Sokan vannak azon az állásponton,  hogy szervezetünk általában jobban képes hasznosítani a táplálékban lévő természetes eredetű vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a szintetikusakat (=tablettákat, porokat). Mások szerint viszont hatásosabb a multivitamin. Az interneten ezernyi cikk foglalkozik mindkét oldal érveinek felsorolásával. 

A felnőtteket nem túl nehéz meggyőzni a zöldség- és gyümölcsfogyasztás előnyeiről, ám a gyerekek sokszor fintorognak a szüleik által egészségesnek nevezett ételek fölött. Létezik erre megoldás, bár némi tervezést és időt igényel.

Nawaphorn Piewpun thaiföldi bőrgyógyász doktornő hobbiként kezdett ételművészettel foglalkozni. Ma már 80 ezer követője van a Facebookon, és az Instagram-oldalát is számos anyuka keresi fel ötletekért: hogyan formázzuk meg úgy az ételt, hogy a gyerek hajlandó legyen az utolsó falatig elfogyasztani. 

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

Nawaphorn, művésznevén Peaceloving Pax szójaszósszal, kurkumával, fűszerekkel és növényi ételfestékkel színezett rizsgombócokat alakít mókás állatkává vagy filmszereplővé. A vonások kialakításához tengeri hínárt használ (szárított norit Magyarországon is lehet a hipermarketekben kapni), amelyből sniccerrel vágja ki az aprólékos szemecskéket, orrocskákat.

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

Külön figyelmet érdemelnek uzsonnásdobozai: Ázsiában nagy hagyománya van a dobozos házikosztnak, amelyet reggelente az anyuka készít el gyerekeinek, férjének. Az ételdoboz neve a Fülöp-szigeteken baon, Koreában dosirak, Taiwanon biandang, Indiában tiffin, Japánban bento.

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

A bento egyik irányzata a kyaraben, amely a távol-keleti szigetország legnépszerűbb rajzfilmfiguráit idézi meg étel formában. Japánban még versenyeket is rendeznek, hogy ki tud esztétikusabb bento dobozt összeállítani.

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

Míg a világ más részein fogyasztott hosszú szemű rizsben a keményítő amilóz és amilopektin összetevőkből áll, az Ázsiában kedvelt rövid szemű rizsben lévő keményítő zömmel amilopektin. Ettől lesz olyan ragadós a rizs, hogy akár gombócokká is összeáll – ideális a rizsszobrászathoz.
Meg lehet próbálni utánozni olasz rizottórizsből vagy valami olcsó rizsből kukoricakeményítő hozzáadásával (annak nagy az amilopektin tartalma).

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

rizsformázás ételművészet rajzfilmfigura rizsből étel gyereknek

További képek elérhetők Peaceloving Pax Facebook- és Instagram-oldalán.