Lépj túl a krumplihéjon, jöjjön a lekváros papírzsepi!

A komposztálás lényege, hogy a kültelki szeméthegyeket egyébként csak szaporító kerti vagy konyhai szerves hulladékból a természet számára hasznosítható tápanyag-utánpótlást készítsünk. Jó, a „készítsünk” talán kicsit erős, hiszen a baktériumok és a giliszták végzik el a munka nehezét, de azért rajtunk is múlik, hogy mennyivel kevesebb megy a kukába, és mennyivel több a komposztkupacra. Csak arra kell ügyelnünk, hogy se műanyag, se pedig mérgező anyag (kenőolajos fűrészpor, hamu) ne legyen közte. És mindent nagyjából fél gyufásdoboz méretűre kell aprítani. Korábban már részletesen írtam róla.

Jé, ezt mind lehet?

Akváriumi növény
Állatszőr
Celofán (csak igazi, a régi befőtt tetejéről)
Ceruzahegyezés utáni forgács
Csipsz (ha véletlenül maradna)
Csonthéjasok, pl. mogyoró, mandula, pisztácia maghéja (kivéve a diót, ami mérgező)
Fogpiszkáló
Fűrészpor (de csak kezeletlen fából)
Fűszerek (túl régi szárított vagy fonnyadt zöld)
Gyapjú (molyrágta textil, régi fonal)
Gyógynövények (túl régi szárított vagy fonnyadt zöld)
Gyufa (használtan)
Haj
Haltáp (szárított)
Kartonpapír
Kávéfilter
Kávézacc
Keksz (állott)
Kenyérmorzsa
Kölesgolyó (a konyhaszekrény alól kiszedettek)
Köröm
Kötél (régi, foszlott, de nem olajos)
Krepp-papír maradék
Kukoricapehely
Kutyakaja (szójaalapú szárazeledel)
Lakás vagy konyha felsöprésekor összegyűlő szemétmorzsák
Lekvár (lejárt szavatosságú, de nem penészes, és csak kis mennyiségben)
Luffaszivacs
Lufi (de csak a latex alapú, lebomló)
Macskakaja (szójaalapú szárazeledel)
Madáralom (homok)
Madártoll
Mandula vagy mogyoró belső barna héja
Mirelit gyümölcs- vagy zöldségmaradék (lejárt szavatosságú)
Muffinkosárka (papír)
Müzliszelet (ha kicsit avas szagú volna)
Nyúl- vagy tengerimalac-alom
Pamutanyag
Papírtörlő (a cellulózrostok lazítják a komposztot)
Papírtörlő guriga
Papírtálca (nem a műanyag bevonatú, hanem a „kolbászos” fajta natúr)
Papír zsebkendő (használt is)
Pattogatott kukorica mag (ami nem nyílt ki, és leöblítve róla a sót vagy a vajat)
Pizzás doboz
Potpourri
Puffasztott rizs/búza
Raffia kötöző (de csak a természetes szál)
Reggelizőpehely maradéka
Reklámlevél borítékja (ha nincs rajta sok nyomdafesték)
Rizs (főtt, a főzővize is)
Rizstej maradék
Salátamaradék
Sebkötöző géz
Selyem (foszlott)
Szakáll (villanyborotvából)
Szárazvirág
Szénsavas üdítőital (jó cukros, gyorsítja az erjedést)
Szobanövény (ha elszáradt, tönkrement, de a lehullott levele is)
Szójatej maradék
Szotyihéj
Teafilter
Teafű
Tészta (főtt, a főzővize is)
Tojáshéj (apróra törve, és csak kis mennyiségben)
Tojásdoboz (a papír alapú, felaprítva)
Tökmag (némileg összeaprítva, nehogy kicsírázzon)
Vágott virág
Vatta
Vécépapír guriga
Zsákvászon

A saját kútfő mellett itt és itt és itt olvastam hozzá tippeket.

Neked milyen ötleted van?