat termel közben, ami pont káros, ha fekélye van valakinek. Szerencsére a gabonakávé enyhébb, mint a babkávé, "iható" édesítés nélkül is. Ami a pótkávé fehérítését illeti, a tej nem túl szerencsés gyomorfekély esetén, mert gyorsan kiürül a gyomorból, és fokozhatja a savelválasztást, ami a fájdalom kiújulásával járhat. Ez egyénfüggő, nem mindenkinél okoz gondot. Cukorbetegek olvassák el az instant kávéfehérítő összetevőit, mert szénhidrátot tartalmazhat.
Kiegészítés: a kávét lehet fehéríteni mandula-, rizs- vagy szójaitallal, de egyrészt ezeknek szintén van bizonyos szénhidrát-tartalmuk, amelyet a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük, másrészt eléggé drágák: a legolcsóbb 500 Ft literenként.

reflux gyomorfekély nyombélfekély gabonakávé rooibos méz Helicobacter pylori gyömbér kamilla körömvirág cickafark citromfű édeskömény orbáncfű káposztalé burgonyalé sárgarépa alma banán natúrjoghurt

2. Rooibos tea  
Ízesítés nélkül is kellemes ízű, egy csipetnyi is elegendő 1 liter vízhez. Akinek hőfokszabályzós vízforralója van, csak 80 Celsius-fokig melegítse a vizet, abban 3-5 percig áztassa a leveleket. A rooibos, más néven vörös tea egy dél-afrikai cserje levele. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag. Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Érdemes a natúr, szálas rooibos teát választani, amely nem tartalmaz hozzáadott aromát.

3. Mézes-gyömbéres meleg limonádé
Egyes weboldalak szerint a mézben lévő hangyasav irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Mások viszont kifejezetten ajánlják a mézet, mert antibakteriális hatásának köszönhetően gátolja a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium szaporodását. Ki kell tehát próbálni, hogy az ital okoz-e panaszt, vagy enyhülést hoz. Csakis minőségi mézet szabad vásárolni.
A gyömbérről szintén megoszlik a dietetikusok véleménye, már-már komikus, hogy az egyik szigorúan tiltja, a másik kifejezetten ajánlja gyomorfekély esetén. OFF: Jót nevetnénk ezen, ha nem a gyógyulásunk volna a tét, de így dermesztő látni, hogy a táplálkozási szakértők ennyire szélsőséges véleményen vannak rendkívül sok élelmiszerrel kapcsolatban a fekélydiétában.
A baktériumölő hatású gyömbér gingerol nevű illóolaja és más hatóanyagai egyes kutatások szerint enyhítik a fekélyes panaszokat. A friss gyömbért mosás után csak vékonyan szabad meghámozni, mert a héja alatt van a legtöbb hatóanyag. Reszeljünk egy kiskanálnyit (4 grammot) 1 liter 85 Celsius-fokos vízhez. Gyömbérből napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani. A gyömbér fokozhatja a vérhígító gyógyszerek hatását, ezért aki ilyet szed, inkább válasszon más italt.
A limonádét hígra kell elkészíteni, nem a "normál" ízesítés a cél, hanem a fogyaszthatóság. Egy kiskanálnyi mézet csak akkor adjunk hozzá, ha már langyosra hűlt, hogy a méz értékes összetevői ne károsodjanak a hő hatására.

reflux gyomorfekély nyombélfekély gabonakávé rooibos méz Helicobacter pylori gyömbér kamilla körömvirág cickafark citromfű édeskömény orbáncfű káposztalé burgonyalé sárgarépa alma banán natúrjoghurt

4. Gyógyteák
Minden, ami gyulladáscsökkentő, hámosító, nyugtató hatású, mint a kamilla, körömvirág, cickafark, édeskömény, citromfű és orbáncfű. Utóbbi mérsékli a depresszió tüneteit is. A gyógyteák többsége ízesítés nélkül is elfogadható ízű, enyhén édeskés. Én 1 liter vízhez adok egy filtert vagy egy csapott kiskanálnyi füvet-virágot.

5. Almás-banános turmix
Egy meghámozott almát és egy banánt két deciliter langyos vízzel összeturmixolunk. Apránként fogyasszuk el, mert egyszerre megterhelő mennyiség lehet, márpedig a fekélyes gyomrot nem szabad "túlfeszíteni". Hozzá lehet adni pár csepp citromlét, hogy ne barnuljon be. A nagy pektintartalmú alma és a nyáktermelő banán afféle védőbevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. A gyomrot irritálhatja az alma héja, ezért kell lehámozni. Minél zöldebb a banán, annál több hatóanyag van benne.

6. KBS-lémix
A gyomorfekély kúrálására jó a nyers zöldséglékeverék, amely káposztából, (rózsa-) burgonyából és sárgarépából áll. A burgonya mucintartalma a gyomor és bél nyálkahártyáján bevonatot képez, így segíti a gyógyulást. (Vérző gyomorfekély esetén tilos!) A káposztában U-vitamin (S-methylmethionine) található, amely természetes fekélykezelő szer. A sárgarépa színét is adó béta-karotin fontos hámvédő és regeneráló hatású elővitamin (az A-vitaminé).
A KBS-lémixhez egy közepes méretű krumplit, 5 levél fejeskáposztát és egy kisebb sárgarépát felkockázva beleteszünk a robotgép táljába, hozzáöntünk 2 dl langyos vizet, és összeaprítjuk. Utána leszűrjük, kicsavarjuk a zöldségaprítékot. Kézi reszelővel is lehet dolgozni, de az elég intenzív munka. A lémixet étkezés előtt 20 perccel elkortyoljuk. Egy kicsit jobb az íze, mint amire készülünk, és cserébe állítólag 10 nap alatt meggyógyítja az enyhébb fekélyeket.
Egyes internetes források nem ajánlják a gyümölcscentrifuga használatát, állítólag abból nem minden értékes tápanyag képes kijutni. Bioboltokban kapható nyers káposztalé is, önmagában is fogyasztható.

7. Hígított joghurt
A hűtőből kivett natúrjoghurt kellemetlenül hideg az üres gyomornak, de duplájára hígítva kézmeleg vízzel már kellemes innivaló. Enyhíti a fekély okozta sajgó fájdalmat, a benne lévő élőflóra segíti a jótékony bélbaktériumok munkáját, és gátolja a H. pylori szaporodását. Az édesített joghurtok kevésbé hatékonyak.

További olvasnivalók a témában:
Édenkert.hu
Vital.hu
RD.hu

0 Tovább

Az öt legédibb virág, amit azonnal irts ki a kertedből

Rohadjon ki a szívem, ahogy Puzsér Róbert mondta, ha még egyszer megengedem, hogy virágozzon a kertünkben valamelyik a következő növények közül. Cukiságoknak mutatják magukat, de ha kicsit is lanyhul az óvatosságod, hamarosan mindenütt felütik fejüket, megfojtják a kedvenc (és drága) növényeket, és évekbe telik kiirtani őket a kertből. Nem viccelek!

 Már akkor meg kellene hallani a vészcsengő eszeveszett csöngetését, amikor a gyanútlan hobbikertész azt olvassa egy növényről, hogy „igénytelen”. Fordítsuk csak le: ez azt jelenti, hogy elvan minden talajban, bírja a szárazságot is. Elvegetálgat a kertben szerényen, csendesen meghúzódik a többi virág között, persze azért ide-oda pottyant pár utódot.

 Ám ha a körülmények javulnak, mert például rendesen öntözi az ember a közelben álló rózsákat, az igénytelen növény robbanásszerűen szaporodni kezd. Sok verejtékbe és derékfájásba kerül gyökerestül kipucolni a földből, és még több pénzbe, hogy zöldhulladék-gyűjtő zsákban kitegyem a kukásoknak. Ezeket a növényeket ugyanis eszem ágában sincs a komposztba engedni, mert akkor évtizedekre megfertőzik a kertet. Az egész olyan, mint egy rossz sci-fi.

Gyomgyilok hadba indul

 Nefelejcs

Miért rohadék? A bájos kis kék virágok elhervadtával az addig bársonyos levelek megkeményednek, smirgliszerűvé válnak, lehorzsolják a bőrt a bokádról. Magjait szétszórja az egész kertben, gyökerei a föld alatt észrevétlenül terjeszkednek, átmennek a betonkerítés alatt is.

Hogyan irtsd ki? Ha csak kapával indulsz ellene, azt éred el, hogy a szétvágott tövekkel szaporítod a növényt. Semmit nem ér, ha megpróbálod kitépni, bár a dörzsi levele és szára miatt már ahhoz is gumikesztyűt vegyél. A gyöngyvirág teljes gyökérzetét ki kell ásni, húzkodni nem szabad, meg a fekete gyökérszálak könnyen szakadnak – és ami bent marad, az továbbra is fejlődni fog. Marad a vasvilla, azzal legalább negyven centi mélyen át kell forgatni a földet, eső után két nappal, mert akkor még porhanyós, de nem száraz (attól megint csak beszakadna a gyökér). A gyökérzetet egyben egy nagy labda földdel kiemeled, aztán lerázod róla egy földet.

Sásliliom

Miért rohadék? A sásliliom szép virágot hoz ugyan, de ennél gyorsabban szaporodik. Talajra és hőmérsékletre igénytelen, jól érzi magát a legsanyarúbb körülmények között is.

Hogyan irts ki? A sáslevelek nyúlnak, tőből leszakadnak, amikor próbálod ritkítani őket, de a tő bent marad. Itt is a villa lesz a legjobb barátod, amivel kiásod a rizómának nevezett répaszerű töveket. Ezekben egyébként vizet tárol, ami lehetővé teszi számára, hogy átvészelje az aszályos napokat. Annyiból szerencsés helyzetben vagy, hogy elég egyszer kiirtani – már ha tényleg sikerül minden rizómát kiszedni a földből.

Körömvirág

Miért rohadék? Ó igen, persze a körömvirág gyógynövény, a visszértől kezdve az aftáig ezer baj ellen hatásos. Ellenben irtózatos tempóban szaporodik, ha júliusban derékban lecsapod a virágokat, októberben még egyszer virágzik, sőt, nálunk még az enyhe januárban is virított, csak a februári fagy ölte meg. Mármint a tavalyi növényt, de addigra a talajt teleszórta maggal. Ezekből most bújnak elő a palánták, iszonyatos mennyiségben. Szeretnék egy ágyásban meghagyni néhányat, kifejezetten a virágzat gyűjtése miatt. De már előre rettegek, mert a körömvirágot nemcsak az ember szereti: valódi csigacsemege, különösen az undorító tigriscsíkos meztelen csigák szeretik. Azokat messziről idevonzza, utána pedig letarolják az egész kertet.

Hogyan irtsd ki? Kézzel, egyenként kell kihúzkodni őket a földből, nem elég letaposni vagy beforgatni (ha-ha!). Utána pedig figyelni kell, és a magba forduló virágfejeket elszáradás, azaz maghullatás előtt levágni. 

Gyermekláncfű (pitypang, kutyatej)

Miért rohadék? Nincs annál édesebb látvány, mint amikor egy óvodás ügyesen letépi a pitypang bolyhos buksiját, és jó nagyot ráfújva szélnek ereszti a repülőszőrös magokat. Érzékenyebb hobbikertészekben ilyenkor megáll az ütő, mert ők pontosan tudják, milyen következményekkel jár mindez: lőttek a gyepnek. A pitypang ugyanis kitartóan terjed, és megfojtja a pázsitot. Úgyhogy ha jövőre is füvet akarsz látni a kertedben, meg kell védened.

Hogyan irtsd ki? Először villával föl kell lazítani a talajt, majd egyenként kihúzkodni a növényt, ami nem könnyű feladat, mert erős karógyökere mélyen benyúlik a földbe. Fiatal levélzete salátának jó, a gyökeret megpárolhatod főzeléknek. Édes bosszú!

Gyöngyvirág

Miért rohadék? Minden része mérgező, kisgyerekes kertben tilos meghagyni: a harangvirágok helyén ugyanis helyes piros bogyókat növeszt, amelyek erősen mérgezőek. Ugyanígy mérgező a növény virága és levele. Átvitt értelemben a gyökérzete is, mert alattomosan kúszik a föld alatt. Vékony, fehéres rizómái beszövik a talajt a föld alatt, és elszívják a tápanyagokat a többi növény elől. Ha mindenáron akarsz gyöngyvirágot, legalább negyven centi mélyen kerítsd el a számára kijelölt területet, mondjuk földbe vert műanyag ágyásszegéllyel, vagy olyan nagy és mély cseréppel, amelyet a pereméig földbe süllyesztesz, de előtte kiütöd az alját, hogy ne pangjon benne a víz.

Hogyan irtsd ki? Villával meglazítod a talajt, utána óvatosan kell kihúzogatni-rázogatni a gyökérzetet. A meghagyott növényekről virágzás után a bogyókat vágd le, és dobd a kukába!  

+1 Alkörmös

Miért rohadék? Amerikából származó invazív növény, éretten feketés bogyóit hajdanán kelmefestésre használták, gyökeréből szappant főztek. Aztán kiderült, hogy a növény minden része erősen mérgező. Ezért kisgyerekes kertben tilos meghagyni! Az alkörmös a bogyókban megbújó rengeteg mag révén, de a gyökérzetével is szaporodik: a főgyökér mellett ugyanis leágazások hajtanak ki.

Hogyan irtsd ki? A testes és mélyre nyúló gyökér kiásása felemészthet egy fél délutánt, úgy készülj, hogy minimum félméteres kráter marad utána a földben. Ekkor tovább kell ásni oldal irányban és lefelé is, hogy az esetleg letört gyökérsarjakat kibányászd a talajból. Kőkemény meló, a villa fogai össze-vissza görbültek, mire sikerült ezt a gyökeret kifordítani a talajból.

13 Tovább

Ökoritmus

blogavatar

Szó esik egyszerű, követhető és jópofa zöld ötletekről, városi környezettudatosságról és még számtalan érdekességről a Természet világából.

Címkefelhő

ablakfólia (1),akupresszúra (1),akupunktúra (1),alkörmös (1),allergia (3),alma (1),almaecet (1),aloe vera (1),antibakteriális (1),aranyvessző (1),bambusz (1),banán (1),Bernoulli-hatás (1),bevásárlás (1),biokozmetikum (1),biológiai víztisztítás (1),biotakarítás; cipőpucolás; bolhairtás; bútorápolás; testradír; banánhéj; teafilter; kávézacc; citromhéj (1),borostyán (1),burgonyalé (1),buszmegálló (1),bőrfeszesítés; arcpakolás; méz; joghurt; teljes kiőrlésű liszt; tej; tojássárga; almaecet; antioxidáns; C-vitamin; aszkorbinsav (1),cickafark (1),cickafarktea (1),citromfű (2),csalán (1),cukiság; összpontosítás fejlesztése; lajhárbébi (1),diólevéltea (1),dohányzásról való leszokás (1),ecet (1),ecet; antibakteriális lemosás; Staphylococcus aureus; Campylobacter; Eccherichia coli; Listeria (1),ellenpólus térkép (1),energiatakarékosság (1),eper (1),eper termesztés erkélyen (1),fehér tető (1),Fibonacci (1),folyékony trágya házilag (1),fülgyertya (1),fürdőtó (1),fűszernövények termesztése erkélyen (1),fűtés energiatakarékosság hőszigetelés (1),gabonakávé (1),globális felmelegedés (1),grillsziget (1),gyermekláncfű (1),gyomirtás (1),gyomorfekély (1),gyömbér (1),gyöngyvirág (2),hagyma (1),hangya (1),Helicobacter pylori (1),helikopter (1),higiénia (1),háztartás (1),hőpajzs (1),hűtés (1),hűtés légkondicionálás nélkül (1),időjárás (1),időjós kő (1),illóolaj (2),impulzusvásárlás (1),influenza (1),invazív növények (2),izzócsere (1),jegelés (1),Johns Weather Forecasting Stone (1),kamilla (1),kamillatea (1),kert (1),kerti tó (1),komposzt (3),komposztálás (1),kullancs (1),kutya (1),kánikula (1),káposztalé (1),kártékony kerti rovarok (1),környezettudatosság (1),körömvirág (2),kúszónövény (1),lakáshűtés (1),levéltetű (1),leégés (1),lábfürdő (1),majoranna (1),masszázs (1),megelőzés (1),mennyezeti ventilátor (1),mentol (1),meszes talaj (1),meteorológia (2),mogyoróbokor (1),munkahely (1),máj méregtelenítése (1),málna (1),mérföld kilométer átváltás (1),méz (1),napozás (1),naptej házilag (1),napvitorla (1),narancsbőr (1),NASA (1),natúrjoghurt (1),nefelejcs (1),nikotinfüggőség csökkentése (1),NPK-arány (1),nyombélfekély (1),nyári konyha (1),nyári középhőmérséklet (1),népzene (1),olívaolaj (1),orbáncfű (1),organikus gyep (1),orrdugulás (1),orrmosó (1),pH-érték (1),páfrány (2),párologtatás (1),pázsit (1),rajzfilmfigura rizsből (1),redőny (1),reflux (1),RICE (1),ricinusolaj (1),rizsformázás (1),rooibos (1),rovarriasztó (1),rozmaringolaj (1),rózsa (1),Salt Institute (1),savanyú talaj (1),sebességkorlátozás (1),spaletta (1),stresszoldás (3),szappan (1),szarvas (1),szederfa (1),szódabikarbóna (1),szójaolaj (1),sárgarépa (1),sásliliom (2),(1),takarítás (1),teafaolaj (1),trombitavirág (1),trágyázás (1),tuja (1),tájjellegű zöldségek és gyümölcsök (1),tápoldatozás (1),távmunka (1),térkép (1),túlöntözés (1),UV-sugárzás (1),vazelin (1),ventilátor (1),virágföld (1),vízhólyag (1),zsalugáter (1),zselatin pakolás (1),zsurlófűtea (1),zöld konyha (1),zöld tea (2),ágyások kialakítása (1),állatmentés (1),árnyékolás (1),édeskömény (1),éjszakai térdfájás (1),étel gyereknek (1),ételallergia (1),ételkilométer (1),ételművészet (1),óraátállítás inzulin cukorbeteg (1),öntözés (1),újrahasznosítás (1),úszómedence vegyszer nélkül (1),ültetés esőcsatornába (1),őshonos zöldségek és gyümölcsök (1)